OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Previous

Mi a kapcsolat a mikrobiom és a korpa között?

Mi az a mikrobiom?

R.J.: A mikrobiom a bőrünkön, fejbőrünkön található mikroorganizmusok láthatatlan ökoszisztémáját jelenti, mely a bőrfelszín szerves részét képezi, és főként baktériumok (a fejbőr esetén elsősorban Staphylococcus és Propioni baktérium, más néven Cutibacterium acnes) és élesztőgombák (a legdominánsabb a Malassezia restricta) alkotják.
Minden cm2 felületen milliónyi mikroorganizmus él. Mint minden ökoszisztémában, az organizmusok is fenntartják az egyensúlyt egymással és a fejbőrrel, ami főként az izzadtságon és a faggyún keresztül szükséges tápanyagokkal látja el őket.

Akárcsak a test többi részén, a fejbőr esetén is a mikrobiom szerepe, hogy megvédje a bőrt a patogén mikroorganizmusoktól, kórokozóktól. Minden egyénnek saját mikrobiomja van, ami változhat évszaktól és akár napszaktól függően is, vagy például attól is, hogy mikor mostunk hajat.

Hogyan hat a mikrobiomra a korpa?

R.J.: A korpásodás kialakulásáért főként a Malassezia restricta gombát teszik felelőssé. A L'Oréal friss kutatásai (1) során felismerték, hogy ez az élesztőgomba tízszer nagyobb mértékben van jelen a korpás fejbőrön az egészséges fejbőrhöz képest. Emellett in vitro kutatások kimutatták, hogy a Malassezia restricta toxikus hatással van a fejbőr sejtjeire (2). A korpa képződésének pontos hatásmechanizmusa még nem ismert, több különböző hipotézist is tanulmányozunk.
Szintén megfigyeltük, hogy a korpás területeken a baktérium populációban egyensúlytalanság alakult ki: a Staphylococcus mennyisége megnövekedett, míg a Cutibacterium acnes mennyisége lecsökkent. Ezért most azon vagyunk, hogy megértsük miként alakult ki a mikrobiom egyensúlyhiánya (vagy más néven dysbiosis) és rájöjjünk, hogy vajon közvetlenül ez okozza-e a korpa kialakulását.
Egy biztos, a fejbőr által termelt faggyú, mellyel a Malassezia táplálkozik, alapvető szerepet játszik a korpa kialakulásában. Faggyútermelődés nélkül, például gyerekek esetén, nem jelenik meg a korpa.

Vannak más tényezők is, melyek befolyásolják a korpásodás kialakulását?

R.J.: Úgy véljük a Malassezia és a faggyútermelődés mellett, az egyén genetikai hajlama is hatással van a korpásodásra. Egyes embereknél nagyobb valószínűséggel jelenik meg mint másoknál. Kialakulhat egyrészt a fejbőr kiszáradása, barrier funkciójának sérülése miatt, másrészt akkor is, ha az immun- vagy az oxidatív stressz elleni védekezés nem működik megfelelően. Ezért nagyon gyakori probléma ez, mely a populáció közel felét érintheti élete során.

Tags:

Akárcsak a test többi részén, a fejbőr esetén is a mikrobiom szerepe, hogy megvédje a bőrt a patogén mikroorganizmusoktól, kórokozóktól. Minden egyénnek saját mikrobiomja van, ami változhat évszaktól és akár napszaktól függően is, vagy például attól is, hogy mikor mostunk hajat.
HUB_CONTENT_DHSC_EXPERT_02_ROLAND_JOURDAIN_585_400.jpg

Roland JOURDAIN

Mikrobiológus, kutató, L’Oréal Advanced Research kutatási részleg

A vélemények szerint főként a Malassezia restricta gomba a felelős a korpásodás kialakulásáért.