OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Kollagén: a bőr és az egész test fontos építőeleme

Sima és feszes bőr, erős ízületek és stabil csontok: A kollagén egyre nagyobb figyelmet kap a szépségápolás és az öregedésgátlás terén. Szinte nélkülözhetetlen a bőr és a test fiatalságához. De mi is pontosan a kollagén, és hogyan előzhetjük meg a kollagénvesztést és miként használhatjuk ki a jótékony hatását?

Mi a kollagén?

A „kollagén” kifejezés a görög „kólla” szóból származik, és „enyvnek” vagy „ragasztónak” fordítható. A kollagén az úgynevezett szerkezeti fehérjék közé tartozik. Ez az emberi szervezetben leggyakrabban előforduló fehérje , hiszen a szervezetben található összes fehérje 30%-át teszi ki.1 A strukturális fehérjék támasztószerkezetként szolgálnak, és a különböző szövetek és sejtek alakját, szilárdságát és rugalmasságát biztosítják. A kollagént a bőrre és a testre gyakorolt hatása miatt a kozmetikumokban és a gyógyászatban is használják.

Miből áll a kollagén?
A kollagént kötőszöveti sejtek alkotják. Hosszú fehérjeláncokból áll, amelyek egymás köré tekerednek, és főként aminosavakból állnak. Különösen fontos közülük a prolin, a glicin és a hidroxiprolin. Ezen aminosavak közül a glicin a leggyakoribb. Az egyes rostok között hidrogénhidak vannak, amelyek meghatározzák a kollagénrostok stabilitását. A kollagénszálak szerkezetükből adódóan nem nyújthatóak, de figyelemre méltó szakítószilárdsággal rendelkeznek.

Kollagén és hialuronsav - miben különböznek?

A kollagént és a hialuronsavat gyakran említik együtt, és van is bennük néhány közös dolog. Például mindkét anyagot a szervezet természetesen is elő tudja állítani, mindkettő nagy mennyiségű vizet képes megkötni, és nélkülözhetetlenek a bőr fiatalos megjelenéséhez is. Azonban teljesen különbözően működnek. Míg a kollagén fehérjeként a bőr rugalmasságáért és feszességéért felelős, addig a hialuronsav poliszacharidként nagyobb térfogatot és jobb hidratáltságot biztosít, mivel saját súlyának akár 6000-szeresét is képes megkötni vízmolekulákból.

Milyen típusú kollagének léteznek?

Eddig összesen 28 különböző kollagéntípust igazoltak tudományosan2. Mindegyik különbözik egymástól szerkezetében és funkciójában is. A legfontosabb változatok az I-V típusok, amelyek közül az I-es típus a leggyakoribb a szervezetben, koncentrációja közel 90%-os.
•  I. típus 
Az I. típusú kollagén megtalálható a bőrben, a szaruhártyában, az inakban, a szalagokban és a csontokban. Ezt a típust előszeretettel használják táplálék-kiegészítőkben és zselatin előállítására.
•    II. típus 
A II. típusú kollagén több mint 80%-a a porcokban, a porckorongokban, a fülkagylókban és a szem üvegtestében található. Ezt a típust is gyakran tartalmazzák a táplálék-kiegészítők.
•    III. típus 
A III. típusú kollagén például a bőrben, a belső szervekben és az erek falában található.
•    IV. típus 
A IV. típusú kollagén az alapmembrán része, amely egyszerre összekötő és gát a sejtek és a kötőszövet között.
•    V. típus 
Az V. típusú kollagén főként a szaruhártyában, a csontokban, az idegrendszerben és a tüdőben található.

A kollagén hatása

Mint létfontosságú fehérje, a kollagén különböző változatai támogatják a test és a bőr fontos funkcióit.

