OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Szeplők és leégés: hogyan védje bőrét?

A szeplők a bőrön gyakran előforduló hiperpigmentációs foltok, amelyek napsütés hatására láthatóbbá válnak. Elmondjuk, hogy mi okozza őket, miben különböznek a májfoltoktól, az anyajegyektől, és azt is, hogyan védheti a bőrét kialakulásuk ellen!

Mik a szeplők?

Szeplők (ephelides) akkor alakulnak ki, ha a melanocita nevezetű sejttípus a szokásosnál több pigmentet termel. Ez a pigment segít védeni a bőrt az ultraibolya sugárzásától – ha túlstimulált, akkor a sejteket több melanin termelésére készteti, ami a szeplők megjelenéséhez vezet.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy egyes bőrfelületek miért hajlamosabbak a szeplősödésre, mint mások (1). De azt igen, hogy a szeplők jelzik, hogy mennyire érzékenyen reagál a bőr a napra, és természetes védelmezőként viselkednek a napsütéssel szemben. Ez pedig még egy ok, amiért érdemes szeretni őket!

Szeplők és a leégés

Mi jellemzi a szeplőket?


A szeplők nem mások, mint a melanin felhalmozódása az epidermiszben, a bőr legfelső rétegében. Méretük általában 1-2 milliméter, színük a pirostól  a világosbarnáig terjed. Leggyakrabban a világos bőrű és/vagy vörös hajú személyekre jellemzők. Általában 2-3 éves korban jelennek meg, és számuk serdülőkorban tovább gyarapszik, idősebb korban pedig részben eltűnnek vagy elhalványulnak (1).

Leginkább a napnak kitett bőrfelületeken jelennek meg, mint például az orcákon, az orron vagy a homlokon (2), de a karokon, a nyakon és a vállakon is előfordulhatnak (1). Nagyon erőteljes melaninkoncentráció esetén a szeplők akár a bőr egy egész területét, például az arc egészét is elboríthatják.

Általában 2-3 éves korban jelennek meg és számuk serdülőkorban tovább gyarapszik.

Mi okozza a szeplőket?


A szeplők és a napsütés között bonyolult kapcsolat van.

Mivel kisgyermekkorban jelennek meg, azt gondolhatnánk, hogy kialakulásuk genetikailag meghatározott. Napfény hatására jönnek elő, ami arra utal, hogy a genetikai hajlamot hordozó bőrön válnak láthatóvá (1).

Valójában az UVB-sugárzás (ami nyáron sokkal erősebb az egész évben jelen lévő UVA-sugárzásnál) hat a melanocitákra és serkenti a melanin-termelést, ami a szeplők sötétebbé és láthatóbbá válását okozza. Tehát a szeplők megjelenését az arcon általában két meghatározó tényezővel kapcsolják össze: a gyakori napégéssel és a genetikával (3).

Egyes tényezők növelik a májfoltok előfordulásának esélyét:

  • A bőr színe (mint például sötét bőrszín, gyors lebarnulási képesség)
  • Nem megfelelő fényvédelem (mint az alacsony faktorszámú, vagy kevés fényvédő használata)
  • Fogamzásgátló szedése vagy progesztogén kezelés (3).

Miben különböznek a szeplők a májfoltoktól és az anyajegyektől?


A szeplők a napsütés hatására erőteljesebbé válnak, és elhalványulnak, vagy akár el is tűnnek, ha a bőrt nem éri napfény.

Összehasonlításképp a májfoltok (lentigines) sötétebbek és nem változnak a napsugárzás mennyiségének hatására. A májfoltok általában nagyobbak, mint a szeplők és a formájuk körülhatárolhatóbb. Leggyakrabban 50 éves kor felett, a napfénynek tartósan kitett bőrfelületen, például az arcon, a kezeken és az alkaron vannak jelen. 

Gyakran társítják őket a bőrt ért UV-sugárzás által okozott károsodással is (1).

A felsorolt tényezők függvényében a májfoltok a bőr UV-sugárzás által okozott photo-öregedésével, avagy az UV-sugaraknak való kitettség által indukált korai öregedésével hozhatók összefüggésbe, míg a szeplőket elsősorban genetikai tényezők határozzák meg (3).

Ezzel szemben az anyajegy (nevus) pigmentált sejtek jóindulatú koncentrációja, amelyek általában az epidermiszben és a dermiszben (4) helyezkednek el. Az anyajegyek már születéskor jelen lehetnek, de később is előjöhetnek.

Mi a legjobb módja a szeplős bőr ápolásának?


A válasz mindig a fényvédelem. A nem megfelelő fényvédelem következtében a napsugárzás károsíthatja a bőrt, amely a szeplőkön túl korai bőröregedéshez, azaz ráncosodáshoz vezethet. Javasoljuk, hogy mindig széles spektrumú, magas faktorszámú, UVA és UVB-sugárzás elleni fényszűrővel ellátott fényvédőt használjon, minden napsütésnek kitett bőrterületen, egész évben, az időjárástól függetlenül. A nap folyamán pedig többször vigye fel újra bőrére, különösen úszás vagy izzadás után.

Fontos továbbá a szeplők védelme fényvédő használatával, mert ez megakadályozhatja a sötét foltok megjelenését és segít csökkenteni a photo-öregedés jeleit.

Források:

1. Praeorius, C. et al, 'Sun-induced freckling: ephelides and solar lentigines' in Pigment Cell and Melanoma 2014  [Accessible at: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pcmr.12232/full]
2. Shirbeigi, L. et al, 'Evaluating the Causes of Freckle and Nevus from the Viewpoint of Iranian Traditional Medicine' in Iranian Journal of Medical Sciences 41.3 (2016) p.67 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5103577/]
3. Ezzedine, K. et al, 'Freckles and solar lentigines have different risk factors in Caucasian women' in J Eur Acad Dermatol Venereol 27.3 (2013) pp.345-56 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22924836]
4. Viana, A.C.L. et al, 'Giant congenital melanocytic nevus*' in Anais Brasileiros de Dermatologia 88.6 (2013) pp. 863-878 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3900335/]
5. Chang, C. et al, 'More Skin, More Sun, More Tan, More Melanoma' in American journal of public health 104.11 (2014) pp.92-99 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202947/]

Ikonikus termékeink

UV-CLEAR

UV-CLEAR

( 2 vélemény alapján )

Ultra könnyű fényvédő spray SPF 50

Ultra könnyű fényvédő spray SPF 50

Barnaságot ragyogóvá tevő

200ml

CELL PROTECT WATER FLUID SPRAY

CELL PROTECT WATER FLUID SPRAY

A bőrsejtek szintjén véd a napsugárzás káros hatásaitól.

SPF 50+

KÖRNYEZETTUDATOSAN TERVEZETT NAPTEJ SPF50+ - termékkép

Környezettudatosan tervezett naptej SPF50+

go to top