OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Pigmentfoltok: mi okozza őket és hogyan kell kezelni?

A legjobb krémek pigmentfoltok ellen: eltűntetésre és megelőzésre

Pigmentfoltjai lettek, de nem tudja mitől? Szeretne megszabadulni tőlük, de nem tudja, hogyan? A következő bejegyzésben elmondjuk, milyen típusú foltok keletkezhetnek a bőrön, mi okozhatja a megjelenésüket és melyek a megfelelő termékek a csökkentésükre.

AdobeStock_378454204.jpeg

Mit jelentenek a barna foltok a bőrön?

A bőr mindent visszatükröz, ami a testünkben történik. A bőrön lévő foltok a bőr működésében bekövetkezett változások következményei, melyek összefüggésbe hozhatók genetikai vagy hormonális változásokkal, amelyeket a környezet és az életmód, az úgynevezett expozóm okoz. Az arcon lévő foltok bizonyos bőrbetegségekre is utalhatnak.
A foltok vagy más néven hiperpigmentáció leggyakoribb okai:

A hiperpigmentáció okai

A hiperpigmentációt a melanin túlzott felhalmozódása okozza a bőrben, ami pigmentfoltokhoz vezet. A bőrön lévő foltok lehetnek örökletesek, de egyéb külső és belső tényezők is hozzájárulhatnak a megjelenésükhöz, különösen az életkor előrehaladtával.
 
Ezeket a tényezőket expozómnak nevezik, ezt a fogalmat Christopher Wild (2005) epidemiológus vezette be, aki külső és belső biológiai tényezőkre osztotta őket. Ide tartozik a napfény, a dohányzás, a hőmérséklet, a táplálkozás, a stressz, az alváshiány és a környezetszennyezés.
 
 
A napfény napjaink egyik olyan tényezője, amely a legnagyobb hatással van a barna foltok megjelenésére. Bár az UV-sugárzás serkenti a D-vitamin szintézisét, a túlzott UVA-sugárzás nagyon káros a bőrünkre, mivel bőröregedést okoz, és súlyos problémákhoz, például bőrrákhoz vezethet. Ezért minden nap használnunk kell valamilyen fényvédőt annak érdekében, hogy megfelelően védekezzünk és csökkentsük a napozás utáni pigmentfoltok kialakulásának valószínűségét, különösen akkor, ha erősebb a napsugárzás,
A hormonális változások a melanintermelés megváltozásához vezethetnek, ami az arcon lévő pigmentfoltok megjelenésének másik oka.
Az öregedés, valamint a napsugárzás a bőrhibák egyik leggyakoribb oka, amely az arc sejtjeiben a melanintermelés felborulásából ered.
Terhesség: sok nő tapasztal hiperpigmentációt terhesség alatt, különösen a has közepén, az arcon és a hónaljban. Ennek oka az olyan hormonok fokozott termelődése, mint az ösztrogének és a gesztagének, amelyek megváltoztatják a melanintermelést.
A bőrelváltozások, például égési sebek, hegek és fertőzések elősegíthetik a hiperpigmentációt, mivel serkenthetik a melanintermelést.
Gyógyszerreakciók: egyes gyógyszerek, mint például az ibuprofén vagy a naproxen fényérzékennyé tehetnek és hiperpigmentációt okozhatnak, ami elváltozásokhoz és foltokhoz vezetnek.
Bőrproblémák: az atópiás dermatitisz, pikkelysömör és akne hiperpigmentációhoz és foltosodáshoz vezethetnek.
Környezetszennyezés: a levegőszennyezés és a szabad gyökök szintén hozzájárulhatnak a foltok kialakulásához.
 
A dohányzás, a stressz és az alváshiány hozzájárul a bőr öregedéséhez, de nem az arcon megjelenő pigmentfoltok közvetlen okai.

dark_spots.jpg

Az arcon lévő foltok típusai

A bőrön lévő foltok lehetnek sötétek vagy világosak, melyet a bőr pigmentációjának megváltozása vagy a melaninszint emelkedése vagy csökkenése okozhat az arc bizonyos területein. Egyes megjelenő foltok nem jelentenek semmit, mások azonban testünk rendellenességét jelezhetik. Ezért ebben a cikkben áttekintjük az arcon lévő foltok típusait, hogy segítsünk azonosítani őket. Kezdjük is!

Napozás utáni pigmentfoltok
 
Ezeket a bőrt érő, hosszan tartó napsugárzás okozza. Túl sok ultraibolya sugárzás esetén a melanociták egyenetlenül termelik a melanint, ami foltok képződéséhez vezet az arcon és más kitett területeken. Ezek a foltok azonban megelőzhetők magas SPF fényvédő napi használatával.
 