Hogyan hat a kollagén a bőrre?
Bőrünk több rétegből áll. Ezek a felhám, az irha és a bőralja. A kollagén a bőr és a kötőszövetek fő alkotóeleme, aránya körülbelül 80%. A ceramidokkal (a védőgátat felépítő zsírokkal) és a nedvességet megkötő hialuronsavval együtt a kollagén képezi a bőr alapját. A bőr középső rétegében, az úgynevezett irhában a fehérjék a kollagénrostok sűrű hálózatát alkotják, amelyek alátámasztják a bőrt. Az elasztinnal - egy másik, a testünkben megtalálható fehérjével - együtt stabil, mégis rugalmas szerkezetet alkotnak, amely feszesen és lágyan tartja a bőrt. Az ép és erős kollagénszerkezet ezáltal ellensúlyozza a ráncok megjelenését.

Hogyan hat a kollagén a testre?
A kollagén az egész test szilárdsága szempontjából is fontos:

• Izmok 
Sokáig azt feltételezték, hogy a kollagénnek nincs hatása az izomépítésre. Egy 2015-ös tanulmány azonban kimutatta, hogy a kollagén-kiegészítés izomerősítéssel együtt pozitív hatással lehet az izomtömegre.3 Azt azonban, hogy ez miért van így, még nem sikerült tisztázni.

•    Csontok 
A csontszövet, amely csontjaink stabilitásáért felelős, csontsejtekből áll. 
Ezeket sejtközi anyag veszi körül, amely kitölti a sejtek közötti tereket, és nagy arányban tartalmaz kollagént. Ezenkívül a kollagén növelheti a csontok sűrűségét is.4 

•    Ízületek és porcok 
A kollagén az ízületi porcszövetek alapvető alkotóeleme.5 Stabilitást és nyomásállóságot biztosít számukra, így hozzájárul ahhoz, hogy az ízületek súrlódás és fájdalom nélkül mozoghassanak.

Mi okozza a kollagénveszteséget? 
A kollagén lebomlásához számos különböző tényező járul hozzá. Az emberi bőrt érő belső és külső hatásokat különböztethetünk meg.

•    Belső hatások 
Mikor kezd el a bőr öregedni? A bőröregedés 25 éves kor körül kezdődik, az anyagcsere lassulása miatt.6  Ennek eredményeként a szervezet kollagén-termelése csökken - a kollagén koncentrációja évente körülbelül 1%-kal csökken. Az évek múlásával a bőr elvékonyodik és hajlamosabbá válik a kiszáradásra, ami ráncok keletkezéséhez vezethet. A bőr öregedésének mértéke részben genetikailag meghatározott. A hormonális változások, mint például a menopauza, szintén hozzájárulnak a kollagénszint csökkenéséhez.7

•    Külső hatások 
A bőr öregedését és ezáltal a kollagén lebomlását befolyásoló külső környezeti hatások közé tartozik az UV-sugárzás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás, az egyoldalú táplálkozás, a stressz, az alváshiány, a gyógyszerek, valamint a szélsőséges hideg vagy meleg.
A túl kevés kollagén a szervezetben a mélyebb bőrrétegek stabilitásvesztését okozza és hozzájárul a ráncok kialakulásához. Az alacsony kollagénbevitel és a kollagénveszteség negatívan befolyásolja nem csak az epidermisz, hanem az ízületek és az izmok állapotát is.

A VICHY ÉS AZ EXPOZÓM
Az expozóm gyűjtőfogalom minden olyan nem genetikai tényezőt magába foglal, amely oxidatív stresszhez vezethet a sejtekben, és hozzájárulhat a bőr korai öregedéséhez. A Vichy több mint 40 éve vezeti az expozóm kutatást. A márka mindig a legújabb ismeretek alapján fejleszti termékeit a bőr védelméért az expozóm hatásokkal szemben.

Milyen élelmiszerekben van természetes kollagén?

