OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

HA LELASSULSZ, A VILÁG TARTALOMMAL TELIK MEG

– 10 SLOW TANÁCS GYORSAKNAK –

HA LELASSULSZ, A VILÁG TARTALOMMAL TELIK MEG

Krajcsó Nelli

Mindfulness meditációs tréner
és a Slow Budapest alapító-vezetője. Csapatával 2012 óta vizsgálja a gyors-lassú témáját, és a lehetőségeket az egyéni egyensúly megtalálására. 2015-ben felkerült a La Femme 50 tehetséges magyar fiatal listájára, egyike azon keveseknek, akik 3 TED színpadon is beszéltek már itthon. Budapesten biciklivel közlekedik, rendszeresen meditál, nincs okostelefonja, szeret teázni, és nagy fontosságot szentel a kikapcsolt óráknak.

1.
Figyelj arra, hogy ne csak a kötelezettségek kipipálásából álljon a napod! Reggelente nézz végig a napi programodon pár percig, állíts fel egy fontossági sorrendet, és mondj le dolgokról, amelyek nem fontosak/sürgősek. Valld be magadnak, ha valami fáraszt már, vagy nincs energiád rá. Ha kevesebbet csinálsz, jobban meg tudsz érkezni a programba, több és mélyebb élményeid és jobb eredményeid lesznek. Fontos, hogy a kötelező feladatok mellett hagyj időt a létezésre és olyan programokra is, amelyek örömöt okoznak. A lényeg, hogy a programok által tudj pihenni, új dolgokat felfedezni és alkotni.

2.
Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz! A multitaskingról ma már tudjuk, hogy egy divatos, jól kommunikálható fogalom, viszont az emberek többségében belső feszültséget okoz a teendők egymásra halmozása, mellesleg fizikailag nem is vagyunk képesek ugyanakkora figyelemmel egyszerre több dolgot csinálni. A slow a monotaskingot hirdeti: fókuszálj arra a dologra, amit éppen csinálsz, ne kapj bele egyszerre több mindenbe, és hatékonyabb, gyorsabb leszel.

3.
Reggelizz! Szánj időt a reggeli étkezésre, hogy elindulhasson a napod. Gondolkozz előre, vásárolj be, hogy aztán reggelente te magad tudd elkészíteni a tápláló és ízletes reggelidet. Próbálj meg nem a telefonnal a kezedben, két klikkelés között szürcsölgetni, helyette ülj le az asztalhoz, és figyelj arra, amit éppen csinálsz!

4.
Akármennyire is sietős napod van, hagyj időt magadnak az ebédre! Nem leszel attól hatékonyabb, ha az e-mailekre válaszolgatva lapátolod be az ételt a monitor előtt. Nem kell sok, elég fél óra is, de fontos, hogy egy kicsit ki tudj kapcsolni, másra figyelni vagy éppen messzebbről tekinteni a munkahelyi feladatokra, hogy aztán gyorsabban találj rá a megoldásokra. Az az étkezés, amire nem koncentrálunk, nem telít annyira, mint a fókuszált evés, és csak értelmetlen délutáni nassoláshoz vezethet. Tovább hízni egy monitor előtti ebéd miatt meg igazán nem éri meg.

5.
Szabj határt az online jelenlétednek! Az ébredés utáni internetezés, TV-zés rögtön belerak egy gyorsítógépbe, amiből általában lefekvéskor keveredsz csak ki. A tájékozódás hasznos, de nem minden esetben szükséges. Reggel és este határozd meg azt az időpontot, amikor már nincs internet, sem TV! Alakítsatok ki otthon kütyümentes szobákat (pl.: hálószoba, konyha), és a hírfolyamok helyett egymásra, vagy magatokra figyeljetek!

6.
Kezdj el biciklizni, sétálni, hogy jobban megismerd a környezetedet, a városodat! Sok kincs van körülötted, miért sietnél el mellettük? Kezd el a hétvégékkel és fokozatosan hagyd otthon az autódat, cseréld le a tömegközlekedést, csak semmi drasztikusság! Egy reggeli biciklizés a munka előtt, beindítja az agyadat, a testedet, és felébredsz, mosolygós arcokat látsz, érzed a napsütést az arcodon, ami egy nagyon pozitív kezdés lehet ám.

7.
Menj ki többet a természetbe és ne csak az időképről kövesd az évszakok változását! Ahhoz, hogy jobban meg tudjuk élni a napjainkat, fontos, hogy a természetet visszaengedjük az életünkbe.

8.
Csináld magad! Ruhát, dísztárgyat, ajándékot, berendezést. Az újrahasznosítás, a dolgok újragondolása egy nagyszerű, kreatív folyamat tud lenni, ami összeköti a múltadat és a jövődet, baráti összejövetelek nagyon jó apropója tud lenni, lelket ad a máskor kidobásra ítélt tárgyaknak és nem utolsósorban egy olcsóbb és egyedi dologgal gazdagít.

9.
Alakíts ki énidőt! Az egyensúlyunk megtartásához nagyjából 1 órára lenne szükségünk naponta, amit csendben, szemlélődve, magunkkal töltünk. Ha nem is mindennap megy egy óra, akkor is tudatosan szánj időt saját magadra, olyan dolgokra, amelyeket örömmel csinálsz. Például: sétáljatok együtt a társaddal! De a ne boltba menjetek vásárlás céljából, hanem csak a sétálás és beszélgetés miatt legyetek együtt.

10.
Oszd meg a slow élményeidet másokkal is! Csináljatok közösen slow kihívásokat!

Ikonikus termékeink

Nappali arcápoló a bőröregedés kialakulóban lévő látható jelei ellen - termékkép

Nappali arcápoló a bőröregedés kialakulóban lévő látható jelei ellen

( 80 vélemény alapján )

go to top