OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Previous

Milyen diétát alkalmazzunk szülés után?

A szülés utáni hajhullás gyakori probléma

Várandósság során a szervezet nagyon nagy mértékben termel ösztrogént, mely gátolja, hogy a haj a telogén (nyugalmi) fázisba lépjen. Így a haj "megragad" a növekedési (anagén) fázisban, ami ezáltal dúsabbnak és szebbnek tűnik. Szülés után a hormonok visszarendeződésének (az ösztrogénszint csökkenésének) következtében a hajszálak nagy mennyiségben lépnek át a nyugalmi (telogén) fázisba, ami fokozott hajvesztést eredményez kb. szülés után 2-3 hónappal. Ez a jelenség az anyák közel 90 %-ánál jelentkezik.
Habár a szülés utáni hajhullás akár több hónapig is eltarthat, valamint nőknél az egyik leggyakoribb oka a hajhullásnak, teljesen normális és átmeneti folyamat.

Az étrend befolyásolhatja a hajhullást

A szülés utáni hajhullás fő oka hormonális. Gyakran azonban más tényezőket is jellemzőek erre az időszakra: a stressz, az alváshiány, a nem megfelelő táplálkozás is állhat a hajhullás hátterében.

Az étrendünk nagyon fontos szerepet játszik a haj egészséges megjelenésében, mivel olyan tápanyagokat nyújt a haj számára (fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok), melyek elengedhetetlenek a növekedés szempontjából. Ezért a nem kiegyensúlyozott vagy karcsúsító diéták, melyeket sok kismama szívesen választ, akár táplálkozási hiányosságokhoz is vezethetnek, ami súlyosbíthatja a szülés utáni hajhullást.

Melyik a legjobb étrend a hajhullás csökkentéséért

A legtöbb esetben a haj szülés után 6-8 hónappal kezd el visszatérni a normál növekedési üteméhez, a szülés utáni hajhullás gyógyszeres kezelése szükségtelen. Megfelelő étrend kialakítása viszont segíthet lassítani ezt a típusú problémát.
Az optimális eredmény érdekében a legjobb, ha megpróbáljuk mérsékelni az édesség- és sütemény fogyasztásunkat, és egészséges, kiegyensúlyozott étrendet követünk, különösen ha fogyni szeretnénk szülés után.
A következő tápanyagok megfelelő mennyiségű bevitele javasolt:

  • Fehérje (hal, hús, tojás, hüvelyesek)
  • Szénhidrát (gabonafélék, teljes kiőrlésű gabonák)
  • Zsír (olivaolaj)
  • Vas (vörös húsok, egyes halak)

Vitaminok hajhullás ellen szülés után

Az egészséges haj számára szükséges vitaminok közül az élen a B-vitamin áll:

  • B3-vitamin: fokozza a véráramlást a hajgyökerekben. Megtalálható a mandulában, gombában, spárgában, avokádóban, lóbabban, fekete retekben, petrezselyemben és a kelfélékben;
  • B5-vitamin (pantoténsav): fokozza a hajnövekedést. Megtalálható a zellerben, karfiolban, mogyoróban, dióban, fokhagymában és avokádóban;
  • B6-vitamin: megerősíti a többi vitamin hatását és segít erősíteni a hajszálakat. Megtalálható a szárnyasokban, aszalt banánban, napraforgómagban, káposztában, spenótban és paradicsomban;
  • B8-vitamin: szabályozza a fejbőr faggyútermelését. Megtalálható a sörélesztőben, gombákban, hüvelyesekben, kelfélékben, mandulában, paradicsomban és csírákban;
  • B12-vitamin: serkenti a hajtüsző megújulását. Megtalálható a húsokban, belsőségekben, halakban, szárnyasokban, algákban.
  • A D-vitamin is fontos a szülés utáni hajhullás csökkentésében. Megtalálható a csukamájolajban, az olajos halakban, a tojásban és a tejtermékekben.

Ha megfelelő, egészséges táplálkozás mellett továbbra is fokozott hajhullás áll fenn, érdemes orvossal konzultálni, aki étrend-kiegészítőkkel és megfelelő kezeléssel segíthet a problémán.

Tags:

Habár a szülés utáni hajhullás akár több hónapig is eltarthat, valamint nőknél az egyik leggyakoribb oka a hajhullásnak, teljesen normális és átmeneti folyamat.

A szülést követő hajhullás egy általános jelenség. Telogén efflúviumnak is nevezik, visszafordítható folyamat. A megfelelő étkezéssel fokozhatjuk a haj tápanyagellátását és csökkenthetjük a hajhullás mértékét.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_15_What_diet_to_adopt_after_delivery.jpg