A kollagén nem csak az emberi szervezet alapvető fehérjéje, hanem az állatvilágban leggyakrabban előforduló fehérje is.8 Ezért minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható. Kollagénben különösen gazdagok többek között a következő ételek:

•   a magas rosttartalmú hús, marha-, sertés- és baromfi húsok, csontok, bőr
•    a hal és a halbőr (különösen az olajos halak, mint a lazac)
•    a tenger gyümölcsei
•    a tojás
Míg a szarvasmarha-kollagén az egyik legismertebb kollagén típus, a medúza-kollagén, amely a tengeri kollagének kategóriájába tartozik, is egyre inkább előtérbe kerül manapság. Különösen érdekesek azoknak a tudományos vizsgálatoknak az eredményei, amelyek szerint a medúzából származó kollagén öregedésgátló hatása enyhítheti az ultraibolya sugárzás okozta bőrkárosodásokat.9

Létezik vegán kollagén?
A tiszta kollagén kivétel nélkül állati eredetű, mivel a növények nem termelik ezt a szerkezeti fehérjét. Vegetáriánus vagy vegán kollagén, mint táplálékkiegészítő tehát ebben a formában nem létezik. Számos olyan növényi élelmiszer létezik azonban, amely gazdag aminosavakban, amelyek a kollagén építőelemei. Ezen élelmiszerek rendszeres és megfelelő mennyiségű fogyasztása serkentheti a szervezet saját kollagénszintézisét és lassíthatják a kollagén lebomlását is. A kollagéntermelésre pozitív hatást gyakorló élelmiszerek közé tartozik a csipkebogyó, a homoktövis és a paprika, valamint a dió és a különböző növényi olajok.

Milyen kollagénes táplálékkiegészítők léteznek?
A kollagén étrend-kiegészítőként kapszula, por vagy ivóampulla formájában kapható a legtöbb esetben kollagén-hidrolizátummal. Ez utóbbi elősegíti a kollagén felszívódását, mert olyan fehérjéket tartalmaz, amelyeket enzimek bontanak le, vízben jól oldódnak, és könnyebben hasznosítja őket a szervezetünk. Míg a kapszulák és az ivóampullák fogyasztásra készek, a port adagolni kell, és turmixba, túróba, stb. ajánlatos keverni.

Mennyi kollagént kellene egy személynek naponta fogyasztania?
Nincs hivatalos ajánlás a kollagén étrend-kiegészítőként történő fogyasztására. Különböző tanulmányok azonban kimutatták, hogy a napi 2,6 grammtól 15 grammig terjedő adagok 3-18 hónapon keresztül pozitív eredményeket hoztak.13Ezek közé tartozott többek között a bőr rugalmasságának javulása, a porcszövet regenerációja, az ízületi fájdalmak enyhítése, valamint az inak és szalagok erősítése.


Extra tipp: Egészséges táplálkozás
Kiegyensúlyozottan táplálkozik, és ügyel arra, hogy vitaminokban gazdag, cukorban és sóban szegény ételeket fogyasszon? Ezzel támogatja a kollagén pozitív hatásait a bőrre.

Milyen kollagénes szépségápolási termékek kaphatóak?

A kollagén a bőrápolási termékek összetevőjeként, molekulájának mérete miatt nehezen tud behatolni a bőr legfelső rétegeibe. A kollagént tartalmazó bőrápolók ezért elsősorban a bőr felszínén fejtik ki hatásukat. A kollagénes krémek rövidtávon hozzájárulnak öregedésgátló hatásukkal a bőr nagyobb rugalmasságához és simaságához. A hosszú távú ránccsökkentés érdekében érdemes olyan bőrápolókat használni, amelyek hatóanyagai serkentik a kollagéntermelést a hámban és a bőr mélyebb rétegeiben.

