OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Bőrápolás a változókorban Dr. Dobozy Enikő bőrgyógyásszal

Mi történik bőrünkkel a változókorban? Hogyan gondoskodjunk róla? Dr. Dobozy Enikő bőrgyógyász segít megtalálni a választ.

Dr. Dobozy_main

Mi történik bőrünkkel a változókorban?

A változókor legmarkánsabb jele a menstruáció elmaradása, melynek oka a nemi hormonok mennyiségének csökkenése. Mennyiségük, illetve arányuk változása a bőrben is jelentős változásokat eredményez, melynek esztétikai következményei is lehetnek. Az arcbőr legfelsőbb hámrétege a menopauzában elvékonyodik. Csökken a bőr megújulási képessége, lassabban képződnek a hámsejtek, az elhalt hámsejtek lassabban válnak le, emiatt persze az elszarusodott réteg is vastagabbá válik. Ezzel együtt a bőr zsírtartalma is csökken, a kötőszövet vízmegkötő képessége kisebb lesz, ezért szárazabbnak fogjuk érezni a bőrt. Emellett bizonyos ráncok – például a mimikai ráncok, amik már fiatalabb életkorban is megjelenhetnek – állandósulnak, elmélyülnek. A nyak területe különösen érintett az alacsonyabb izomtámogatás, gravitáció és bőr szerkezete miatt és ez korai bőrmegereszkedéshez vezethet. Ehhez társul még, hogy az UV-sugarak hatására ezen a területen is károsodnak a rugalmasságért és feszességért felelős kollagén- és elasztinrostok, mivel sajnos kevesebb figyelmet fordítunk életünk során a nyak és dekoltázs fényvédelmére.

Hogyan változtassunk bőrápolási rutinunkon?

Menopauzában a csökkenő hormonszintek miatt kieső funkciók pótlása a legfontosabb. A hámsejtek megújulásának felgyorsítása egy fontos cél. A megvastagodó szaruréteg leválását elősegítő, és a hám vízmegkötő képességét helyreállító hatóanyagokra van szükség, hogy a bőr hidratáltsága helyreálljon. Kulcsfontosságú a kötőszöveti réteg sejtjeinek aktiválása, a kollagén termelés serkentése, és a pigment termelés szabályozásának normalizálása is. Érdemes olyan, természetes eredetű hatóanyagokat tartalmazó bőrápoló készítményeket választani, amelyeket kifejezetten az érettebb bőrre fejlesztettek ki. Használatukkal arcbőrünk tömörebbnek, egyenletesebbnek és fiatalosabbnak hathat. Abban, hogy melyik lehet számunkra a leginkább megfelelő krém, nem csak a kozmetikusunkat, hanem a patikában dolgozó gyógyszerészt vagy akár bőrgyógyászt is érdemes megkérdezni.

Mit tanácsol a változókorban lévő hölgyeknek?

A saját tapasztalatom, hogy a változókor kezdete kihívásokkal teli, megterhelő időszak, főként bőrgyógyászként látni, hogy bőröm nem a 20 éves énemet tükrözi. Azonban az évek során ráébredtem, hogy sokkal több pozitív dolog kíséri ezt a folyamatot, mint gondoltuk. Fontos, hogy lelkünk mellett testünket is felkészítsük a változásra, megőrizzük magabiztosságunkat, pozitív képet sugározzunk önmagunk felé és a külvilág számára egyaránt. Élvezzük, hogy sokkal több mindent engedhetünk meg magunknak. Lehet, hogy szakmai ártalom, de igenis meglephetjük magunkat a kedvenc krémünkkel.

Ikonikus termékeink

 • PHYTOSCULPT feszesítő balzsam nyakra és arcra - termékkép

  NEOVADIOL

  PHYTOSCULPT feszesítő balzsam nyakra és arcra

  Nappali arckrém

  A feszesebb nyakért és formáltabb arckontúrért

 • COMPENSATING COMPLEX hűsítő éjszakai arckrém - termékkép

  NEOVADIOL

  COMPENSATING COMPLEX hűsítő éjszakai arckrém

  Éjszakai arckrém

  A tömörebb és ragyogóbb arcbőrért

 • BESTSELLER

  COMPENSATING COMPLEX nappali arckrém normál, kombinált bőrre - termékkép

  NEOVADIOL

  COMPENSATING COMPLEX nappali arckrém normál, kombinált bőrre

  Nappali arckrém

  A tömörebb és ragyogóbb arcbőrért

 • Legolvasottabb

  Újdonság: MINÉRAL 89 hyaluron-booster arcápoló

  Arcápolás

  Újdonság: MINÉRAL 89 hyaluron-booster arcápoló

  A bőr testünk elsődleges védelmi vonala, amely segít megóvni szervezetünket a káros külső hatásoktól. Éppen ezért, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy megóvjuk és megerősítsük ellenállóképességét a stresszel és más káros környezeti hatásokkal (expozóm) szemben.

  olvassa el a cikket

  go to top

  Skinconsult

  BŐRGYÓGYÁSZOKKAL KIFEJLESZTETT ALGORITMUS,
  AMELY A BŐRÖREGEDÉS LÁTHATÓ JELEIT ELEMZI

  Bőrelemzés
  1 perc
  alatt

  Csináljon egy szelfit

  Töltse ki a profilját

  Személyre szabott
  bőrápolási tanácsok

  v_woman-2.jpg
  Finom vonalakErőssége
  Szem alatti ráncokFókuszpont
  Feszességvesztés

  Fedezze fel: SkinconsultAI

  circle1circle2circle3circle4