OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Hello Változókor!

A menopauza óriási testi-lelki változásokkal jár. A változókor kihat a nők és környezetük életére is. Egyaránt hatással van a külsőnkre és belsőnkre.

Hello Változókor!
Hello Változókor!

Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász és Tóth Mónika pszichológus beszélgetett Iványi Orsolya menopauza aktivistával a májusi Női Váltó Fesztiválon. Íme, öt-öt tanács, hogyan tudjuk természetesen kezelni a változókort és jobban megélni ezt az életszakaszt.

1. Ne szégyelljük a változást!

A változás egy folyamat, és mint minden folyamat, az agyunkba viszonylag könnyen beépül de a lelkünkbe és az érzelmeinkbe nehezebben. Nehezen éljük meg az összetett hormonális testi-lelki változásokat, talán amiatt is, hogy a téma még mindig tabunak számít, nem nagyon merjük felvállalni, nem beszélünk a változókorról és reménykedünk, hogy a tünetek mégsem a menopauza jelei. Lehet, hogy azért is szégyellünk beszélni róla, mert gondolatban a nőiség elvesztésével hozzuk összefüggésbe a változókort. Ilyenkor azzal szoktam kezdeni, hogy újra kell definiálni magunkat: hol tartunk és kik vagyunk. Ha ez megvan, akkor tudjuk felépíteni magunkat újra.

2. Merjünk beszélni a változókorról!

Fontos összeszedni a bátorságunkat, hogy szóba merjük hozni a kényes témákat is. A megnyílásban sokat segít egy támogató közösség, ahol nem vagyunk egyedül a problémánkkal, és ha fel merjük vállalni, akkor a közösségben támogatni is tudjuk egymást rögtön. A csoportterápia értelme a sorstársakkal való kapcsolat, ahol lehetőség van a nyílt beszélgetés általi gyógyulásra, hiszen a többiek is sorstársak, értik miről beszélek és min megyek keresztül.

3. Attitűd váltás, a hozzáállás módosítása

Minden életszakasz és minden nagyobb változás általában valamilyen krízissel jár. A változókor egy elhúzódó krízis, hiszen sokáig is tarthat, és bár természetes folyamat, mégis nehéz fejben elfogadni, mert a férfiak és a nők fejében is a leépüléshez és valaminek az elmúlásához kötődik. Az attitűdváltás abban áll, hogy megtanuljuk elfogadni ezeket a változásokat és megtanuljuk újra értékelni a helyzeteket, érzéseket. 40 és 55 éves kor között rengeteg a változás, kirepülnek a gyerekek, beüt az életközepi válság, többféle szerepünk is elkezd megváltozni.

4. A nőiségünket sohasem veszítjük el

Nőnek születünk, és az életünk során sok szerepet veszünk fel. Barátnők, feleségek, anyák vagyunk. A menopauza környékén sokféle változás üt be az életünkbe. A szerepeink is megváltoznak. Fontos kimondani, hogy nőiségünket sohasem veszítjük el, csak mindig kicsit más, újra kell értelmezni, hogy mit jelent a számomra. A test és lélek egyensúlya elengedhetetlen, hiszen állandó kölcsönhatásban állnak.

5. Legyünk hasznosak

Ha hatékonynak illetve hasznosnak érzem magam és azt amit csinálok, vagy ahogyan élek, akkor megvan a szubjektív jólétem, és ez látszani fog a kisugárzásomon. Első ránézésre nagyon fontos a külső, de az igazi szépség titka a kiegyensúlyozott és boldog belső. Látunk nagyon szépen öregedő embereket, férfiakat és nőket, akik el tudják fogadni, hogy ez a természet rendje. Persze lehet bizonyos beavatkozásokkal támogatni a megjelenésünket, de a kevesebb itt is több, inkább a mértékletességre helyezzük mindig a hangsúlyt.

