OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Previous

Milyen kezelési lehetőségei vannak a hajhullásnak?

Milyen kezelések vannak? Hogyan működnek?

J-F. M.: Sok lehetséges megoldás létezik a hajhullás kezelésére, de nem mindegyik működik egyformán. Bármilyen kezelés megkezdése előtt bőrgyógyásszal kell konzultálni, hogy felállítsuk a megfelelő diagnózist, és a probléma súlyosságától és kialakulásának okától függően kiválasszuk a legjobb kezelési stratégiát.

A hajhullás leggyakoribb típusának (az androgén alopécia vagy férfias típusú hajhullás) kezelésére számos lehetőség adott: a sebészi beavatkozástól, a gyógyszeres terápián keresztül a kozmetikai megoldásokig.

A leggyakoribb műtéti beavatkozás a hajbeültetés. Ez egy invazív, a hajhullás mértékétől függően költségesebb eljárás, melyet gyakran több alkalommal kell elvégezni, hogy a teljes kopasz felületet be tudjuk fedni és jó eredményt kapjunk.

A PRP injekció (Drakula terápia, vérplazma terápia) egy másik lehetőség. Ekkor a páciens saját véréből kinyert, vérlemezkékben és növekedési faktorokban gazdag koncentrált vérplazmát fecskendezik be közvetlenül a fejbőrbe. Az eredmény egyéntől függően eltérő lehet, az eljárás nem összehasonlítható a hajbeültetéssel. Gyakran javasolják diffúz alopécia esetén.

A hajhullás bizonyos típusaira, különösen androgén alopécia (férfias típusú hajhullás) esetén 2 fő, jól ismert gyógyszeres kezelés létezik, melyek segítik a haj látható újbóli növekedését.

Emellett kozmetikai megoldások, hajtonikok széles köre áll rendelkezésre, melyek hatékony aktív összetevőket tartalmaznak. Ezek a készítmények lassítják azokat a folyamatokat, melyek a szőrtüszők miniatürizálódásához vagy hajhulláshoz vezetnek, és serkentik a haj regenerációját.

Melyek ezek a kezelések?

J-F. M.: Az androgén alopécia (férfias típusú hajhullás) kezelésére, mely életük során a férfiak több mint felét és a nők nagy arányát is érinti, főként menopauzát követően, 2 gyógyszeres terápia létezik, bár nem mindenki fogékony rájuk.

Az egyik kezelés a Finasteride, mely szájon át szedhető. Eredetileg prosztata rák ellen fejlesztették ki, azonban nem várt mellékhatásként a haj újranövekedését tapasztalta számos beteg. Tulajdonképpen a Finasteride úgy hat, hogy gátolja a hajhullásért felelős androgén hormonok aktivitását kiváltó enzim működését.

A Minoxidil is serkenti a haj növekedését, hatásának felfedezését szintén a véletlennek köszönhetjük. Magas vérnyomás kezelésére fejlesztették ki, azonban haj és szőrnövekedést figyeltek meg a betegeknél. Hatásmechanizmusa még mindig nem teljesen ismert, ma elsősorban topikális gyógyszerként írják fel, közvetlenül a fejbőrön kell alkalmazni.

A haj növekedése 3-6 hónap után jelentkezik mindkét gyógyszer esetén, de megáll amint a beteg befejezi az alkalmazásukat.

Kozmetikai kezelések esetén az Aminexil hatóanyag hatékonyságát bizonyították. Úgy hat, hogy gátolja a kollagén megszilárdulását különösen a hajtüszőt körülvevő burok esetén - a jelenséget alopéciától szenvedő egyéneknél észlelték. (CF interjú - A hajhullás biológiai mechanizmusai).

Egy másik ismert hatóanyag a Stemoxydine. Ez a molekula serkenti a szőrtüsző regenerációs folyamatait azáltal, hogy az oxigénhiány hatását másolja, ami köztudottan előnyös a szövetek regenerációja szempontjából. A legújabb kutatások alapján a Rezveratrol Stemoxydine-nel kombinálva védi a szőrtüsző sejtjeit az oxidatív stressztől.


Egyforma kezelési lehetőségek vannak nőknél és férfiaknál?

J-F. M.: Nem, a kezelések nem teljesen egyformák. A Finasteride tartalmú terápiát főként férfiaknak írják fel. A Minoxidilt nők és férfiak egyaránt használhatják, de eltérő dózisban, általában 2% nők esetén és 5 % férfiak esetén. A hajtonikok, hajszeszek és egyéb kozmetikai megoldások, az Aminexil és Stemoxydine aktív hatóanyagok nők és férfiak esetén egyaránt alkalmazhatóak.
Általánosságban először mindig keressünk fel bőrgyógyászt, aki a családi öröklődés és az egyén életvitele, étkezési szokásai alapján megállapítja az esetleges táplálkozási hiányokat, és megfelelő kezelést javasol.

HUB_CONTENT_DHSC_EXPERT_04_JF_MICHELET_585_400.jpg

Jean-François MICHELET

Igazgató, Hajregenerációs Laboratórium, L’Oréal Advanced Research kutatási részleg

Sok lehetséges megoldás létezik a hajhullás kezelésére, de nem mindegyik egyformán működik.