Kollagén szérum
A szérum a bőr speciális igényei szerint kifejlesztett hatóanyagokat tartalmaz. A szérum állaga folyékonyabb, mint a krémé, ezért a szérum képes bejutni a bőr mélyebb rétegeibe is. Ezenkívül öregedésgátló arcápoló hatóanyagok különösen magas koncentrációját tartalmazza. Az öregedésgátló szérum különösen intenzíven ápolja a bőrt, hat az öregedés jelei ellen és hozzájárul a bőr feszességéhez.

Kollagénes arcápoló krém
Érdemes a mindennapos bőrápolási rutinjába egy kollagénes arckrémet is bevenni. Biztosítja a bőr hidratáló ápolását, biztosítva az elegendő nedvességet a bőr számára. Bőrerősítő hatása véd a káros külső természeti hatások ellen.
Az öregedésgátló peptideket és antioxidáns C-vitamint tartalmazó arcápoló öregedésgátló nappali krémek, mint például a LIFTACTIV Collagen Specialist, védik a bőrt az oxidatív stressztől és serkentik a kollagén szintézisét.

Egészítse ki esti bőrápolási rutinját éjszakai arcápoló krémmel. Amíg alszunk, a testünk teljes sebességgel dolgozik. A bőr regenerációs fázisban van. Ebben a szakaszban a sejtek anyagcseréje különösen aktív, a bőr pedig még jobban hasznosítani tudja a kozmetikai termékek hatóanyagait. A peptideket és C-vitamint tartalmazó éjszakai krémek, mint például az éjszakai LIFTACTIV Collagen Specialist, optimálisan kiegészítik a nappali arcápolók hatását, ezáltal még célzottabban serkentik a bőr természetes kollagéntermelését.

Kollagén ampullák
A szérumhoz hasonlóan az ampullák is nagy koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagokat. A kollagénampullák különösen intenzív bőrápolásra vagy kiegészítő, bőrerősítő ápolásra használhatók. A peptideket és C-vitamint tartalmazó ampullák serkentik a bőr kollagéntermelését. A C-vitamint tartalmazó folyékony formulának köszönhetően a hatóanyagok a szérumokhoz hasonlóan bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe is.

Figyelmeztetés: Mivel az ultraibolya sugárzás hozzájárul a korai bőröregedéshez és a kollagén lebomlásához , érdemes napvédő termékek használatával védeni a bőrt az UV-sugarak káros hatásaitól.11 A fényvédő krémek alternatívájaként használhat fényvédő faktorral (LSF/SPF) ellátott nappali krémet is, például a LIFTACTIV Collagen Specialist SPF 25 krémet.


Tipp: Az ampullák helyes kinyitása
Az ampullák kinyitása egyáltalán nem nehéz. Egyszerűen csak óvatosan koppintson az ujjával az ampulla tetejére, hogy minden folyadék az ampulla aljába jusson. Ezután két kézzel és egy papír zsebkendővel fogja meg az ampullát és törje le a tetejét. Ekkor tegye fel rá a műanyag applikátort, és öntse a folyadék felét a tenyerébe.
 

Milyen mellékhatásai vannak a kollagénnek?

A kollagén belső, szájon át történő és külsőleges, a bőrön történő alkalmazása is általánosságban biztonságosnak tekinthető. Ritka esetekben azonban a táplálékkiegészítők szedése allergiás reakciókat vagy nem kívánt mellékhatásokat, például hányingert, emésztési zavarokat, fejfájást, fáradtságot vagy szédülést okozhat. Ne fogyasszon tengeri forrásból származó kollagént, ha allergiás a halakra vagy a tenger gyümölcseire. Mindig kövesse a termékek használati utasítását.
Figyelmeztetés: Ha a kozmetikai termékek használata során allergiás reakciót tapasztal, azt a termékben lévő egyéb összetevők is okozhatják.
 

Bőrápoló kollagén hatóanyagok

A hidratáló összetevők és a kollagén termelését serkentő hatóanyagok kombinációja optimális hatású a rendszeres öregedésgátló bőrápolási rutin során, segít a ráncok ellen és hozzájárul a feszesebb arcbőrhöz.

