OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Hogyan védje bőrét az UV-sugárzástól télen?

Tudta, hogy a bőrét télen is károsíthatja a napsütés? Igen, az UV-sugarak egész évben jelen vannak, ezért olyan fontos a bőr védelme az év mind a 365 napján!

Hogyan védje bőrét az UV-sugárzástól télen?

Hogyan hatnak az UV-sugarak a bőrre télen?

Hiba azt gondolni, hogy a napsütés télen nem károsíthatja a bőrt. A káros UV-sugarak valójában egész évben jelen vannak, csak a mennyiségük változik.

Az UVA-sugarak mélyebben képesek behatolni az epidermiszbe, mint az UVB-sugarak.

Az UV-sugarak három kategóriába sorolhatók: UVA-, UVB- és UVC-sugarak. Utóbbiakat a légkör elnyeli, még mielőtt elérnék a földfelszínt.[1]
A barnulásért (rosszabb esetben pedig a leégésért) felelős UVB-sugárzás nyáron a legmagasabb, az UVA-sugárzás pedig egész évben jelen van, függetlenül attól, hogy januárban New Yorkban vagy júliusban Nairobiban vagyunk. Az UVA-sugarak mélyebben képesek behatolni az epidermiszbe, mint az UVB-sugarak. Ezáltal pedig a bőröregedés legfőbb kiváltó okai.[2]

A tudományos kutatások szerint az UVA-sugarak képesek áthatolni a felhőkön, a ködön, az üveg- és más fényvisszaverő felületeken is, mint például a tömegközlekedési eszközök ablakain.[3] Összefoglalva tehát nappal jelen vannak az UVA sugarak is - így bár télen kevésbé erősen süt a nap, mint nyáron, mégis, a bőr védelme ilyenkor is fontos.

Protecting skin from winter sun

A fényszennyezéstől az oxidatív stresszen át a városi élet hatással lehet a bőr megjelenésére. Ráadásul a téli időjárás, mint például a hóesés, a szél és a hideg szárazabbá és érzékenyebbé is teheti a bőrt nyárhoz képest.

Éppen ezért a téli fényvédelmében kulcsfontosságú szerepet játszik a krémek állaga. Arról már írtunk, hogy mennyire fontos az arctisztítás a légszennyezés következtében lerakódó részecskék eltávolításáért, ezért sminklemosáskor válasszon krém- vagy vízalapú arctisztítót. Érdemes továbbá gazdagabb nappali krémet vagy színezett hidratálót választani, de mindenképpen olyat, amely önmagában is tartalmaz fényvédőt (minimum SPF 25).

Ha ezen a télen elutazik ne feledje, hogy az UV-sugárzás visszaverődhet bizonyos felületekről, mint például a hó és a víz, ezért függetlenül attól, hogy milyen időjárás várható, mindenképpen csomagoljon be egy fényvédőt is!


[1] D’Orazio, J. et al, ‘UV Radiation and the skin’ in International Journal of Molecular Science 14.6 (2013) pp. 12222–12248 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709783/]
[2] Agence française de Sécurité sanitaire environnementale (AFSSE). ‘Ultraviolets: état de connaissances sur l'exposition et les risques sanitaires’ (2005) pp. 41
[3] Robert Kandel, directeur de recherche honoraire du CNRS, Laboratoire de météorologie dynamique (LMD/IPSL), Palaiseau.


Ikonikus termékeink

 • Slow Âge - Nappali arckrém a bőröregedés kialakulóban lévő látható jelei ellen - termékkép
 • Nappali arcápoló a bőröregedés kialakulóban lévő látható jelei ellen - termékkép
 • Frissítő napvédő permet arcra SPF 50 - termék kép
 • Legolvasottabb

  Újdonság: MINÉRAL 89 hyaluron-booster arcápoló

  Arcápolás

  Újdonság: MINÉRAL 89 hyaluron-booster arcápoló

  A bőr testünk elsődleges védelmi vonala, amely segít megóvni szervezetünket a káros külső hatásoktól. Éppen ezért, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy megóvjuk és megerősítsük ellenállóképességét a stresszel és más káros környezeti hatásokkal (expozóm) szemben.

  olvassa el a cikket

  go to top

  Skinconsult

  BŐRGYÓGYÁSZOKKAL KIFEJLESZTETT ALGORITMUS,
  AMELY A BŐRÖREGEDÉS LÁTHATÓ JELEIT ELEMZI

  Bőrelemzés
  1 perc
  alatt

  Csináljon egy szelfit

  Töltse ki a profilját

  Személyre szabott
  bőrápolási tanácsok

  v_woman-2.jpg
  Finom vonalakErőssége
  Szem alatti ráncokFókuszpont
  Feszességvesztés

  Fedezze fel: SkinconsultAI

  circle1circle2circle3circle4