OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Previous

Leggyakoribb kérdések a korpásodásról

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_10_Can_children_dandruff.jpg

GYEREKEKNÉL ELŐFORDULHAT KORPA?

NEM

Újszülötteknél megjelenhet a fejbőrön seborrheás dermatitisz (koszmó) sárgás, letapadt, hámló foltok formájában, de ennek a hátterében az erre az életszakaszra jellemző fokozott faggyútermelés áll.

A KORPÁSODÁS GENETIKALIAG ÖRÖKLŐDIK?

IGEN

A korpásodásra való hajlamot a szüleinktől örökölhetjük, habár azt még nem tudjuk, mely gének felelősek érte. A korpásodástól szenvedő emberek általában hajlamosabbak a bőrgyulladásra, mely a seborrheás dermatitisz hátterében álló egyik kiváltó ok.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_12_Do_seasons_or_climate_have_impact_on_dandruff.jpg

A SZEZONÁLIS VÁLTOZÁSOK HATÁSSAL VANNAK A KORPÁRA?

IGEN

Az évszakok és az időjárás befolyásolják a korpa megjelenését és súlyosságát. Miért? Mert főleg a téli időszak sajátosságai fokozhatják a korpásodást. Egyrészt ilyenkor gyakran sapkát, kalapot hordunk, ami felgyorsíthatja a mikroorganizmusok elszaporodását a meleg hatására. Másrészt a fejbőrünk könnyebben kiszárad a fűtött benti levegő miatt.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_13_IS_DANDRUFF_CONTAGIOUS.jpg

A KORPA FERTŐZŐ?

NEM

A korpásodás oka a fejbőr egyensúlyhiányára vezethető vissza, amit a Malasszezia gomba túlzott megjelenése, a faggyú összetételének megváltozása és a bőr védekező képességének csökkenése okozza.

A KORPÁSODÁS ELLENI SAMPONOK IDŐVEL VESZÍTENEK HATÉKONYSÁGUKBÓL?

NEM

A korpásodás elleni samponok minden hajmosásnál hatnak, mivel úgy fejlesztették ki őket, hogy hosszú távon felvegyék a küzdelmet a korpásodással és a seborrheás dermatitisszel szemben.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_15_Do_men_suffer_more_from_dandruff_than_women.jpg

A FÉRFIAKAT GYAKRABBAN ÉRINTI A KORPA MINT A NŐKET?

IGEN

A férfiak gyakrabban panaszkodnak korpára, illetve az ehhez társuló száraz, viszkető, irritált fejbőrre.

A SZAKÁLLAM IS KORPÁSODHAT?

IGEN

A fejbőrhöz hasonlóan a szakáll esetén is kialakulhat korpa. Ez esetben is a háttérben a malasszézia gomba elszaporodása és a bőr fokozott érzékenysége állnak, ami miatt a bőr hámlása fokozottabbá válik. A szakállunkra is használhatunk korpásodás elleni samponokat a korpa eltávolítása érdekében.

A SZEMÖLDÖKÖM IS KORPÁSODHAT?

IGEN

A korpa egy krónikus betegség, ami nem csak a fejbőrön fordulhat elő. Ekkor seborrheás dermatitiszről beszélünk, melynek jelei hasonlóak a fejbőrt érintő seborrheás dermatitiszhez: fehér, hámló bőr, viszketés, kipirosodás, irritáció.

MIT HASZNÁLJAK, HA ALLERGIÁS VAGYOK A KORPÁSODÁS ELLENI SAMPONOKRA?

Először is meg kell érteni, hogy melyik összetevő vagy összetevők okozzák az allergiát, és olyan sampont kell keresni, ami nem tartalmazza ezt az összetevőt. Használtunk bio vagy kíméletes, esszenciális olajakat tartalmazó samponokat. Melyik esszenciális olajokat használhatjuk:
teafa, szantálfa, zsálya, bergamot, levendula, pacsuli, rozmaring, keserű narancs (petit grain), cédrus.

MI A KÜLÖNBSÉG A KORPA ÉS A TETŰ KÖZÖTT?

A fejtetűnek és a korpásodásnak vannak hasonló tünetei: viszketés és fejbőr irritáció. A fejtetű petéi, a serkék ráadásul a korpához hasonló színűek.
Azonban míg a korpa a hajszálon és a fejbőrön is megtalálható és könnyen eltávolítható a hajszálról, a serkék csak a hajon vannak és erősen rátapadnak a hajszálakra.
A korpa kicsit sárgásabb színű, mint a serkék, melyek alakja is más, csepp alakúak.
Az élő fejtetű szürke színű és a hajtöveknél helyezkedik el.
Fejtetű esetén az erre megfelelő készítményekkel kell kezelni a hajat és rendszeresen kell fésülködni.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_04_CAN_HAIR_LOSS BE_HORMONAL.jpg

A KORPÁNAK VAN HORMONÁLIS EREDETE?

IGEN

Van kapcsolat a korpa és a hormonok között, ezért a korpa gyakran a pubertás időszakban jelenik meg. Az egyik fő tényezője a korpa megjelenésének a megnövekedett faggyútermelés. A hormonok pedig hatással vannak rá. A folyamat kezdetén a faggyú a malasszézia gomba hatására számos irritációt kiváltó anyagra bomlik mint például az olajsav. Ha a fejbőr érzékeny az olajsavra, irritáció alakul ki, majd fokozott hámlással megjelenik a korpa.
A népesség több mint 50 %-a érzékeny az olajsavra, így több mint 50 %-ánál van esély a korpa kialakulására.

BABÁKNÁL ELŐFORDULHAT SEBORRHEÁS DERMATITISZ?

IGEN

Újszülötteknél és csecsemőknél megjelenő betegség a koszmó, mely általában a fejbőrön található. Néha gyulladásos seborrheás dermatitisz is kialakulhat.

BETEGSÉGEK OKOZHATNAK SEBORRHEÁS DERMATITISZT?

IGEN

Néhány betegség vezethet seborrheás dermatitisz kialakulásához. HIV fertőzésben vagy neurodegeneratív betegségekben szenvedő emberek hajlamosabbak a seborrheás dermatitisz előfordulására.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_23_Is_there_a_link_between_hair_loss_and_ssd.jpg

VAN KAPCSOLAT A HAJHULLÁS ÉS A SEBORRHEÁS DERMATITISZ KÖZÖTT?

NINCS

Nincs egyértelmű kapcsolat a seborrheás dermatitisz és a hajhullás között, habár a krónikus viszketéssel járó folyamatos vakarózás és a gyulladás fokozhatja a hajhullást.

MENOPAUZA ALATT MEGJELENHET A SEBORRHEÁS DERMATITISZ?

IGEN

A betegséget gyakrabban tapasztalják a nők menopauza alatt a hormonális változások miatt.

A FOGAMZÁSGÁTLÓK ELŐIDÉZHETNEK SEBORRHEÁS DERMATITISZT?

IGEN

Egyes fogamzásgátló gyógyszerek növelhetik a faggyútermelődést és korpa vagy seborrheás dermatitisz kialakulásához vagy súlyosbodásához vezethetnek. A probléma megoldásához egyeztessen bőrgyógyásszal vagy nőgyógyásszal.