OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

A VICHY AZ
EXPOSOME KUTATÁS
ÚTTÖRŐJE MÁR TÖBB,
MINT 40 ÉVE

Mindig is a bőr életteli megjelenése volt a fő törekvésünk.
Az innovatív megoldások megteremtése érdekében fejlesztettük egyre tovább a bőrünket érő hatásokról, vagyis összefogó nevén exposom-ról való tudományos ismereteinket.

A VICHY AZ EXPOSOME KUTATÁS ÚTTÖRŐJE MÁR TÖBB, MINT 40 ÉVE

"AZ EXPOZÓM AKÁR
80%
-BAN IS FELELŐS LEHET
A BŐRÖREGEDÉSÉRT"

Dr. Delphine Kerob


Bőrgyógyász, a
Vichy nemzetközi orvosigazgatója

delphine kerob


AZ EXPOZÓM KUTATÁS:
BŐRÜNK KINÉZETÉÉRT

Mindig is a bőr életteli megjelenése volt a fő törekvésünk. Az innovatív megoldások megteremtése érdekében fejlesztettük egyre tovább a bőrünket érő hatásokról, vagyis összefogó nevén az "expozómról"-ról való szaktudásunkat.

v_exposome.jpg
Koncepció

Koncepció

Az expozóm elmélet eredetileg a rákkutatás területéről származik. A fogalmat először 2005-ben határozta meg Christopher Wild professzor, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IRAC) korábbi igazgatója, mint  „a környezeti hatások és a kapcsolódó biológiai válaszok kumulatív mértékét, ideértve a környezeti hatásokat, az étrendet, a viselkedést és az endogén folyamatokat is. ” (1, 2)

Ami a bőrt illeti, laboratóriumi kutatásaink kimutatták, hogy az exposome a környezeti-, viselkedési- és hormonális hatások kombinációja. Amit nagyon fontos tudni: kumulatív hatásuk befolyásolhatja a bőr biológiai funkcióit és felgyorsíthatja annak öregedését. 2016-ban ezeket a felfedezéseket a következő kutatási névvel láttuk el: Skin Exposome Science.

Koncepció

AZ EXPOZÓM FAKTOR:
A BŐRÜNK  MEGJELENÉSÉRE HATÁSSAL LÉVŐ TÉNYEZŐK ÖSSZESSÉGE

A bőr megjelenését számos külső és belső expozóm tényező, illetve ezek kumulatív hatása is jelentősen befolyásolja.

Környezeti
hatások

  • Az UV sugarak:
    UVA, UVB, az infravörös sugárzás, a fény látható tartománya
  • Szennyeződések:
    vegyszerek, PM10 / PM2,5 mikrorészecskék, ultrafinom részecskék, ózon, rovarölő szerek stb.
  • Az időjárás hatásai:
    a hőmérséklet, páratartalom ingadozása, légköri nyomásváltozások
Környezetihatások

Viselkedési
tényezők

  • Étrendünk:
    táplálkozási szokásaink, dohányzás, alkoholfogyasztás
  • Lelkiállapotunk és a stressz
  • Az alváshiány
  • Fizikai aktivitásunk
Viselkedésitényezők

Hormonháztartásunk

  • A női
    hormonok változása:
    a serdülőkor, menstruációs ciklus, terhesség, menopauza hatása
Hormonháztartásunk

Az expozóm
tanulmányozása
összetett
és ambiciózus
projekt.

Az expozóm mélyreható megismeréséhez és megértéséhez számtalan változó figyelembevétele szükséges. Ez azt jelenti, hogy számolnunk kell pl. a környezeti, viselkedési, hormonális hatásokkal és a végtelen biológiai sokféleséggel is. Ezért mindenkinek annyira egyedi az ún. expozóm profilja. Valójában senki nem lesz kitéve ugyanazoknak az expozóm tényezőknek mint a szomszédja, és bőre nem ugyanolyan módon reagálni. Ezért alapvetően fontos megérteni ezeket a tényezőket, megvizsgálni a bőrre gyakorolt kumulatív és szinergikus hatásukat, hogy megtaláljuk a megoldást mindenki számára, minden életszakaszban. Például a napfény és a szennyezés összhatása, az úgynevezett fotoszennyezés jelentősen befolyásolhatja a kinézetet és gyorsíthatja a bőr öregedését.

Luc Aguilar

a L'Oréal biológiai és klinikai kutatásainak vezetője

 luc aguilar

AZ EXPOSOME HATÁSOK
BŐRRE GYAKOROLT BEFOLYÁSA

A bőr az emberi test legnagyobb szerve.

4 fő funkcióját:
FIZIKAI GÁT - PIGMENTÁCIÓ - VÉDELMEZŐ HATÁS - SZERKEZET,
valamint a bőr megjelenését, integritását és minőségét is nagyban befolyásoló tényező az expozóm.

