OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Menopauza: minden amit a bőrről és a hormonális változásokról tudni kell

"A Vichy Laboratoires tudományos kommunikációja: küldetésünk, hogy folytassuk a menopauza kutatását és a történelmi hátteret figyelembe véve tovább mélyítsük a menopauzáról való ismereteinket.

Menopauza: minden amit a bőrről és a hormonális változásokról tudni kell

Ily módon biztosítjuk, hogy segíthessük a nőket a mindennapokban, és a legjobb tudományos eredményeket garantáljuk számukra a jövőben."

Úttörő a menopauza alatti bőrápolásban

A Vichy Laboratoires 1992 óta törekszik a menopauzás bőr sajátosságainak feltárására azzal a céllal, hogy elkísérje a nőket ebben a rendkívül sajátos életszakaszban. Mint a terület úttörője, a Vichy nemcsak feltárja, meghatározza és jellemzi a látható változásokat, hanem dekódolja, azonosítja és elmagyarázza a menopauza változásainak hátterében álló biológiai mechanizmusokat. Ennek a rendkívül alapos és nagyon fejlett tudományos tudásnak köszönhetően a bőrápoló termékek első ízben kompenzálják a menopauza bőröregedésre gyakorolt hatásait, hogy helyreállítsák a nők jólétét és önbizalmát.

MI TÖRTÉNIK A BŐRREL A MENOPAUZA ALATT?

Menopauza: minden amit a bőrről és a hormonális változásokról tudni kell

A változókor után lévő nőknél 3 típusú klinikai változás létezik, amely az arcbőr öregedésével jár: atrófia, megereszkedés és szárazság. Az alábbiakban mindegyik okát részletesen elmagyarázzuk.
Epidermális szinten

A keratinocita megújulásának lelassulása az idős keratinociták felhalmozódását idézi elő. Csökken a lipidszintézis, ami megváltoztatja a bőrbarrier funkcióját és a bőr kiszáradását okozza, amely lassabb desquamációhoz és a stratum corneeum optikai tulajdonságainak módosulásához vezet, ami ezáltal fakóvá és sárgássá válik.

Dermo-epidermális csomópont szinten

Az öregedési folyamat során a dermo-epidermális csomópont ellaposodik és fokozatosan elveszíti hullámait. A kollagén VII gén expressziója csökken, és termelése már nem megfelelően garantált. A fotósérült bőrben felgyorsul a VII kollagén vesztesége, amely kohézióhiányt idézhet elő a bőr különböző rétegeiben. Ez a fő szerkezeti fehérjéje a rögzítő rostoknak, amely lehetővé teszi a megfelelő kohéziót az epidermisz és a dermisz között. Ezután csökken az epidermisz és a dermisz közötti kommunikáció- és tápanyagcsere, amely megváltoztatja a bőr homeosztázisát, valamint a bőr mechanikai tulajdonságait.

Dermális szinten

Csökken a fibroblasztok száma és mérete. Ez a jelenség következményekkel jár a kollagén, az elasztin rostok és glikozaminoglikánok (GAG-ok) termelésére nézve. A dermális fehérjéket lebontó enzimek (kollagenázok és elasztázok) termelése azonban növekszik az életkorral. Ma általánosan elfogadott, hogy a kollagéntartalom az öregedés során csökken, ami a kollagénmolekulák oldhatóságának csökkenésével és mechanikai tulajdonságaik megváltozásával jár. Az emberi fibroblasztok öregedését a kollagén szintézisének csökkenése kíséri, míg a nem kollagén teljes fehérjék szintézise változatlan marad. Az elasztikus szálak szintén változásokon mennek keresztül; megritkulnak, elveszítik az orientációjukat, és a hidratáció hiánya megváltoztatja elasztikus tulajdonságaikat, amely töréshez vezet. A csökkenő kollagénszintézis mellett a bőröregedés a dermisben található hialuronsav fragmentálódásához vezet, amely bizonyos enzimek hatására nagyon érzékeny lesz a lebomlásra.

