OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Hogyan tartsuk magunkat formában a változókor idején?

A fizikai aktivitás a legjobb barátunk. Semmiféle szélsőséges mozgásformát ne erőltessünk, csak annyit mozogjunk, hogy elégedettek legyünk önmagunkkal.

Hogyan tartsuk magunkat formában a változókor idején?

Bár testünk sokmindenen megy keresztül, a hetente néhány alkalommal végzett edzés a legjobb módja annak, hogy formában maradjunk!

A mozgás a legjobb barátunk.

Dr. Agnieszka Szmurto

A menopauza során bekövetkező negatív változások elsősorban az izomszövetben figyelhetők meg. Az izomtömegvesztés (szarkopenia) és az izomerővesztés könnyen észrevehető. A mozgást már régóta nem gyógyszeres kezelésként használják a fent említett fiziológiai hatások megelőzése és visszafordítása érdekében. Közismert, hogy a testmozgás javíthatja a funkcionális és fizikai tulajdonságokat, például a testösszetételt, de az erőre, a kardio-lélegzőképességre és a csontok sűrűségére szintén hatással lehet (1).

A fizikai aktivitás még a testsúlynál is fontosabb lehet a jövőbeli fizikai állapotunk megalapozásában. Noha az esés kockázatának csökkentése és a csontsűrűség növelése érdekében szükséges testmozgás típusa, gyakorisága és időtartama továbbra is ellentmondásos; az ellenállásos edzés tűnik a legjobb választásnak, amely lassíthatja a csontok ásványianyag vesztését és megőrizheti az izomzatot. A súlyokkal végzett edzés pedig javíthatja a fizikai funkciót (2).

Néhány ötlet, hogyan maradjunk aktívak:
● Futás
● Sétálás
● Úszás
● Biciklizés
● Jóga
● Pilátesz
● Qi Gong (1)

A menopauza során végzett mozgás megakadályozza az ízületi változásokat, a csontritkulást és az izomvesztést. Továbbá erősíti a szövetek vérkeringését, véd a gerincferdüléstől, valamint megakadályozza a visszerek és a sérv kialakulását. Jótékony hatással van a keringési rendszerre is. A perifériás erek vérkeringésének növelése fokozza a szövetek felszíni vérellátottságát. Tehát a fizikai aktivitás gyógyító és fialatlító hatással bír (3), vagyis rengeteg előnyünk származik belőle. De hogyan őrizhetjük meg formánkat a változókor alatt?


A fittség szabályai egyszerűek

  1. Minél magasabb a napi fizikai aktivitás és nagyobb a fizikai kapacitás, annál alacsonyabb a krónikus betegségek, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek és az anyagcsere-betegségek kialakulásának kockázata (3).
  2. Amennyiben a fizikai állóképesség és a teljesítmény romlását észleljük, ne kezdjünk kevesebbet mozogni! Ez még inkább csökkenteni fogja az általános fittségünket (3).
  3. Az esés kockázatának csökkentése érdekében elengedhetetlen az olyan fizikai tevékenységek végzése, amelyek javítják vagy fenntartják a dinamikus egyensúlyt és a térdhajlító izmok erejét (2).
  4. A funkcionális kapacitás javításáért többféle fizikai aktivitás javasolt, például folyamatos és szakaszos mozgás (séta és futás), illetve rugalmasságot és ellenállást javító edzések (1).
  5. A rezisztencia edzést fizioterapeuta vagy személyi edző segítségével végezzük. A gyakorlatok állhatnak lábprésből, mellkasprésből, felülésekből, lábemelésekből, lábhajlításokból, has- és hátizom gyakorlatokból. Fontos megjegyezni, hogy minden edzésnek tartalmaznia kell egy 10 perces bemelegítést valamelyik kardiógépen, amelyet dinamikus és statikus nyújtásnak kell követnie (4).
  6. Próbáljunk minél gyakrabban aktívak lenni. Például sétáljunk vezetés vagy tömegközlekedés helyett, liftezés helyett pedig lépcsőzzünk.
  7. A fizikai aktivitás megfelelő táplálkozással (megfelelő tápanyag-bevitellel) kombinálva előnyös lehet a posztmenopauzás nők számára, és megakadályozhatja a fizikai funkciók romlását, amely az öregedéssel jár. Ezért fontos, hogy emlékezzünk rá, a legjobb hatást ezek kombinálásával érhetjük el (2).