UVS

Az UV-sugárzás akár 80%-ban felelős az arcbőr látható arcöregedési jeleiért. Elpusztítja a kollagént és az elasztikus rostokat, ami bőröregedési jelekhez vezet: ráncok, feszességvesztés, durvább textúra és pigmentációs problémák jelenhetnek meg (3, 4)

uvs

A légszennyezés

A légszennyezés oxidatív stresszt okoz. Bebizonyosodott, hogy a bőr öregedési jeleihez vezet, különösen a sötét foltok és ráncok keletkezéséért felelős (5, 6).

UV-sugarakkal kombinálva jelentősen rontja a bőr öregedési jeleit (7, 8)

pollution

Az időjárási
hatások

Az időjárási hatások, mint például a hőmérséklet, páratartalom, légköri nyomás befolyásolhatják a bőr természetes védelmi rendszerének működését. A hideg kiszárítja a bőrt, míg a meleg ugyan növeli a bőr hidratáltságát, de a faggyútermelést / izzadást is, ami pattanásokat eredményezhet, különösen zsíros bőrtípus esetén (9, 10, 11, 12).

climate

A táplálkozás

A táplálkozás közvetlenül befolyásolja bőrünk megjelenését és külső hatásokkal (például a szennyeződésekkel, UV sugarakkal és a stresszel) szembeni ellenállóképességét. A helytelen étrend idő előtti bőröregedést eredményezhet, valamint kedvezőtlenül hat a pattanásokra és bőrproblémákra (rontja pl. a rosaceát, atópiás dermatitiszt és a pikkelysömört is).

nutrition

A pszichés állapot
és a stressz

A pszichés állapot és a stressz rövid és hosszú távon is hatással lehet a bőrre. Például a stressztől szenvedő nők bőrgátja nem olyan hatásos, ami rögtön szárazabb és fakóbb arcbőrt eredményez (14)

stress

Az al alváshiány

Az al alváshiány rontja a bőrgát funkcióját és felgyorsítja a bőr általános öregedését. Felelős lehet a bőr sápadtságáért, a finom vonalak és ráncok hangsúlyosságáért, különösen a szem körüli területen (15, 16, 17).

sleep

A hormonszint

A hormonszint változásai, különösen a női hormonok (például ösztrogén és progeszteron) egész életükben befolyásolhatják a bőr szerkezetét és összetételét, főleg a menstruációs ciklussal összefüggésben (pattanások, faggyútermelés növekedése), terhesség alatt (pattanások, májfoltok) és a menopauza során.

hormones
AZ EXPOSOME HATÁSOKBŐRRE GYAKOROLT BEFOLYÁSA

LÉPJÜNK FEL AZ
EXPOZÓM OKOZTA JELEK ELLEN

Fontos bőrünk erősítése , hogy ellenállóbá váljon az expozóm agresszív hatásaival szemben. Itt a technológiát állítjuk az az Ön szolgálatába: a SkinConsultAI.com oldalon található információkat, amelyet bőrgyógyászokkal és bőregészségügyi szakértőkkel együttműködve készítettünk, meg tudjuk határozni bőrápolási prioritásait. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy egy nagyon biztonságos, az Ön igényeit figyelembe vevő átfogó arcápolási rutint állítsunk össze.

KÜLDETÉSÜNKNEK TARTJUK
AZ EXPOZÓM
TUDOMÁNYÁNAK FEJLESZTÉSÉT

Mindennapi küldetésünk része a bőápolással kapcsolatos tudományos ismeretek fejlesztése és elérhetőbbé tevése. 1931 óta a Vichy élen jár a tudományos bőrkutatásban, életük minden szakaszában segítve és kísérve a nőket. A Skin Exposome Science úttörőjeként, éves kutatási támogatásunkkal továbbra is finanszírozzuk és elősegítjük a bőr  kinézetével kapcsolatos tudományos ismeretek fejlesztését.

KÜLDETÉSÜNKNEK TARTJUK AZ EXPOZÓM TUDOMÁNYÁNAK FEJLESZTÉSÉT

VICHY EXPOSOME
PUBLIKÁCIÓK

2019-es kutatásunk a „Skin and Exposome” (a Vichy Exposome orvosi testület által jóváhagyott) publikáció kiadásához vezetett. Ez volt az első olyan áttekintés, amely bemutatta az Exposome bőrre gyakorolt biológiai és klinikai hatásait.

Az Exposome ismeretek terjesztése érdekében a Vichy minden évben egy elismert bőrgyógyászati folyóiratban teszi közzé tanulmányait, ami eddig több mint 30 tudományos publikációt jelentett.