Öregségi foltok
Ezek olyan foltok a bőrön, amelyeket az öregedés és a napsugárzás okoz. Az életünk folyamán a napfény olyan változást okoz a bőr pigmentációjában, ami foltok kialakulásához vezet.
 
Ezeket a foltokat a bőr pigmentációjának zavara okozza. Ahogy a sejtek öregednek, elveszítik a normális melanin termelési képességüket. Az öregségi foltok kis barna foltok a bőrön, melyek az életkor előrehaladtával jelennek meg. Nem veszélyesek és általában nem igényelnek kezelést, de jelezhetik a napsugárzás okozta károsodást és a bőr öregedését is.
 
Hiperpigmentáció 
A hiperpigmentáció a bőr egy részének sötétedése a melanin túlzott termelődése miatt. Ez a bőrön lévő foltok vagy sötét területek formájában jelentkezhetnek, melyek szembetűnőek lehetnek. A hiperpigmentáció a napfoltokhoz, öregségi foltokhoz, hormonális foltokhoz vagy gyulladás utáni foltokhoz köthetők (a bőr károsodása után).

Hipopigmentáció
A hipopigmentáció a hiperpigmentáció ellentéte, és a melanin csökkenése vagy hiánya okozza a bőrben. Ezt a melaninhiányt a melanociták hibás működése okozhatja az öregedés vagy az UV/UVA károsodás miatt, ami (többek között) megakadályozza a melanin normális termelődését. A jelenség által okozott foltok fehérek, és a legtöbb esetben csak esztétikai problémák, bár vannak kivételek. Ha megjelennek, ajánlott bőrgyógyászhoz fordulni, hogy kizárja a patológiás okokat.
 
Szeplők az arcon 
Nagyon gyakori jelenség, melyet a melanin felhalmozódása okoz. A szeplők genetikai eredetűek, és akkor jelennek meg, amikor a napfény éri a világos bőrt, jellemzően a napfénynek kitett területeken. Az UV/UVA-sugarak miatt a melanin egyenetlenül oszlik el, ami ezekhez a foltokhoz vezet. Az arcon lévő szeplők az érzékeny és sérülékeny bőr jelei. Ezért, bár nem jelentenek veszélyt, fontos védeni őket az UV-sugaraktól.
 
Mivel genetikai eredetűek, nem lehet őket teljesen megelőzni, de néhány óvintézkedés tehető előfordulásuk minimalizálása érdekében. A bőr napsugárzás elleni védelme, a szoláriumok kerülése, valamint a bőrtónust kiegyenlítő és a bőrt regeneráló termékek használata néhány olyan módszer, amellyel csökkenthető a szeplők megléte az arcon.

Mi az anti-spot krém és mire használható?

Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan csökkentheti az arcbőr hibáit, akkor most eláruljuk a pattanásgátló krémek titkát.

A pattanásgátló krémek olyan kozmetikai termékek, amelyeket a bőrhibák vagy a hiperpigmentáció csökkentésére alkottak meg.

Hogyan működnek az antipigmentációs termékek?
 
A pattanásgátló krémek hatóanyagait a hiperpigmentáció csökkentésére kétféle módon választják ki:
 
A melanintermelés csökkentésére. A pigmentfoltok elleni krémek csökkentik a melanintermelés intenzitását, hogy megakadályozzák a bőr hiperpigmentációját és a foltok megjelenését.
 
Elősegíti a sejtmegújulást a bőr megújulása érdekében, eltávolítja az elhalt sejteket és fokozza a bőr felső rétegeinek regenerálódását.

AdobeStock_564569835.jpg

Hogyan kell használni a foltok elleni krémet?

Ha azt fontolgatja, hogy pattanás elleni krémet használ az arcán lévő foltok csökkentésére, fontos tudnia, hogy a rutin során mikor kell felvinnie azt, hogy a leghatékonyabb hatást érje el, és elérje a kívánt eredményt.

Hogyan érjük el a legjobb eredményt lépésről lépésre: reggeli rutin
 
Így illesztheti be a bőrhibák elleni krémet a napi bőrápolási rutinjába az optimális eredmény érdekében.
 
1. Arctisztítás
Minden kezelés első lépése az arc tisztítása. A tisztítás elengedhetetlen ahhoz, hogy a kezelés elérje a kívánt hatást és elkerülje a pórusokban felhalmozódó szennyeződések miatti tökéletlenségeket. Tisztítsa meg a bőrét a szokásos arctisztítóval, öblítse le bő vízzel, majd óvatosan törölje szárazra egy törülközővel.
 