Összegezve:

- Álljunk többet
- Sétáljunk többet
- Liftezés helyett lépcsőzzünk
- Magunk vigyük a táskánkat
- Időről időre növeljük a pulzusszámot (az sem baj, ha enyhén megizzadunk)

Vagyis egy kis erőfeszítéssel mindenképpen jó irányba haladunk. Az aktív életmód és a megfelelő táplálkozás a jó fizikum fenntartásának kulcsa.

FORRÁS:

[1]. Leite, R. D., Prestes, J., Pereira, G. B., Shiguemoto, G. E., & Perez, S. E. A. (2010). Menopause: Highlighting the
Effects of Resistance Training. International Journal of Sports Medicine, 31(11), 761–767.
[2]. Kuczmarski, M. F., Weddle, D. O., & Jones, E. M. (2010). Maintaining Functionality in Later Years: A Review of
Nutrition and Physical Activity Interventions in Postmenopausal Women. Journal of Nutrition For the Elderly, 29(3),
259–292.
[3]. Wiśniewska A, Napierała M, Pezala M, Zukow W. Wpływ aktywności fizycznej na psychomotorykę kobiet w
okresie menopauzy = The effect of physical activity on psychomo- tor women menopausal. Journal of Health Sciences.
2014;4(14):257-272.
[4]. Berin, E., Hammar, M. L., Lindblom, H., Lindh-Åstrand, L., & Spetz Holm, A.-C. E. (2016). Resistance training for
hot flushes in postmenopausal women: Randomized controlled trial protocol. Maturitas, 85, 96–103.

Legolvasottabb

Bevásárlólista a változókorban: egyensúlyt adó ételek a világ minden tájáról

Bőr & Táplálkozás

Bevásárlólista a változókorban: egyensúlyt adó ételek a világ minden tájáról

A változókorban egyes élelmiszerek enyhíthetik a tüneteket - például a hőhullámokat - míg mások ronthatnak rajtuk. Megint mások segítenek megszépíteni a bőrt és megóvják az öregedéstől. Ez a változókor idejére összeállított bevásárlólista finom és egészséges élelmiszereket tartalmaz a világ minden tájáról, melyek segítenek megszépülni és jól érezni magunkat a bőrünkben.

olvassa el a cikket

Miért nem fogyunk a változókor alatt?

Bőr & Táplálkozás

Miért nem fogyunk a változókor alatt?

Talán a testünk arra törekszik, hogy megtartsa erőforrásait, és átélje ezt a kihívásokkal teli időszakot. Talán más oka van. Az igazság az, hogy kevésbé fontos megértenünk, mi miért történik, sokkal fontosabb, hogy egészséges testsúly fenntartására törekedjünk.

olvassa el a cikket

Változókor: milyen étrendet kövessünk 50 éves korban?

Bőr & Táplálkozás

Változókor: milyen étrendet kövessünk 50 éves korban?

Étkezésünk szempontjából nem sokat számít a korunk, és az sem, hogy menopauzába értünk - étkezési szokásaink mindig befolyásolják az egészségünket. Ha túl sokat eszünk valamiből és túl keveset más élelmiszerekből, az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagok kiegyensúlyozatlanok lesznek.

olvassa el a cikket

Milyen ételeket érdemes kerülni változókor idején?

Bőr & Táplálkozás

Milyen ételeket érdemes kerülni változókor idején?

Azok az élelmiszerek, melyek korábban kerülendőek voltak, most sem tesznek jót nekünk! Túl édes, túl sós, túl zsíros  - ezzel meg is neveztük a legfőbb bűnösöket. Jó her azonban, hogy nem kell teljesen elkerülnünk őket, fontosabb, hogy alkalmazkodjunk hozzájuk.

olvassa el a cikket

go to top

Skinconsult

BŐRGYÓGYÁSZOKKAL KIFEJLESZTETT ALGORITMUS,
AMELY A BŐRÖREGEDÉS LÁTHATÓ JELEIT ELEMZI

Bőrelemzés
1 perc
alatt

Csináljon egy szelfit

Töltse ki a profilját

Személyre szabott
bőrápolási tanácsok

v_woman-2.jpg
Finom vonalakErőssége
Szem alatti ráncokFókuszpont
Feszességvesztés

Fedezze fel: SkinconsultAI

circle1circle2circle3circle4