Peptidek
A peptidek a fehérjék építőelemei, amelyek több aminosavból állnak, és peptidkötésekkel kapcsolódnak egymáshoz. Serkentik a kollagén szintézisét a bőrben és erősítik a kötőszöveteket. Ezenkívül számos peptid képes vizet megkötni, és a bőrápolásban hozzájárulhat a bőr felső rétegének nedvességgel történő feltöltéséhez.

Matrixyl
A Matrixyl peptid komplex az egyik leghatékonyabb öregedésgátló hatóanyagnak számít. Apró méretének köszönhetően a Matrixyl képes behatolni a bőrbe és stimulálni a szervezet saját receptorait, hogy beindítsa a kollagén- és elasztintermelést és a sejtregenerációt. Nemcsak az öregedés jeleit előzi meg, de csökkenti a ráncokat és feszesebb arckontúrt eredményez.

C-vitamin
A C-vitamin hatékony és sokoldalú része étrendünknek: segítségével optimálisabban működik a szervezetünk, támogatja a fontos testi funkciókat és pozitívan hat a bőrre is. Serkenti a szervezet kollagéntermelését , védi a bőrsejteket a szabad gyökök káros hatásától és korrigálja a pigmentfoltokat a bőrön.

E-vitamin
A bőrre gyakorolt sokoldalú és védő hatása miatt az E-vitamint gyakran „öregedésgátló vitaminként“ emlegetik. A C-vitaminhoz hasonlóan az E-vitamin is erős antioxidáns. Továbbá értékes hidratálást biztosít a bőrnek, és támogatja annak regenerációs képességét. Az E-vitamin gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatású.

Hialuronsav
A hialuronsav a saját súlya sokszorosának megfelelő mennyiségű vizet képes felvenni és megtartani. Hatékonyan hidratál, mert nedvességtartalékként működik a bőrben, és megvédi azt a párolgás okozta kiszáradástól. A hialuronsav nedvességgel tölt fel, ezért simább a bőr felszíne a megfelelő kezelés után. 

Niacinamid 
A niacinamid a B-vitaminok csoportjába tartozik. Elősegíti a sejtek regenerálódását, valamint a ceramidok és lipidek termelődését, amelyek a bőr védőgátjának fontos részét képezik. Antioxidáns arcápoló hatása C-vitaminnal kombinálva tovább nő. A gyulladás enyhítésével és a melanintermelés szabályozásával segít csökkenteni a pigmentfoltokat.
 

Milyen öregedésgátló kollagénes bőrápolókat használjak?

Minden bőrtípus és minden egyes bőr igénye más. Az ideális bőrápolás mindig figyelembe veszi a bőr egyediségét. A Vichy termékei között megtalálja a megfelelő bőrápolókat, amelyek képesek serkenteni a szervezet saját kollagéntermelését, feszesíteni a bőrt és csökkenteni a ráncok megjelenését. Minden Vichy termék tartalmazza a Vichy bőrerősítő termálvizét.

Intenzív nappali arcápoló krém a rugalmasabb bőrért
A LIFTACTIV Collagen Specialist továbbfejlesztett formulája háromszor több öregedésgátló peptidet tartalmaz, ami megháromszorozza a bőr kollagéntermelését. Ezenkívül az antioxidáns C-vitamin és a niacinamid védenek a szabad gyökök ellen, elősegítik a sejtek regenerálódását és ellensúlyozzák a kollagén lebomlását. Az öregedésgátló hidratáló nappali krémmel tömörebb és rugalmasabb a bőr.