 2. Pigmentáció elleni szérum
Tisztítás után jöhet egy foltok elleni szérum. A szérumok ideálisak az arcápolási rutinba, mert nagy koncentrációban tartalmazzák az aktív összetevőket, és könnyű textúrájuk lehetővé teszi, hogy mélyen behatoljanak az epidermiszbe.
 
Ideális esetben olyan szérumot válasszon, amely elősegíti az arcbőr sejtmegújulását. Vigye fel az egész arcra, és gyengéden masszírozza be, elkerülve a szem környékét. Egyenletesen oszlassa el a terméket, amíg teljesen fel nem szívódik, és folytassa a következő lépéssel.
 
 
3. Foltok elleni krém felvitele
Vigye fel a pattanás elleni krémet az egész arcra, a szemkörnyéket kihagyva. Ujjaival körkörös mozdulatokkal kenje el a krémet, és ügyeljen arra, hogy megfelelően felszívódjon.
 
 4. És végül a fényvédő
Ha végzett a foltok elleni krémmel, itt az ideje az egyik legfontosabb, de gyakran elfelejtett lépésnek: a fényvédőnek. A foltok elleni krémek időnként növelik a napérzékenységet, ezért elengedhetetlen, hogy naponta használjon fényvédőt, hogy megelőzze a bőr UV-károsodását és a foltok újbóli megjelenését az arcon. Érdemes kétóránként újrakenni a fényvédő krémet, ha huzamosabb ideig tartózkodunk a napon, vagy ha intenzív sugárzásnak vagyunk kitéve, mert a hatása idővel elmúlik. Ne hagyja bőrét védelem nélkül!
 
Fontos megjegyezni, hogy egyes foltok elleni termékek már rendelkeznek SPF-védelemmel. Ha a foltok elleni krém magas SPF-et tartalmaz, nincs szükség extra fényvédő termék alkalmazására.
 
Hogyan érjük el a legjobb eredményt lépésről lépésre: esti rutin
 
Hatékonyságuk fokozása érdekében éjszaka is használhat foltok elleni termékeket, az eljárás hasonló a napi rutinhoz.
 
1. Arctisztítás
A tisztítás kulcsfontosságú lépés, amelyet soha nem szabad elfelejteni. Elengedhetetlen az arc tisztítása, amellyel a nap folyamán a bőrön felhalmozódott szennyeződéseket, faggyút és elhalt hámsejteket eltávolítjuk. Tisztítsa meg arcát a bőrtípusának megfelelő termékkel, keverje össze vízzel, és gyengéden masszírozza le a szennyeződéseket. Ezután öblítse le langyos vízzel, és törölközővel finoman törölje szárazra az arcát. Alternatív megoldásként használhat egy nem leöblítendő tisztítót is, például tonert vagy krémet.
 
2. Pigmentáció elleni szérum 
Ahogy már említettük, a legjobb eredményt a koncentráltabb termékekkel érheti el, például szérumokkal, melyeket tiszta, száraz bőrön használja. Vigye fel az egész arcára, és masszírozza be, amíg a szérum fel nem szívódik.
 
3. Foltok elleni krém felvitele
Használjon foltok elleni krémet közvetlenül a foltokra, vagy vigye fel vékony rétegben az egész arcra.

A bőrgyógyászok által ajánlott 4 legjobb foltok elleni termék

Íme a bőrhibák elleni termékeink listája.

SEGÍT MEGELŐZNI ÉS KORRIGÁLNI A SÖTÉT FOLTOKAT ÉS A RÁNCOKAT

1.LIFTACTIV B3 SÖTÉT FOLTOK ELLENI ARCKRÉM SPF 50 FÉNYVÉDŐVEL

B3 ANTI-DARK SPOTS MAIN VISUAL

HALVÁNYÍTJA A SÖTÉT FOLTOKAT ÉS SEGÍT EGYSÉGESÍTENI A BŐRTÓNUST

2. LIFTACTIVB3 SZÉRUM SÖTÉT FOLTOK ÉS RÁNCOK ELLEN

Liftactiv B3 Dark Spots Serum

VIZES-FLUID PHOTO-AGEING ELLEN

3. CAPITAL SOLEILUV-AGE DAILY SPF 50+

Capital Soleil UV age Daily

BŐRHIBÁK ELLENI FÉNYVÉDŐ VIZES-FLUID

4. CAPITAL SOLEILUV-CLEAR

N1 VICHY-220325-CAPITAL SOLEIL UV CLEAR-1.jpg

go to top