Melyek a legfontosabb tudnivalók a menopauza alatti bőrelváltozásokról?

1. TÉNY

A menopauza a klinikai változások időszaka, amelynek a következő hatásai lehetnek a bőrre:·       

  • Atrófia
  • A bőrszövet megereszkedése
  • Kiszáradás

2. TÉNY

Kétféle típusú változás létezik:

BIOLÓGIAI VÁLTOZÁSOK

  • A faggyú funkciójának jelentős csökkenése
  • A dermális szerkezet módosulása, amelyet a bőr viszkoelaszticitásának csökkentésével (twistometer) és a nyomásnak kitett bőrredők kialakulásának növekedésével jár (densiscore)
  • Az epidermális vastagság csökkenése

A BŐR VÁLTOZÁSAI
  • A fehérjék lebomlása és a desquamation folyamata lelassul, amely az idősebb keratinociták felhalmozódását idézi elõ.

DHEA SZAKVÉLEMÉNY

A DHEA a tudományos közösségben jól ismert ifjúságvédő hormon, melyet az emberi test termel. Mindannyiunkban benne van, ez biztosítja, hogy bőrünk fiatal, friss és szép legyen. A Vichy úgy találta, hogy a menopauza után a test DHEA-tartalmának 90%-a elveszik, mely a legfőbb oka annak, hogy a bőr elveszti fiatalos kinézetét. A Vichy kutatói klinikai vizsgálatok során elemezték a menopauzás nők bőrének klinikai tüneteit és összetételét, amelynél az érdeklődésük a menopauza során bekövetkező DHEA csökkenés bőrre gyakorolt hatására irányult. Ezután megvizsgálták a lokális alkalmazás klinikai hatását, és bebizonyították, hogy ez befolyásolja az epidermisz megvastagodását, a faggyúmirigyek számának és méretének növekedését, a bőr papírszerű megjelenésének csökkenését, valamint jobb arcszínt eredményez.

A DHEA sokak számára ismeretlen, íme, néhány gyakori kérdés a DHEA-ról:

Milyen klinikai hatásai vannak a hormonhiánynak menopauza idején?

A hormonális öregedés klinikai tüneteit néhány évvel ezelőtt azonosították: az atrófia, a bőrszövet megereszkedése és a szárazság a 3 fő klinikai változás, amely a menopauza alatt bekövetkező hormoncsökkenéshez kapcsolható.

A bőr minden szinten érintett:
- Az epidermiszben csökken a lipidek szintézise, amely megváltoztatja a barrier funkciót és a bőr kiszáradását okozza. A bőr kevésbé újul meg, fakóvá és szárazzá válik.
- A dermo-epidermális csomópontban a IV. típusú kollagén termelése lecsökken, amely csökkenti a bőr homoeosztázisát, és ezáltal az epidermisz és a dermisz közötti kommunikációt és anyagcserét.
- A dermiszben a kollagén, elasztin és a különféle glikozaminoglikánok (GAG) termelésének csökkenése révén csökken a tömörség és megereszkedik a bőr.

HONNAN TUDHATUNK MEG TÖBBET A HORMONÁLIS ÖREGEDÉSRŐL?

A klinikai tünetek okának megértéséhez a L'Oréal Research kutatásokat végzett a Vichy számára. Biológiai szinten* az öregedő nők bőrét a faggyútermelő funkció jelentős csökkenése (-57%), a viszkoelaszticitás csökkenése és a bőr redőinek megjelenése jellemzi.
2011-ben a menopauzás nők bőrével kapcsolatos ismereteket tovább bővítették egy második, a hormonális öregedésben résztvevő fehérjéket azonosító vizsgálat segítségével, amely megállapította, hogy csökkent a dequamation folyamat, fokozódott a keratinocita differenciálódás, amely befolyásolta az epidermisz homoeosztázisát.
* Labrie F tanulmány - A menopauzás nők bőrének tanulmányozása = 58 nő

MI A DHEA?

