OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Hogyan csökkenthető a hasi zsír változókor alatt?

A hastájéki zsír csökkentése elsősorban mozgás kérdése; de az igazi kihívás, hogy ne gyarapodjon tovább! Testünk rengeteg változással szembesül, ezért nem lesz segítségünkre, az egészséges táplálkozás azonban csodákat tehet!

Hogyan csökkenthető a hasi zsír változókor alatt?

Menopauza idején megnő a túlsúly és az elhízás kockázata a testben bekövetkező hormonális változások miatt (1). A zsírszövet eloszlása sajátos módon változik. A reproduktív korra jellemző gynoid zsír helyett - ahol a zsírszövet a combon és a csípőn rakódik le - megjelenik az android testzsír. A felesleges zsír a bőr alatti szövetekben halmozódik fel, emiatt megnő a hasunk (2).

Mit tehetünk ellene?

-      Kerüljük az úgynevezett csodadiétákat, pl. böjtölést, gyümölcs- vagy magas fehérjetartalmú étrendet
-      Étrendünk magas rosttartalommal rendelkezzen: Naponta legalább 400 g (5 adag) gyümölcsöt és zöldséget kell elfogyasztanunk
-      A cukorbevitel a teljes energiabevitel kevesebb, mint 10%-a legyen
-      A zsírbevitel a teljes energiabevitel kevesebb, mint 30%-a legyen
-      Kerüljük az iparilag előállított transz-zsírokat tartalmazó feldolgozott, sült vagy olajban sült ételeket (például chipset és sültkrumplit).

Kövessünk testreszabott étrendet és járjunk edzőterembe

Egy dietetikus által egyénre szabottan kidolgozott étrend hozzájárulhat a minőségi változáshoz nemcsak a külsőnk, hanem az egészségünk szempontjából is (1).


Hogyan csökkenthető a hasi zsír?

A hasi zsír ellen a mozgás és az egészséges táplálkozás a megoldás (3). Az általános gyakorlat az energiacsökkentett étrend. Napi 500 kcal energiahiánynak hetente körülbelül 0,5 kg veszteséget kell eredményeznie (4). A testsúlycsökkenés viszont nem haladhatja meg a havi 4 kg-ot. Ezért érdemes dietetikushoz fordulnunk, aki alacsony energiatartalmú étrendet állít össze nekünk az energiaigény megbecsülésével (kiszámítja az alapvető anyagcserét (BMR) a Harris-Benedict egyenlet segítségével; meghatározva a fizikai aktivitás szintjét) (1).

Számos úgynevezett csodadiéta létezik, pl. böjtölés, gyümölcs- vagy magas fehérjetartalmú étrendek. Ezek a diéták általában gyors testsúlycsökkenést eredményeznek, de az ilyen módszerek egyben veszélyesek is. Vitamin és ásványi anyag hiányt, fehérjevesztést, továbbá a víz és az elektrolit egyensúly zavarát okozhatják. Nemcsak zsírt, hanem izomtömeget is veszítünk általuk. Sőt, gyakran jojó hatás is előfordulhat (5).

Tehát mik a diéta szabályai?

Mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét.

Az első és legfontosabb szabály, hogy az étkezések száma optimális legyen. Ez napi 4-5 étkezést jelent háromóránként. Az étrendünknek magas rosttartalommal kell rendelkeznie, és kerülnünk kell a magas glikémiás indexű élelmiszereket (GI> 65) (1). A gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek (például lencse, csicseriborsó), diófélék és teljes kiőrlésű gabonafélék (például zab, barna rizs) nagyon fontosak. Naponta legalább 400 g (5 adag) gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztanunk. Fontos megjegyezni, hogy a burgonya, az édesburgonya és az egyéb keményítőtartalmú gyökerzöldségek nem tartoznak a gyümölcsök vagy zöldségek közé. A szabad cukorbevitelt (az ételek cukortartalma) a teljes energiabevitel kevesebb, mint 10%-ára kell korlátozni (ideális esetben kevesebb, mint 5%). Vagyis ki kell zárnunk az étrendünkből az édességeket, például tortákat, süteményeket és csokoládét.

