OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Menopauza: melyek a leggyakoribb, a bőr változását jelző tünetek?

Dr. Dobozy Enikő, bőrgyógyász

A menopauza különböző testi, szellemi változásokkal jár és természetesen a bőrünkre is hatással lesz. Ez egy új periódus kezdete és még ha kellemetlennek is tűnik, amennyiben tudjuk, hogy mi történik velünk, könnyebben átvészeljük ezt az időszakot. Az alábbi cikkünkben szakértőnk, Dr. Dobozy Enikő ismerteti meg a bőrön tapasztalható különféle változásokat, például a rugalmasságvesztést, és elmagyarázza, hogy ezek a változások miért történnek. Lehet, hogy mi nem tapasztaljuk ezeket a tüneteket, mivel a menopauza személyenként különböző, de minden nő keresztülmegy ezen a folyamaton, ezért hiszünk benne, hogy tudunk segíteni.

A menopauza bőrre gyakorolt tünetei

A menopauza összetett folyamat. Észrevehető változásokat okozhat a testben, a bőr és a haj szerkezetében, melyekre érdemes előre felkészülni! Kezdetben jó, ha tudjuk, hogy a petefészekfunkció csökkenése hormonális egyensúlyhiányt okoz, amely befolyásolja a bõr természetes biológiai folyamatait. A hosszabb sejtregenerálódási idő, a dehidratáltság, a kollagénvesztés és az elasztikus szálak irányváltása frusztráló változásokhoz vezetnek a bőr minőségében. Frusztráló, de nem javíthatatlan változásokhoz!

A bőrön tapasztalható tünetek a menopauza állapotától függően eltérőek lehetnek, egyetlen tényező állandó: a dehidratáltság.

Az első tünetek, melyek a hormonszint változtatásával hozhatók kapcsolatba:

  • Szárazság - a bőr durva, néha viszket és tompa fényűvé válik.
  • Elvékonyodás - több mélyebb ránc jelenik meg, különösen a szemek és az ajkak környékén, a sebek hosszabb ideig gyógyulnak.
  • Érzékeny bőr - a bőr gyakran irritált, kivörösödik és érzékennyé válik, ezért a bőrápolással kapcsolatos döntéseket óvatosabban kell kezelni.
  • Akné - a meglévő bőrproblémák súlyosbodhatnak vagy de novo kialakulhatnak az alacsonyabb női hormon szintnek köszönhetően.
  • UV sugárzás jelei, például májfoltok - ebben az időszakban valószínűleg megtapasztaljuk a túlzott napfény hatásait a korábbi évekből.
  • Megereszkedő bőr - a kollagén csökkenésével a bőr elveszti rugalmasságát.
  • Könnyen szerzett véraláfutások - alakulnak ki a kollagén, glikozaminoglikánok (GAG) hiánya és a dehidratáció okozta progresszív bőrvékonyodás miatt.
  • Arcon megjelenő szőrszálak, kevesebb haj -  nemkívánatos szőrszálakat észlelhetünk az ajkak fölött, az állkapocs vonalán és az áll mentén, míg a fejbőr vékonyabbá válik, és néha frontális hajvonal regresszióval párosul.

A menopauza bőrre gyakorolt tüneteivel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

A test változásai gyakran befolyásolják a bőrt, mivel a bőr a legnagyobb és legszembetűnőbb szervünk, ugyanakkor egyben a legkönnyebben megóvható is, mivel közvetlenül és helyileg kezelhető. Ezért a változókor során még fontosabbá válnak a bőrápolással kapcsolatban hozott döntéseink.

A Szerkesztőség

Ikonikus termékeink

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig<br />Meno 5 Bi-Szérum

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig
Meno 5 Bi-Szérum

( 70 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrfeszesítő Nappali Krém - termékkép

MENOPUASE/ VÁLTOZÓKORI ARCÁPOLÁS
BŐRTÖMÖRSÉGET FOKOZÓ NAPPALI ARCKRÉM- NORMÁL ÉS KOMBINÁLT BŐRRE

( 9 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrminőség Javító Éjszakai Krém - termékkép

MENOPUASE/ VÁLTOZÓKORI ARCÁPOLÁS
BŐRTÖMÖRSÉGET FOKOZÓ ÉJSZAKAI ARCKRÉM

( 11 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő Faggyútermelés Szabályozó Nappali Arckrém - termékkép

Post-Menopause/ A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó nappali arckrém

( 7 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő és Feszesítő Éjszakai Krém - termék kép

Post-Menopause/ A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó éjszakai arckrém

( 3 vélemény alapján )

Száj- és szemkörnyékápoló

Száj- és szemkörnyékápoló

( 1 vélemény alapján )

go to top