OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Menopauza: melyek a leggyakoribb, a bőr változását jelző tünetek?

Dr. Dobozy Enikő, bőrgyógyász

A menopauza különböző testi, szellemi változásokkal jár és természetesen a bőrünkre is hatással lesz. Ez egy új periódus kezdete és még ha kellemetlennek is tűnik, amennyiben tudjuk, hogy mi történik velünk, könnyebben átvészeljük ezt az időszakot. Az alábbi cikkünkben szakértőnk, Dr. Dobozy Enikő ismerteti meg a bőrön tapasztalható különféle változásokat, például a rugalmasságvesztést, és elmagyarázza, hogy ezek a változások miért történnek. Lehet, hogy mi nem tapasztaljuk ezeket a tüneteket, mivel a menopauza személyenként különböző, de minden nő keresztülmegy ezen a folyamaton, ezért hiszünk benne, hogy tudunk segíteni.

A menopauza bőrre gyakorolt tünetei

A menopauza összetett folyamat. Észrevehető változásokat okozhat a testben, a bőr és a haj szerkezetében, melyekre érdemes előre felkészülni! Kezdetben jó, ha tudjuk, hogy a petefészekfunkció csökkenése hormonális egyensúlyhiányt okoz, amely befolyásolja a bõr természetes biológiai folyamatait. A hosszabb sejtregenerálódási idő, a dehidratáltság, a kollagénvesztés és az elasztikus szálak irányváltása frusztráló változásokhoz vezetnek a bőr minőségében. Frusztráló, de nem javíthatatlan változásokhoz!

A bőrön tapasztalható tünetek a menopauza állapotától függően eltérőek lehetnek, egyetlen tényező állandó: a dehidratáltság.

Az első tünetek, melyek a hormonszint változtatásával hozhatók kapcsolatba:

 • Szárazság - a bőr durva, néha viszket és tompa fényűvé válik.
 • Elvékonyodás - több mélyebb ránc jelenik meg, különösen a szemek és az ajkak környékén, a sebek hosszabb ideig gyógyulnak.
 • Érzékeny bőr - a bőr gyakran irritált, kivörösödik és érzékennyé válik, ezért a bőrápolással kapcsolatos döntéseket óvatosabban kell kezelni.
 • Akné - a meglévő bőrproblémák súlyosbodhatnak vagy de novo kialakulhatnak az alacsonyabb női hormon szintnek köszönhetően.
 • UV sugárzás jelei, például májfoltok - ebben az időszakban valószínűleg megtapasztaljuk a túlzott napfény hatásait a korábbi évekből.
 • Megereszkedő bőr - a kollagén csökkenésével a bőr elveszti rugalmasságát.
 • Könnyen szerzett véraláfutások - alakulnak ki a kollagén, glikozaminoglikánok (GAG) hiánya és a dehidratáció okozta progresszív bőrvékonyodás miatt.
 • Arcon megjelenő szőrszálak, kevesebb haj -  nemkívánatos szőrszálakat észlelhetünk az ajkak fölött, az állkapocs vonalán és az áll mentén, míg a fejbőr vékonyabbá válik, és néha frontális hajvonal regresszióval párosul.

A menopauza bőrre gyakorolt tüneteivel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

A test változásai gyakran befolyásolják a bőrt, mivel a bőr a legnagyobb és legszembetűnőbb szervünk, ugyanakkor egyben a legkönnyebben megóvható is, mivel közvetlenül és helyileg kezelhető. Ezért a változókor során még fontosabbá válnak a bőrápolással kapcsolatban hozott döntéseink.

Ikonikus termékeink

 • PHYTOSCULPT feszesítő balzsam nyakra és arcra - termékkép

  NEOVADIOL

  PHYTOSCULPT feszesítő balzsam nyakra és arcra

  Nappali arckrém

  A feszesebb nyakért és formáltabb arckontúrért

 • COMPENSATING COMPLEX hűsítő éjszakai arckrém - termékkép

  NEOVADIOL

  COMPENSATING COMPLEX hűsítő éjszakai arckrém

  Éjszakai arckrém

  A tömörebb és ragyogóbb arcbőrért

 • BESTSELLER

  COMPENSATING COMPLEX nappali arckrém normál, kombinált bőrre - termékkép

  NEOVADIOL

  COMPENSATING COMPLEX nappali arckrém normál, kombinált bőrre

  Nappali arckrém

  A tömörebb és ragyogóbb arcbőrért

 • Legolvasottabb

  Újdonság: MINÉRAL 89 hyaluron-booster arcápoló

  Arcápolás

  Újdonság: MINÉRAL 89 hyaluron-booster arcápoló

  A bőr testünk elsődleges védelmi vonala, amely segít megóvni szervezetünket a káros külső hatásoktól. Éppen ezért, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy megóvjuk és megerősítsük ellenállóképességét a stresszel és más káros környezeti hatásokkal (expozóm) szemben.

  olvassa el a cikket

  go to top

  Skinconsult

  BŐRGYÓGYÁSZOKKAL KIFEJLESZTETT ALGORITMUS,
  AMELY A BŐRÖREGEDÉS LÁTHATÓ JELEIT ELEMZI

  Bőrelemzés
  1 perc
  alatt

  Csináljon egy szelfit

  Töltse ki a profilját

  Személyre szabott
  bőrápolási tanácsok

  v_woman-2.jpg
  Finom vonalakErőssége
  Szem alatti ráncokFókuszpont
  Feszességvesztés

  Fedezze fel: SkinconsultAI

  circle1circle2circle3circle4