OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Hogyan kerüljük el a súlygyarapodást változókor idején?

"Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered" - mondta Hippokratész, az orvostudomány atyja. Ezt a szállóigét tartsuk szem előtt napi étrendünk kialakításakor, amely különösen a menopauza és posztmenopauza időszakára legyen érvényes.

Hogyan kerüljük el a súlygyarapodást változókor idején?

A menopauza során testünkben számos változás következik be, ezek közül egyik a súlygyarapodás. Fontos tisztában lennünk vele, hogy ez általános probléma, amellyel sok nő szembesül, tehát nem vagyunk egyedül. A testtömeg növekedés ellen az a legcélravezetőbb, ha étrendünket a testünkhöz igazítjuk. Az alábbi cikkben szakértőnk, Agnieszka Szmurło bemutat 8 alapvető szabályt, amelyek betartásával elkerülhetjük a súlygyarapodást.

Változókor idején az étrendünk az életminőségünket is befolyásolhatja. A megfelelő étkezési szokások segítenek a súlygyarapodás és az elhízás elleni küzdelemben. Kulcsfontosságú, hogy odafigyeljünk rá, hogy mit eszünk ebben az életszakaszban (1). A menopauza során a súlygyarapodás növeli a magas vérnyomás, a magas vérlipidszint és az inzulinrezisztencia kockázatát; ezért elengedhetetlenül fontos az egészséges táplálkozás fenntartása (2).


Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered

Hippocrates

Menopauza után érdemes ellenőrizni a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése érdekében. Kiegyensúlyozottan kell táplálkoznunk a nap folyamán és étrendünknek alacsony, illetve közepes glikémiás indexű termékeken kell alapulnia, vagyis létfontosságú, hogy odafigyeljünk az egyes étkezések glikémiás terhelésére (1).

Íme néhány alapvető tipp, melyet érdemes betartanunk a súlygyarapodás elkerülése érdekében

1.    Az ételeket rendszeres időközönként fogyasszuk el, hogy megakadályozzuk a vércukorszint túlzott csökkenését. A reggelitől kezdve 4-5 étkezést kell beiktatnunk a nap folyamán. A reggelinek összetett szénhidrátokat, például teljes kiőrlésű kenyeret vagy zabot, zöldségeket és hüvelyeseket kell tartalmaznia (3).

2.    A tízórai és az uzsonna apró harapnivalókból, például gyümölcsökből álljon, lehetőleg fehérjével, például natúr joghurttal kombinálva, amely kálciumban gazdag és fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében (4).

3.    Az ebéd legyen a nap legnagyobb étkezése és az energiafelvétel kb. 35%-át tegye ki. Viszonylag korán, a nap közepén érdemes elfogyasztanunk.

4.    A vacsora lehet meleg fogás is, de arányosan kisebbnek kell lennie, mint az ebédnek.

5.    Hagyjuk el a sót! A só nemcsak vérnyomásemelkedéshez vezet, hanem vízvisszatartást is okozhat, amely hozzájárul a súlygyarapodáshoz.

6.    Az étrendünk legyen tejtermékekben gazdag, mivel ezek kalóriánként több kálciumot, fehérjét, foszfort, káliumot, cinket és magnéziumot biztosítanak, mint bármely más élelmiszer. A sovány tej, túró és az alacsony zsírtartalmú natúr joghurt a leginkább ajánlott tejtermék (5).

7.    A kálcium és a D-vitamin csökkenti az esésekkel járó csonttörés kockázatát, valamint megakadályozza a csontritkulás kialakulását. A D-vitamint napi 800 NE adagban érdemes szedni. Megtalálható a tenyésztett pisztrángban, a vadon élő lazacban, a szardíniában, makrélában, tonhalban, tőkehalmájolajban és a friss gombában is. Tengeri halakat hetente kétszer fogyasszunk (6).

8.    Végül a fokozott fizikai aktivitás szintén fontos, mivel segít a fogyásban, csökkenti az inzulinérzékenységet és megakadályozza a csontritkulás kialakulását. Hetente háromszor legalább 30 percig tartó, közepes intenzitású kardioaktivitás ajánlott, két erőedzéssel vagy súlyemelési programmal kombinálva (2,6).

Diéta - a jó vitaindító?

Az étrendváltoztatást gyakran inkább elkerüljük, ha partnerünknek nincs rá szüksége. Ne feledjük, hogy partnerünk szintén egyfajta "változókort" él meg. A férfiak esetében az „átalakulást” andropauzának hívják, és ugyanannyi változással jár, mint a menopauza a nők esetében. Az étrend jó ürügy arra, hogy párbeszédet indítsunk erről a közös, de mégis eltérő változásról. Miért ne kezdeményeznénk hát a beszélgetést, hogy párként éljük meg életünknek ezt a szakaszát is?

