OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Egészségesen étkezni változókorban

Orvosi recept helyett mediterrán étrend: a táplálkozás létfontosságú szerepet játszik általános egészségi állapotunkban, változókorban kiemelten.

Egészségesen étkezni változókorban

Számos tanulmány utal arra, hogy a mediterrán diéta szerepet játszhat a menopauzában lévő nők testtömegének és menopauzális tüneteinek csökkentésében étrendi összetétele miatt. A mediterrán étrendet a mediterrán régió országainak - mint például Olaszország, Görögország és Spanyolország - hagyományos konyhája ihlette. A mediterrán diétát a gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású élelmiszerek jellemzik, mint például az extra szűz olívaolaj, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, diófélék, vörösbor (moderáltan) és teljes kiőrlésű gabonafélék. Számos bizonyíték támasztja alá, hogy a mediterrán diéta a testsúlykontrollra és a menopauzára egyaránt hatással van. 

5 ok, amiért érdemes a mediterrán diétát követni

Szív
A menopauza számos módon befolyásolhatja a szív egészségét, beleértve a koleszterinszintet és a vérnyomást, ezért az egészséges zsírokban gazdag étrend jót tesz a szív egészségének. Tanulmányok kimutatták, hogy a megfelelő mediterrán étrendet folytató emberek többsége kevésbé valószínű, hogy szívrohamot kap. Az egyik ilyen, közel 26 000 nő bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy a mediterrán diétát követőknél 25%-kal kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata 12 év alatt. 

Súly
A jó minőségű fehérje, az egészséges zsírok és a zöldségek miatt nagyon jó a súly szabályozására, stabilabbá teszi a vércukorszintet, így nem fogunk édes ételekre vágyni. 
Nem okoz nagy vércukorszint-csökkenés, ami olyan dolgokat is kiválthat, mint a hőhullámok, szívdobogás és fejfájás. Ez egy nagyon jó módszer arra, hogy megszabaduljunk jó néhány, a menopauzával együtt járó tünettől.

Agy
Köztudott, hogy a mediterrán diéta jót tesz az agy egészségének, olyan egészséges olajokra van szükség a kognitív funkciókhoz, mint például extra szűz olivaolaj vagy omega-6 zsírsavak. Szükség van rájuk a memóriához, és ahhoz is, hogy a brain fog azaz a ködös agy szindrómát elkerüljük, ami a menopauza egyik jellegzetes tünete. 

Csontok, izmok
A mediterrán étrend alapvető tápanyagokat biztosít a csontok egészségéhez, tele van olyan élelmiszerekkel, amelyek tartalmazzák az egészséges csontokhoz szükséges tápanyagokat, mint például: teljes kiőrlésű gabonák, friss termékek, kis mennyiségben tejtermék, diófélék és magvak, hüvelyesek. Az izmoknak is jót tesz, mert az izmoknak sok magnéziumra van szükségük a megfelelő működéshez. A posztmenopauzában lévő nők esetében a csontritkulás olyan dolog, amellyel kapcsolatban körültekintőnek kell lenni.

Emésztés
Kiváló az emésztésre, mert olyan gyógynövényeket és fűszereket tartalmaz, amelyekről ismert, hogy javítják az emésztést, az ételből nyert tápanyagok felszívódását és a kiválasztást. Kiemelten fontos a keserű gyógynövények fogyasztása, mint például édeskömény, endívia, koriander és borsmenta. 

Adjuk meg a módját
Nem csak az a fontos, hogy mit eszünk hanem az is, hogyan eszünk. A Földközi-tenger környékén leülnek az asztalhoz, lassan esznek, és jól megrágják az ételt. Ha el akarjuk kerülni az emésztési zavarokat, a gyomor refluxot és a puffadást, akkor nagyon fontos a rágás, a pihenés és az étkezésre való idő. Kimutatták, hogy körülbelül 20 perc evésbe telik, mire a gyomorból az agyba üzenet érkezik, hogy jóllaktunk, és már nem szükséges enni. Ha nagyon gyorsan eszünk, az agy nem kapja meg ezt az üzenetet, és gyakran ezért vagyunk éhesek, még akkor is, ha már befejeztük az evést.

Források:
1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6324327/

Ikonikus termékeink

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig<br />Meno 5 Bi-Szérum

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig
Meno 5 Bi-Szérum

( 68 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrfeszesítő Nappali Krém - termékkép

Peri-Menopause/ A változókor első szakaszától
Bőrtömörséget fokozó, nedvességgel feltöltő nappali arckrém

( 9 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrminőség Javító Éjszakai Krém - termékkép

Peri-Menopause/ A változókor első szakaszától
Bőrtömörséget fokozó, revitalizáló éjszakai arckrém

( 11 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő Faggyútermelés Szabályozó Nappali Arckrém - termékkép

Post-Menopause/ A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó nappali arckrém

( 7 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő és Feszesítő Éjszakai Krém - termék kép

Post-Menopause/ A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó éjszakai arckrém

( 3 vélemény alapján )

Száj- és szemkörnyékápoló

Száj- és szemkörnyékápoló

( 1 vélemény alapján )

go to top