OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Previous

MI AZ A MIKROBIOM?

Mit jelent pontosan a fejbőr mikrobiom?

R.J.: A mikrobiom a bőrünkön, fejbőrünkön található mikroorganizmusok láthatatlan ökoszisztémájára utal, mely a bőrfelszín szerves részét képezi, és főként baktériumok (a fejbőr esetén elsősorban Staphylococcus és Propioni baktérium, más néven Cutibacterium acnes) és élesztőgombák (a legdominánsabb a Malassezia restricta) alkotják.
Minden cm2 felületen milliónyi mikroorganizmus él. Mint minden ökoszisztémában, az organizmusok is fenntartják az egyensúlyt egymással és a fejbőrrel, ami főként az izzadtságon és a faggyún keresztül szükséges tápanyagokkal látja el őket.

Akárcsak a test többi részén a fejbőr esetén is a mikrobiom szerepe, hogy megvédje a bőrt a patogén mikroorganizmusoktól, kórokozóktól. Minden egyénnek saját mikrobiomja van, ami változhat évszaktól és akár napszaktól függően is, vagy például attól is, hogy mikor mostunk hajat.

Miben más a mikrobiom a fejbőr esetén a test többi részéhez képest?

R.J.: A fejbőrrel összehasonllítva, a test más részein, a bőrfelszínen élő baktérium- és élesztőgomba-populációk teljesen különbözőek lehetnek attól függően, hogy a test mely területéről van szó, mivel tökéletesen adaptálódnak a környezetükhöz. A hónalj bőrén például, ahol nagy mennyiségben termelődik izzadtág, más fajta baktériumok találhatóak meg, mint az alkaron.

A fejbőr mikrobiomja leginkább a homlokéhoz hasonlít, mivel mindkét területen hasonló az izzadtság- és faggyútermelődés, bár természetesen a haj jelenléte egyedivé teszi a fejbőr mikrobiomját.

Melyek a legújabb felfedezések a fejbőr mikrobiomjával kapcsolatban?

R.J.: Miután pontosan azonosítottuk a fejbőrön lévő baktérium- és élesztőgomba-kolóniákat (1), kutatásaink a L'Oréal-nál lehetővé tették, hogy megállapítsuk a mikrobiom lehetséges funkcióit. Nemrégiben pedig felfedeztük, hogy a Cutibacterium acnes a fejbőr számára fontos vitaminok és esszenciális aminosavak forrása lehet, ugyanúgy, mint bizonyos baktériumok a belek számára. (2)

Egy másik fontos áttörés, hogy sikerült teljes mértékben feltérképeznünk a Malassezia resticta genom szekvenciáját (3), így most már egyszerűbbé válik ennek a korpásodás kialakulásában fontos szerepet játszó élesztőgombának a tanulmányozása.

Tags:

A fejbőr mikrobiomja leginkább a homlokéhoz hasonlít, mivel mindkét területen hasonló az izzadtság- és faggyútermelődés, bár természetesen a haj jelenléte egyedivé teszi a fejbőr mikrobiomját. Minden egyénnek saját mikrobiomja van, ami változhat évszaktól és akár napszaktól függően is, vagy például attól is, hogy mikor mostunk hajat.
HUB_CONTENT_DHSC_EXPERT_02_ROLAND_JOURDAIN_585_400.jpg

Roland JOURDAIN

Mikrobiológus, kutató, L’Oréal Advanced Research kutatási részleg

A mikrobiom élő mikroorganizmusok láthatatlan ökoszisztémáját jelenti, mely szerves részét alkotja a fejbőrnek.