OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Previous

Az ősz haj könnyebben kihullik?

Miért őszülünk?

J-F. M.: A növekedési (anagén) fázis során a hajhagyma (mely a hajgyökérben helyezkedik el) a haj színét adó pigmentanyagot termel, mely a genetikától függően lehet szőke, fekete, vörös vagy barna. Ez az időszak három-négy évig tart, ezt követően a hajszál először a hanyatló majd végül a nyugalmi fázisba kerül és kihullik. Ezután a hajciklus újra kezdetét veszi.

Az új növekedési ciklus elején a szőrtüsző, mely a haj kifejlődéséért felelős bőrfüggelék, először a szervezet tartalékainak felhasználásával "feltöltődik" a hajgyökér őssejtjei (melyek a haj növekedéséhez szükségesek) és a haj színét adó melanociták által. Miután a szőrtüsző megfelelő mennyiségű növekedésért és pigmentáltságért felelős sejtet termelt, kinő a melanint tartalmazó új hajszál. Ennek a folyamatnak köszönhetően a haj ciklusról ciklusra egyforma színű.

Azonban ez a folyamat fokozatosan rosszabbodhat az évek során. Először szürke, majd fehér haj jelenik meg, mivel a melanociták tartaléka csökken, majd elfogy. Minden egyes hajciklus során a szőrtüszőben egyre kevesebb melanocita termelődik. A haj fokozatosan elveszti pigmentáltságát, végül teljesen fehér lesz. Genetikai hajlam, de a melanocitákat érintő stressz is okozhatja ezen sejtek csökkenését és az ősz haj megjelenését.

Mi jellemző az ősz hajra?

J-F. M.: Az ősz hajra ugyanazok a fiziológiás tulajdonságok vonatkoznak, mint a pigmentált hajra, mivel ugyanabból a szőrtüszőből erednek. Az egyetlen különbség, hogy az ősz hajszál kevesebb vagy egyáltalán nem tartalmaz pigmenteket.
Gyakori tévhit, hogy az ősz haj vastagabban nő vissza, mint a pigmentált haj. Laboratóriumi tapasztalatok viszont egyelőre azt igazolták, hogy az ősz haj átmérője és növekedési üteme megegyezik a pigmentált hajéval. Egy másik "városi legenda", hogy ha kihúzunk egy ősz hajszálat, akkor több nő vissza a helyére. Ez sem igaz.

Van kapcsolat az ősz haj és a hajhullás között?

J-F. M.: Nincs ismert kapcsolat az ősz haj és a hajhullás között. A hajszál bár megőszülhet, azonban ez nem vezet az idő előtti kihullásához. Míg a pigmentációért felelős melanociták mennyisége idővel valóban csökken a szőrtüsző "feltöltődéséért" szolgáló tartalékokban, addig a haj növekedéséért felelős őssejtek mennyisége stabil, állandó marad. Ez okozza, hogy a haj ugyanolyan ütemben és vastagon nő, mint korábban, csak a színe változik. Az egyetlen kapcsolat, hogy a kor előrehaladtával a hajvesztés vagy kopaszodás és az őszülés folyamata azonos időben indul el, bár a két jelenség független egymástól.




HUB_CONTENT_DHSC_EXPERT_04_JF_MICHELET_585_400.jpg

Jean-François MICHELET

Igazgató, Hajregenerációs Laboratórium, L’Oréal Advanced Research kutatási részleg

Nincs ismert kapcsolat az ősz haj és a hajhullás között.