Ne feledjük továbbá, hogy a legtöbb szabad cukrot a gyártó adja hozzá az élelmiszerekhez, de alapvetően megtalálhatók olyan termékekben is, mint a méz, szirupok, gyümölcslevek és gyümölcslé koncentrátumok.

Szintén az egészséges táplálkozást segíti elő, ha a teljes zsírbevitel kevesebb, mint a teljes energiabevitel 30%-a. Ezt könnyen elérhetjük a főzés módjának megváltoztatásával - távolítsuk el a hús zsíros részét, használjunk növényi olajat, és forraljunk, gőzben pároljunk vagy sütőben süssünk az olajban sütés helyett. Korlátozzuk továbbá a nagy mennyiségű telített zsírokat tartalmazó élelmiszerek, például sajtok, fagylalt, zsíros húsok, tejföl és vaj fogyasztását.

Végül, de nem utolsósorban kerüljük az iparilag előállított, transz-zsírokat tartalmazó feldolgozott, sült vagy olajban sült ételeket (például chips, sült krumpli). Fontos, hogy kevesebb, mint 5 g sót (kb. 1 teáskanál) fogyasszunk naponta (ez vonatkozik a termékekben megtalálható sóra is, például kenyérre, sózott vajra és harapnivalókra). Ne feledkezzünk el a mozgásról sem (6)!Összefoglalva a változókor idején érdemes felkeresnünk egy dietetikust, aki egyénre szabottan állítja össze az étrendünket. Mindemellett csak néhány alapvető szabály létezik, melyet ajánlott betartanunk annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat és egészségesek legyünk.

A legfontosabb tudnivalók a hasi zsír csökkentéséhez változókor idején

A menopauza fonts mérföldkő az életünkben, de néhány dolog ekkor sem változik! Annak érdekében, hogy csökkentsük a hasi zsírt, kövessük az alábbi szabályokat:
•      Rendszeresen mozogjunk
•      Egészséges táplálkozásra törekedjünk
•      Ne fogyasszunk cukros és zsíros ételeket

Az egészséges diéta szabályai:
1.     Megfelelő számú étkezésünk legyen
2.     Együnk rostban gazdag ételeket
3.     Kerüljük a cukrot
4.     Kerüljük a zsíros ételeket

Ha a fenti szabályok betartása nem elég, kérjünk segítséget és forduljunk dietetikus szakemberhez.

FORRÁS:

[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B.
Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity. Prz Menopauzalny. 2015 Mar; 14(1):
48–52.
[2]. Pertyński T, Stachowiak G. Menopause — facts and controversies. Polish Journal of Endocrinology; vol 57; no
5/2006 ISSN 0423–104X.
[3]. Jull J, Stacey D, Beach S, Dumas A, Strychar I, Ufholz L, Prince S, Abdulnour J, Prud’homme D. Lifestyle
Interventions Targeting Body Weight Changes during the Menopause Transition: A Systematic Review. J Obes. 2014;
2014: 824310.
[4]. Mastorakos G, Valsamakis G, Paltoglou G, Creatsas G. Management of obesity in menopause: Diet, excercise,
pharmacotherapyand bariatric surgery. Maturitas. 2010 Mar;65(3):219-24.
[5] Ciborowska H, Rudnicka A. (2007). Żywienie w otyłości (adipositas). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego
człowieka. Warszawa. PZWL
[6]. World Health Organisation Global Infobase. http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

Ikonikus termékeink

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig<br />Meno 5 Bi-Szérum

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig
Meno 5 Bi-Szérum

( 62 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrfeszesítő Nappali Krém - termékkép

Peri-Menopause/ A változókor első szakaszától
Bőrtömörséget fokozó, nedvességgel feltöltő nappali arckrém

( 9 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrminőség Javító Éjszakai Krém - termékkép

Peri-Menopause/ A változókor első szakaszától
Bőrtömörséget fokozó, revitalizáló éjszakai arckrém

( 11 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő Faggyútermelés Szabályozó Nappali Arckrém - termékkép

Post-Menopause/ A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó nappali arckrém

( 7 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő és Feszesítő Éjszakai Krém - termék kép

Post-Menopause/ A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó éjszakai arckrém

( 3 vélemény alapján )

Száj- és szemkörnyékápoló

Száj- és szemkörnyékápoló

( 1 vélemény alapján )

go to top