A DHEA (dehidroepiandroszteron vagy prasteron) egy szteroid hormon, melyet 7 éves kortól a szuprerenális mirigy állít elő és amelyből minden nemi hormon szintetizálódik. Ezek a nemi hormonok a bőrbiológia számos szempontját szabályozzák. A DHEA a hormonok prekurzoraként fontos tényezővé válik az emberi test, és különösen a bőr homoeosztázisában.
Termelődésének csúcspontja körülbelül 25 éves korra tehető, majd az életkorral csökken. 70 éves korban a maximális értéknek már csak 10%-a található meg az emberi testben.

MIÉRT ÉRDEKES A DHEA? MILYEN SZEREPET TÖLT BE A DHEA A BŐR ÖREDEGÉSÉBEN?

Miután megismerte a hormonális bőröregedés biológiai mechanizmusát, a Vichy érdeklődése a DHEA bőröregedésben játszott szerepe felé fordult.
Először is kimutatták, hogy a DHEA elengedhetetlen hormon a fiatalos bőr fenntartásában. Valójában a DHEA (szájon át) pótlásának klinikai hatásait vizsgálták annak megállapítása céljából, hogy ez a hormon kompenzálja-e és megállíthatja-e az öregedés jeleit. Ez a tanulmány kimutatta, hogy a DHEA a következőket eredményezi:
- Javítja a faggyú funkciót és a hidratációt
- Csökkenti a bőr pigmentációját
- Növeli az epidermisz vastagságát

Ezután megvizsgálták a DHEA helyi alkalmazásának klinikai hatását, amely az epidermisz megvastagodására gyakorolt ​​hatást, a faggyúmirigyek számának és méretének növekedését, a bőr papírszerű megjelenésének csökkenését és a jobb arcbőr kialakulását mutatta.
A két tanulmányban megfigyelt klinikai hatások referenciabázist jelentettek egy új (genomi és proteomikus) vizsgálat végrehajtásához, amelynek célja a DHEA hatásának kutatása a gének és a hozzájuk tartozó fehérjék aktiválásában.

A genomi tanulmány megállapította, hogy a DHEA alkalmazásával a keratinociták szaporodásában részt vevő gének stimulálódtak, míg a differenciálódásban részt vevők száma csökkent, ami igazolja az epidermális homoeosztázis szabályozását. Dermális szinten a DHEA helyi alkalmazása növelte a dermális szerkezetben részt vevő gének expresszióját.
Ezeket a megfigyeléseket egy proteomikai vizsgálat is megerősítette, amelyben kimutatták az I és III típusú kollagén és a HSP 47 expressziójának növekedését.

A Vichy ezért a DHEA-t olyan kulcsfontosságú hormonként azonosította, amely képes újra aktiválni a fiatalos bőr alapvető markereit, melyeket a menopauza során bekövetkező hormoncsökkenés befolyásol.

Ikonikus termékeink

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig<br />Meno 5 Bi-Szérum

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig
Meno 5 Bi-Szérum

( 58 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrfeszesítő Nappali Krém - termékkép

Peri-Menopause / A változókor első szakaszától
Bőrtömörséget fokozó, nedvességgel feltöltő nappali arckrém

( 9 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrminőség Javító Éjszakai Krém - termékkép

Peri-Menopause / A változókor első szakaszától
Bőrtömörséget fokozó, revitalizáló éjszakai arckrém

( 11 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő Faggyútermelés Szabályozó Nappali Arckrém - termékkép

Post-Menopause / A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó nappali arckrém

( 7 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő és Feszesítő Éjszakai Krém - termék kép

Post-Menopause / A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó éjszakai arckrém

( 3 vélemény alapján )

Száj- és szemkörnyékápoló

Száj- és szemkörnyékápoló

( 1 vélemény alapján )

go to top