OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Previous

Hajhullás szülés után

A hajhullás tipikus tünetei

A frissen szült anyukák 90 %-a tapaszalt már hirtelen, nagyobb mennyiségű hajhullást, mely a szülés utáni harmadik hónap körül kezdődött. A szülés és a hajhullás kezdete között eltelt idő megegyezik a haj nyugalmi (telogén) fázisának hosszával, mely egy 1-6 hónapig, átlagosan három hónapig terjedő időszak. Ez a típusú hajhullás csak átmeneti, telogén efflúviumnak is nevezik, a teljes hajkoronán, szétszórtan jelentkezik.

Ebben az időszakban akár a hajtömeg 30 %-át is elveszíthetjük, emellett a haj fakóvá és töredezetté válik. Bár a folyamat több hónapon keresztül tarthat, mégis ez a jelenség normális és visszafordítható. A tapasztalatok szerint 6-12 hónap alatt a haj visszatér a normál növekedési ciklusához.

Nők esetén a hajvesztés hátterében főként a hormonok állnak

Várandósság alatt a szervezet által termelt nagy mennyiségű ösztrogén gátolja, hogy a hajszálak a nyugalmi (telogén) fázisba lépjenek, azaz "megakadnak" a növekedési (anagén) fázisban. Ebben az időszakban sok nő tapasztalja, hogy a haja a korábbihoz képest láthatóan gyorsabban nő és dúsabb, a hajszálak pedig vastagabbak.
Szülést követően a hormonok visszarendeződnek (az ösztrogén- és egyéb hormonszint visszaáll a terhességet megelőző szintre), melynek következtében a hajszálak nagy tömege lép a telogén (nyugalmi) fázisba, ami nagy mennyiségű hajvesztéshez vezethet, melyet postpartum, azaz szülés utáni hajhullásnak is neveznek.
A hormonok visszarendeződése mellett a szülés utáni időszakra gyakran jellemző alváshiány, nem kiegyensúlyozott táplálkozás és az újszülötttel kapcsolatos fokozott igénybevétel szintén vezethet hajhulláshoz. Illetve a vas- és vitaminhiány is lehet a fokozott hajvesztés oka szülést követően.

A szülést követő, postpartum hajhullás csak átmeneti állapot

Szerencsére a legtöbb esetben a szülés utáni hajhullás csak átmenetileg jelentkezik, a haj természetes módon újból növekedésnek indul, nem igényel gyógyszeres beavatkozást. Vasban és vitaminokban gazdag táplálkozás segíthet a kezelésében.

Ha a hajhullás hosszabb ideig, szülést követően több mint 1 évig fennmarad, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni a probléma okainak feltárása érdekében.

Nőknél a hajhullás egyik gyakori típusa szülés után kb. 3 hónappal jelentkezik, amikor hirtelen, nagyobb tömegű hajvesztés tapasztalható.