A legfontosabb tudnivalók, hogy elkerüljük a menopauza alatti súlygyarapodást

Legyen megfelelő étrendünk - nem kifinomult, hanem egészséges. Rengeteg olyan élelmiszer létezik, amely nemcsak megakadályozza a súlygyarapodást, hanem segít a változókor tünetei elleni küzdelemben.

Rendszeres időközönként étkezzünk, hogy testünk megszokja az új életformát.

FORRÁS:

[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B.
Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity. Prz Menopauzalny. 2015 Mar; 14(1):
48–52.
[2]. Simkin-Silverman, L. R., & Wing, R. R. (2000). Weight gain during menopause. Postgraduate Medicine, 108(3),
47–56.
[3]. Weickert, M. O., & Pfeiffer, A. F. (2018). Impact of Dietary Fiber Consumption on Insulin Resistance and the
Prevention of Type 2 Diabetes. The Journal of Nutrition, 148(1), 7–12.
[4]. Purdue-Smithe, A. C., Whitcomb, B. W., Szegda, K. L., Boutot, M. E., Manson, J. E., Hankinson, S. E., Bertone-
Johnson, E. R. (2017). Vitamin D and calcium intake and risk of early menopause. The American Journal of Clinical
Nutrition, ajcn145607.
[5]. Rizzoli, R., Bischoff-Ferrari, H., Dawson-Hughes, B., & Weaver, C. (2014). Nutrition and Bone Health in Women
after the Menopause. Women’s Health, 10(6), 599–608.
[6]. Stachowiak G, Pertyński T, Pertyńska-Marczewska M. Metabolic disorders in menopause. Prz Menopauzalny.
2015 Mar; 14(1): 59–64.

Legolvasottabb

Bevásárlólista a változókorban: egyensúlyt adó ételek a világ minden tájáról

Bőr & Táplálkozás

Bevásárlólista a változókorban: egyensúlyt adó ételek a világ minden tájáról

A változókorban egyes élelmiszerek enyhíthetik a tüneteket - például a hőhullámokat - míg mások ronthatnak rajtuk. Megint mások segítenek megszépíteni a bőrt és megóvják az öregedéstől. Ez a változókor idejére összeállított bevásárlólista finom és egészséges élelmiszereket tartalmaz a világ minden tájáról, melyek segítenek megszépülni és jól érezni magunkat a bőrünkben.

olvassa el a cikket

Miért nem fogyunk a változókor alatt?

Bőr & Táplálkozás

Miért nem fogyunk a változókor alatt?

Talán a testünk arra törekszik, hogy megtartsa erőforrásait, és átélje ezt a kihívásokkal teli időszakot. Talán más oka van. Az igazság az, hogy kevésbé fontos megértenünk, mi miért történik, sokkal fontosabb, hogy egészséges testsúly fenntartására törekedjünk.

olvassa el a cikket

Változókor: milyen étrendet kövessünk 50 éves korban?

Bőr & Táplálkozás

Változókor: milyen étrendet kövessünk 50 éves korban?

Étkezésünk szempontjából nem sokat számít a korunk, és az sem, hogy menopauzába értünk - étkezési szokásaink mindig befolyásolják az egészségünket. Ha túl sokat eszünk valamiből és túl keveset más élelmiszerekből, az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagok kiegyensúlyozatlanok lesznek.

olvassa el a cikket

Milyen ételeket érdemes kerülni változókor idején?

Bőr & Táplálkozás

Milyen ételeket érdemes kerülni változókor idején?

Azok az élelmiszerek, melyek korábban kerülendőek voltak, most sem tesznek jót nekünk! Túl édes, túl sós, túl zsíros  - ezzel meg is neveztük a legfőbb bűnösöket. Jó her azonban, hogy nem kell teljesen elkerülnünk őket, fontosabb, hogy alkalmazkodjunk hozzájuk.

olvassa el a cikket

go to top

Skinconsult

BŐRGYÓGYÁSZOKKAL KIFEJLESZTETT ALGORITMUS,
AMELY A BŐRÖREGEDÉS LÁTHATÓ JELEIT ELEMZI

Bőrelemzés
1 perc
alatt

Csináljon egy szelfit

Töltse ki a profilját

Személyre szabott
bőrápolási tanácsok

v_woman-2.jpg
Finom vonalakErőssége
Szem alatti ráncokFókuszpont
Feszességvesztés

Fedezze fel: SkinconsultAI

circle1circle2circle3circle4