Tóth Mónika pszichológus
https://www.facebook.com/tothmonika.hu

1. Az első lépés a felismerés

Nagyon sok nő panaszkodik arra, hogy az ismeretek hiánya miatt szenved leginkább, nem tudja mi történik vele a változókorban. A felismerés döbbenetes tud lenni. Amikor megszületik a menopauza diagnózisa, akkor ébred rá az ember, hogy mennyire a hormonjai foglya, és hogy milyen változások történnek akaratától függetlenül a szervezetében. Azt gondolom, hogy az első lépés a megoldáshoz vezető úton ez a felismerés. Fontos az ismeretek és info megosztása, elmondani a nőknek, hogy ez az életszakasz teljesen természetes, nem kell szenvedni, mert van segítség.

2. Személyre szabott megközelítés

Azt gondolom, hogy az orvosok között sincs szakmai megegyezés arról, hogy hogyan is kellene ezt a nők számára sok-sok kedvezőtlen tünettel járó időszakot kezelni. Mint a legtöbb esetben, itt is ajánlott az egyéni megoldás keresése, amikor az egészségügyi szakember és a páciens együttműködve néz szembe a változókor tüneteivel. Kísérjük végig a pácienst az úton, nem csak a változókor külső tüneteit enyhítve, hanem lelki támogatást is nyújtva. A belső támogatás biztosítja a jobb közérzetet.

3. Testi és lelki egyensúly

Ha belül minden rendben van, az a külsőn is meglátszik. A külső és belső harmónia pedig nagyon tudja egymást erősíteni vagy gyengíteni, ez egy szép kapocs. A bőrápolási rutin és a kezelési tervek kialakításán túl pont ezt a belső egyensúlyt kell testileg és lelkileg megalapozni. A menopauza környékén ez nagy kihívás tud lenni, de azt gondolom, hogy könnyebb a páciens számára, ha tudatosítja, hogy a változókorral meg lehet birkózni.

4. Tudatosabb életmód

Tudatosabban kellene élnünk, ami a bőrünkön általában jól látszik. A bőr soha nem felejt, mindenfajta behatás, ami az életünk során érte, nyomot hagy benne és rajta. Próbáljunk tudatosan élni és hinni a megelőzésben. Ha felkészülünk a menopauzára, akkor jobb formában futhatunk neki a hormonális változásoknak. Én azt gondolom, hogy ezt a tudatosságot kell magunkévá tenni.

5. A bőrápolási rutint igazítsuk bőrünk állapotához

Az ösztrogén hiánya a bőrön is látványosan megmutatkozik. Sokak számára ez a változókor legkellemetlenebb tünete. Már harminc éves korban megindul a bőr öregedése. 40 felett és a menopauza környékén még hangsúlyosabbak a jelei. Vegyük mindig figyelembe a bőr állapotát napi ápoló rutinjaink során. Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy stressztől függetlenül is nő a kortizol szint a változókorban, ami negatív hatással van a bőr barrier funkciójára. A természetes védekezőképesség csökken, kevesebb a faggyútermelés, megváltozik a bőr struktúrája, a kollagén és a hialuronsav szintézise. Ezt mind figyelembe kell venni a változókori bőrápolás során.


Dr. Kriston Renáta, bőrgyógyász
www.hattyuesztetika.hu/kristonrenata

Ikonikus termékeink

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig<br />Meno 5 Bi-Szérum

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig
Meno 5 Bi-Szérum

( 58 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrfeszesítő Nappali Krém - termékkép

Peri-Menopause / A változókor első szakaszától
Bőrtömörséget fokozó, nedvességgel feltöltő nappali arckrém

( 9 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrminőség Javító Éjszakai Krém - termékkép

Peri-Menopause / A változókor első szakaszától
Bőrtömörséget fokozó, revitalizáló éjszakai arckrém

( 11 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő Faggyútermelés Szabályozó Nappali Arckrém - termékkép

Post-Menopause / A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó nappali arckrém

( 7 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő és Feszesítő Éjszakai Krém - termék kép

Post-Menopause / A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó éjszakai arckrém

( 3 vélemény alapján )

Száj- és szemkörnyékápoló

Száj- és szemkörnyékápoló

( 1 vélemény alapján )

go to top