OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Újratervezés 40 felett avagy változz a változókorral - Iványi Orsolya, menopauza aktivista a változókori önmegvalósításról

Iványi Orsolya, menopauza aktivista

Hiszem, hogy időről időre meg kell újulnunk, és újra fel kell fedezni magunkat.
Van úgy, hogy magunk igényeljük a változást, van úgy, hogy az univerzumtól kapunk egy jó nagy pofont, és van, amikor a hormonjaink szólnak közbe, hogy itt az idő a váltásra.

Amikor 40 éves lettem, életem legmélyebb pontján találtam magam. Na, nem azért, mert 40 lettem, azzal nem volt időm foglalkozni, ugyanis nem volt se munkám, se pénzem. A túlélésre játszottam, nem foglalkoztam igazán magammal. Lett egy középszerű albérletem, bejártam egy középszerű munkahelyre és közben vágyakoztam egy nem középszerű életre.

Két évvel később három bőrönddel robogtam Toszkána felé, mellettem egy férfi, akit két hónapja ismertem, úgy gondoltuk, minket Isten is egymásnak teremtett, vágjunk bele a nagy kalandba! Ez már cseppet sem volt középszerű, sőt!

A festői olasz vidék kellős közepén pedig rájöttem, pontosan most van itt az ideje, hogy újratervezzem magam, mind kívül, mind belül, ugyanis bekopogtatott hozzám a perimenopauza.

Először is eldöntöttem, hogy nem leszek láthatatlan. Megszabadultam a 25 évig feketére festett hajamtól, most rövid, szőke vagyok, és sose gondoltam volna, hogy ez lesz a kedvenc frizurám. Száműztem a fekete ruháim nagy részét, beengedtem a színeket, mintákat, minél feltűnőbb, annál jobb!

Bizonyított tény, hogy a menopauzális tünetek legnagyobb ellensége a mozgás, így 40 felett egyszerűen elengedhetetlen a sport.

Életmódot váltottam, áttértem a mediterrán diétára, lefogytam 10 kilót, a mozgást bevezettem napi szinten az életembe. Bizonyított tény, hogy a menopauzális tünetek legnagyobb ellensége a mozgás, így 40 felett egyszerűen elengedhetetlen a sport. Olyat találjunk, amit szeretünk, máskülönben nem leszünk kitartóak, nálam ez a konditermi edzés.
Visszavettem az alkoholfogyasztásomból és az evési adagokat is lecsökkentettem (az öregedéssel járó hízásra fokozottan kell ügyelni!), bizonyos áldozatokat ugyanis meg kell hozni a cél érdekében. Míg a menopauza elkerülhetetlen, az hogy jól nézzünk ki bármennyi évesen, nem.

40 felett ugyanis mindenből kevesebbet termel a bőr, nehezebben újul meg, csökken a zsírtartalma és a vízmegkötő képessége. Száraz lesz a bőr, romlik a tónusa, megvastagszik, a ráncok mélyülnek, a bőr megereszkedik.

Elkezdtem tudatosan ápolni a bőrömet. Az öregedést megállítani nem lehet, ráadásul a perimenopauzában eleinte a váltakozó majd a menopauzában a csökkenő ösztrogénszint még fel is gyorsítja az öregedési folyamatokat, de lassítani lehet megfelelő termékekkel és elkötelezett, napi törődéssel. Reggel és este elvonulok, végigcsinálom a rutinokat, egyfajta rituálé, kikapcsolódás lett, már előre várom, ugyanis látom és érzem a változást az arcomon.
40 felett ugyanis mindenből kevesebbet termel a bőr, nehezebben újul meg, csökken a zsírtartalma és a vízmegkötő képessége. Száraz lesz a bőr, romlik a tónusa, megvastagszik, a ráncok mélyülnek, a bőr megereszkedik. Mindezek azt jelzik, hogy nem lehet félvállról venni a bőrápolást, télen sem. Minden reggel és este tisztítok, ugyanis a tiszta bőr jobban tud védekezni a környezeti hatások ellen. A hidratálás magától értetődőnek tűnik, viszont a nyári, könnyű krém ilyenkor már nem elég, télen használjunk zsírosabb, teltebb krémeket. Reggel a Neovadiol Magistral arckrémet használom, estére pedig teszek bele Neovadiol Elixír olajat, így adok még egy kis pluszt a száraz bőrömnek. A nyakunk is előtérbe kerülhet például egy szilveszteri bulin, így azt se felejtsük el krémezni, én már több hónapja használom a PHYTOSCULPT feszesítő balzsamot, sűrűbb állaga miatt télre is kiváló. A szemkörnyékünk, ahol a legvékonyabb a bőr az arcon különösen érzékenyen tud reagálni az időjárás viszontagságaira, ugyanis a szem környékén nincsenek faggyúmirigyek. Ez a legszárazabb terület az arcon és a szemek környéke változik talán legelsőként  a leglátványosabban ahogy öregszünk, ezért fontos ott is a hidratálás. Hajlamosak vagyunk elfelejteni a kezünket és az ajkunkat, pedig télen mindkettő extra védelemre szorul. Minden kézmosás után krémezzük a kezünket, és viseljünk kesztyűt. Az ajkukra használjunk balzsamot vagy vajat, és figyeljünk arra, hogy soha ne legyen száraz, ugyanis ilyenkor könnyen cserepessé válhat a szánk.

Megtaláltam a küldetésemet. Mindig is tudtam, hogy valami olyasmivel szeretnék foglalkozni, ami hasznos, amivel másoknak is tudok segíteni. Persze, sose gondoltam, hogy menopauza aktivista leszek, és hogy ez milyen izgalmas ez a feladat! Tudom, sokan felhúzzák a szemöldöküket, hiszen ez egy új fogalom, ami arról szól, hogy beszéljünk a menopauzáról, ne legyen tabu, minden nő keresztülmegy rajta, segítsük és támogassuk egymást a tapasztalatainkkal, együtt minden könnyebb!

Ikonikus termékeink

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig<br />Meno 5 Bi-Szérum

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig
Meno 5 Bi-Szérum

( 58 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrfeszesítő Nappali Krém - termékkép

Peri-Menopause / A változókor első szakaszától
Bőrtömörséget fokozó, nedvességgel feltöltő nappali arckrém

( 9 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrminőség Javító Éjszakai Krém - termékkép

Peri-Menopause / A változókor első szakaszától
Bőrtömörséget fokozó, revitalizáló éjszakai arckrém

( 11 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő Faggyútermelés Szabályozó Nappali Arckrém - termékkép

Post-Menopause / A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó nappali arckrém

( 7 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő és Feszesítő Éjszakai Krém - termék kép

Post-Menopause / A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó éjszakai arckrém

( 3 vélemény alapján )

Száj- és szemkörnyékápoló

Száj- és szemkörnyékápoló

( 1 vélemény alapján )

go to top