OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Alternatív gyógymódok, amelyek enyhítik a menopauza tüneteit

Ma már elengedhetetlen, hogy holisztikusan közelítsünk a menopauzához, és optimalizáljuk életmódunkat a változókor szakaszában.

Alternatív gyógymódok, amelyek enyhítik a menopauza tüneteit

Bár sok nő számára a menopauzális hormonterápia kezelés válik be, van, aki nem szeretne hormont szedni illetve nem szedhet. Fontos tudomásul venni, hogy a menopauza mindenkinél egyedi módon történik meg, ami valakinél előnyös, az másnál esetleg nem használ, ezért is érdemes kísérletezni.

A mozgás mint gyógyszer

Nem vitás, hogy az egyik legegyszerűbb dolog, amit a változókorban magunkért tehetünk, az, hogy rendszeresen mozgunk. A gyakorlatok jó hatással vannak a szívre és a tüdőre, csökkenthetik az ösztrogén csökkenésével járó anyagcsere-kockázatokat is. További előnye, hogy csökken a magas vérnyomás, a szívroham és a szélütés kockázata. A menopauza egyik negatív hozadéka lehet a csontritkulás, ez ellen szintén mozgással tudunk tenni.
Emellett bizonyítottan csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot és közérzetet is. 
Soha nem késő elkezdeni az edzést! A lényeg az, hogy lassan kell elkezdeni és olyannal, amit szeretünk csinálni, például gyaloglás, kerékpározás, erőteljes kerti munka, úszás, kardiózás vagy konditerembe is mehetünk. Már a mérsékelt fizikai aktivitás is, például csak annyi, hogy a testet mozgatjuk, nagy egészségügyi előnyökkel jár. Fontos, hogy a csontritkulásban szenvedő nők ne végezzenek olyan gyakorlatokat, ahol csonttörés lehetősége állhat fent. 

Kibeszélő terápia

A kognitív viselkedésterápia (angolul Cognitive Behavioral Therapy azaz CBT) enyhítheti a menopauza következtében fellépő rossz hangulatot és szorongást. Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság olyan CBT-megközelítést ajánl, amely egyesíti a relaxációs technikákat, az alváshigiéniát és a pozitív egészséges hozzáállás megtanulását a menopauza kihívásaihoz. A CBT ma már javasolt kezelési lehetőség a peri- és posztmenopauza során tapasztalt szorongás kezelésére. Kétirányú kölcsönhatás van a hangulat és a hőhullámok között, mivel a nők 10%-a nagyobb valószínűséggel lesz depressziós a menopauza során.

A gyógyító levendula olaj

Felmérések szerint, a nők 98%-a szorong a menopauza alatt, ami az ösztrogén és progeszteron szintjének csökkenése miatt történik. Mindkét hormon befolyásolja a szerotonin termelődését, amely egy hangulatszabályzó transzmitter, boldogsághormonként is emlegetik. A menopauzában ráadásul ez a hiányállapot fokozott étvágyat eredményez, a test így próbál pillanatnyi örömhöz jutni.
Egy 2007-es tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a levendulával végzett masszázskezelés egyes nőknél csökkentette a menopauza tüneteit, például hőhullámokat, fejfájást és szívdobogásérzést. 2016-ban a kutatók a levendula aromaterápia hőhullámokra gyakorolt hatását vizsgálták, ötven résztvevő 12 héten keresztül naponta kétszer 20 percig érezte a levendula aromáját, további 50 ember placebót lélegzett be. Azok, akik levendula kezelésben részesültek, a hőhullámok jelentős csökkenéséről számoltak be. A kutatók szerint a levendula csökkentheti a hőhullámokat a stressz szint csökkentésével.
 
Források:
Medical News Today
Women’s Health Concern

Ikonikus termékeink

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrfeszesítő Nappali Krém - termékkép

Peri-Menopause / A változókor első szakaszától
Bőrtömörséget fokozó, nedvességgel feltöltő nappali arckrém

( 9 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrminőség Javító Éjszakai Krém - termékkép

Peri-Menopause / A változókor első szakaszától
Bőrtömörséget fokozó, revitalizáló éjszakai arckrém

( 11 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő Faggyútermelés Szabályozó Nappali Arckrém - termékkép

Post-Menopause / A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó nappali arckrém

( 7 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő és Feszesítő Éjszakai Krém - termék kép

Post-Menopause / A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó éjszakai arckrém

( 3 vélemény alapján )

Száj- és szemkörnyékápoló

Száj- és szemkörnyékápoló

( 1 vélemény alapján )

go to top