OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Mi az a perimenopauza és miért kellene többet beszélnünk róla?

A menopauza illetve a változókor kifejezéseket biztosan mindenki hallotta már, viszont a perimenopauzáról sokkal kevesebb szó esik, pedig igazából ezzel kezdődik el a hormonális változás a női testben 40 éves kor körül.

Mi az a perimenopauza és miért kellene többet beszélnünk róla?

Amikor 3 éve menopauza aktivista lettem, sokszor megkaptam, hogy “Te még fiatal vagy, minek foglalkozol ezzel, még nem lehetsz menopauzában"! Való igaz, nem voltam menopauzában, ugyanis még mindig perimenopuazában vagyok 47 évesen.

Sokan nem tudnak erről a fázisról, én sem tudtam róla, hogy van egy menopauzát megelőző időszak, a perimenopauza, amely a legtöbb nő negyvenes évei elején kezdődik el, általánosságban 45 év körül.

A perimenopauza szakaszra jellemző, hogy a menstruációs ciklus szabálytalan lesz, lerövidülhet illetve meghosszabodhat, a vérzés ugyanúgy lehet erősebb vagy könnyebb. Néha csak 1-2 napról beszélünk, így van akinél alig észrevehető, hogy elindult a változás. Emellett pedig megjelenhetnek a menopauza tünetei. (És azt se felejtsük el, hogy még ilyenkor is teherbe lehet esni, így erről is gondoskodni kell, szükséges szerint megfelelően.)
Ezt az átmeneti hormonális állapotot hívjuk perimenopauzának, és ez mind annak köszönhető, hogy az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintjei erőteljesen fluktuálnak a női testben.

Az, hogy ez mikor köszönt be a perimenopauza illetve a menopauza, az kiszámíthatatlan.

A menopauza időpontját (mint az első menstruációét) rengeteg tényező befolyásolja: életkörülmények, életmód, genetika, táplálkozás, betegségek, első menstruáció időpontja (minél előbb jelentkezik az első menstruáció, annál később szokott bekövetkezni a menopauza). A dohányzás és a genetika két olyan tényező, amely biztosan tudják, hogy befolyásolhatja a természetes menopauza időpontját, a dohányosok körülbelül 2 évvel korábban lépnek be a menopauzába. Nagy valószínűséggel a dohányzás csökkenti a petefészek ösztrogén termelését, másrészt a nikotin aktiválhatja a májban azokat az enzimeket, melyek lebontják a nemi hormonokat.

Perimenopauzában észlelhetünk menopauzaszerű tüneteket, mint például hőhullámot, alvási problémákat és hüvelyszárazságot. Én úgy tapasztalom, és több is orvos megerősített ebben, hogy olyan mentális tünetek, mint depresszió, hangulatigadozás, dühroham, szorongás, pánikroham, ingerlékenység, fáradékonyság erősebben jelentkezhetnek perimenopauzában. Néha ez olyan, mintha nem saját magunk lennénk, sokan számolnak be arról, hogy úgy érzik, mintha valaki átvette volna felettük a hatalmat, mert a tőlük megszokottól eltérően viselkedhetnek a hormonális változás miatt.

A menopauza megjelenése egybeeshet számos olyan stresszhelyzettel, mint például párkapcsolati problémák, válás vagy özvegység, serdülőkkel való küzdelmek, felnőtt gyermekek hazatérése, gyermektelenség elfogadása, az idősödő szülők miatti aggodalom és a gondozási kötelezettségek, valamint mint karrier kérdések, nem csoda, ha az ember néha úgy érzi, hogy megőrült. 

Ha egy nő azt gyanítja, hogy perimenopauzában van, ez egy kiváló alkalom arra, hogy elfáradjon egy teljes körű orvosi kivizsgálásra, amit aztán évente érdemes megismételni. 

Kérdezhetnénk, lehet-e vérvétellel megállapítani a menopauzát. A vér ösztrogéntartalmának mérése önmagában nem elég a menopauza megállapítására, mert az ösztrogénszint erősen ingadozik. Az agyalapi mirigyben (hipofizisben) kiválasztott tüszőérlelő hormon (angolul FSH) vérbeli koncentrációja sokkal pontosabb képet tud adni. 

A perimenopauza időtartama átlagosan 4 év, de van, akinél hosszabb is lehet, amíg eljut a következő pontig, ami a menopauza. A menopauza az utolsó menstruáció időpontja, egyetlen biológiai esemény, amit utólagosan tudunk megállapítani, akkor, ha már 12 hónapja nem menstruálunk. 

Források:
Dr. László Ádám: Gyakorlati útmutató a női változókor időszakához
Dr. Miriam Stoppard: Nő változókorban
NAMS - Észak-Amerikai Menopauza Szövetség, www.menopause.org

Ikonikus termékeink

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig<br />Meno 5 Bi-Szérum

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig
Meno 5 Bi-Szérum

( 68 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrfeszesítő Nappali Krém - termékkép

Peri-Menopause/ A változókor első szakaszától
Bőrtömörséget fokozó, nedvességgel feltöltő nappali arckrém

( 9 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrminőség Javító Éjszakai Krém - termékkép

Peri-Menopause/ A változókor első szakaszától
Bőrtömörséget fokozó, revitalizáló éjszakai arckrém

( 11 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő Faggyútermelés Szabályozó Nappali Arckrém - termékkép

Post-Menopause/ A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó nappali arckrém

( 7 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő és Feszesítő Éjszakai Krém - termék kép

Post-Menopause/ A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó éjszakai arckrém

( 3 vélemény alapján )

Száj- és szemkörnyékápoló

Száj- és szemkörnyékápoló

( 1 vélemény alapján )

go to top