Regeneráló éjszakai arcápoló krém
Az éjszakai LIFTACTIV Collagen Specialist krém peptidekkel és C-vitaminnal támogatja a bőr megújulását és a bőr regenerációját alvás közben. A revitalizáló formula csökkenti a bőr kollagénvesztésének jeleit, nedvességgel tölti fel a bőrt és egyenletes bőrtónust biztosít. Bőrerősítő hatása véd a káros környezeti faktorokkal szemben. 
Magas koncentrációjú, hatékony öregedésgátló szérum 
A C-vitamint, E-vitamint és hialuronsavat tartalmazó LIFTACTIV C-vitamin szérum egy magas koncentrációjú öregedésgátló formula. Ez a bőrgyógyászati ellenőrzés mellett tesztelt, öregedésgátló szérum hidratáló és feszesítő hatású.

Átfogó ránctalanító és bőrfeszesítő ápoló 
A LIFTACTIV H.A. EPIDERMIC FILLER az öregedés tíz jele ellen hat. Ez a hatékony formula támogatja a bőr regenerálódását és serkenti a kollagén- és elasztintermelést. Segít csökkenteni a kisebb ráncokat és a bőr rugalmasság- és feszességvesztésének jeleit. A bőr hidratáltabbá és egyenletesebb tónusúvá válik.
A kollagén egy alapvető szerkezeti fehérje, amely természetes módon fordul elő a szervezetben és a bőrben. Biztosítja a bőr rugalmasságát és szilárdságát, valamint a különböző típusú szövetek stabilitását. Az öregedés következtében a kollagéntermelés csökkenése a bőr látható megereszkedését és a ráncok megjelenését eredményezi. A bőrápolási termékekben található aktív öregedésgátló összetevők serkentik a szervezet saját fehérjetermelését. 

Mire jó a kollagén tehát?
A kollagénnel teltebb a bőr, feszesebb az arckontúr és támogatja a bőr fiatalosabb megjelenését. 

 

1 Sandhu S. et al. Collagen in Health and Disease. Journal of Orofacial Research 2. 2012 Mar. URL: https://www.researchgate.net/publication/270898387_Collagen_in_Health_and_Disanti-ag
2 Ricard-Blum S. The Collagen Family. Cold Spring Harb Perspect Biol. 2011 Jan; 3(1). URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3003457/
3 Zdzieblik D. et al. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomized controlled trial. Br Nutr. 2015 Oct; 114(8): 1237-1245. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594048/
4 König D. et al. Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women – A Randomized Controlled Study. Nutrients. 2018 Jan; 10(1):97. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793325/
5 Luo Y. et al. The minor collagens in articular cartilage. Protein Cell. 2017 Aug; 8(8): 560-572. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5546929/
6 Kumar K. When Does Skin Begin to Age? MedicineNet.com. 2021. URL: https://www.medicinenet.com/when_does_skin_begin_to_age/article.htm
7 Brincat M, Baron Y, Galea R. Estrogens and the skin. Climacteric. 2005 Jun; 8(2):110-23. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16096167/
8 Lodish H. et al. Collagen: The Fibrous Proteins of the Matrix. Molecular Cell Biology. 4th edition. 2000. Section 22.3. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/
9 Fan J, Zhuang Y, Li B. Effects of Collagen and Collagen Hydrolysate from Jellyfish Umbrella on Histological and Immunity Changes of Mice Photoaging. Nutrients. 2013 Jan; 5(1): 223-233. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3571645/
10 Paul C, Leser S, Oesser S. Significant Amounts of Functional Collagen Peptides Can Be Incorporated in the Diet While Maintaining Indispensable Amino Acid Balance. Nutrients. 2019 May; 11(5):1079. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566836/
11 Jariashvili K. et al. UV damage of collagen: insights from model collagen peptides. Biopolymers. 2012 Mar; 97(3): 189-98. URL:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22002434/

Ikonikus termékeink

VICHY COLLAGEN SPECIALIST ÉJSZAKAI KRÉM  - termék kép

COLLAGEN SPECIALIST ÉJSZAKAI KRÉM

Komplex öregedésgátló éjszakai arckrém a kollagénhiány jelei ellen

( 3 vélemény alapján )

go to top