OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

A menopauza diagnosztizálása: érdemes vérvizsgálatot végeztetnünk?

A menopauza diagnózisának megerősítéséhez általában nincs szükség vérvizsgálatra, kivéve, ha valakinek eltávolították a méhét.

A menopauza diagnosztizálása: érdemes vérvizsgálatot végeztetnünk?

Gyakorlatilag sokféle klinikai tünet létezik, amely egyértelműen és sokkal hatékonyabban megerősíti kétségeinket. A menopauza jelei sajnos meglehetősen nyilvánvalóak. A fizikai változások különböző aspektusokat érinthetnek, ezért érdemes felkeresnünk nőgyógyászunkat vagy háziorvosunkat, aki ellenőrzi és megerősítheti az állapotunkat.

A menopauza megállapításához nem szükséges vérvizsgálat

A menopauza megállapításához általában nincs szükség ultrahangra vagy vérvizsgálatra. Ez egy olyan klinikai állapot, melyet az érintett és az orvos is könnyen azonosíthat: az életkor, a menstruáció néhány hónapos hiánya vagy elmaradása, a hőhullámok jelenléte, a hangulatingadozások vagy a hüvelyszárazság mind olyan tünetek, amelyek lehetővé teszik a könnyű diagnosztizálást.

Háziorvosunk vagy nőgyógyászunk gyorsan megállapíthatja a menopauza kezdetét, elmagyarázhatja a tüneteket és segíthet megtalálni a számunkra legmegfelelőbb eljárást, ha szükségünk lenne kezelésre.

A menopauza vérvizsgálat nélkül is megállapítható, de mi van akkor, ha mindenképpen szeretnénk kérni a vizsgálatot?

A vérvizsgálattal a tüszőstimuláló hormon (FSH) és az ösztrogén szintjét lehet ellenőrizni (1)

Ha feltétlenül el szeretnénk végeztetni a tesztet, konzultáljunk nőgyógyászunkkal vagy más szakemberrel, hogy mire érdemes odafigyelnünk az eredmény kézhezvétele után.

A menopauza alatt az FSH hormon szintje növekszik, az ösztrogénszint pedig csökken. A hormontesztek azonban gyakran nem szolgálnak egyértelmű eredménnyel, mivel a hormonszint jelentős ingadozásoknak van kitéve.

Orvosunk további vérvizsgálatot is elrendelhet a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) ellenőrzéséhez, mivel a pajzsmirigy rendellenessége a menopauzához hasonló tüneteket okozhat.

Tüneteink azonban elég hangsúlyosak lesznek, tehát valószínűleg teszt nélkül is tudni fogjuk, hogy menopauzában járunk, melyet a fenti vizsgálatok könnyen megerősíthetnek.

A legfontosabb tudnivalók a változókor kezdetén

A menopauza könnyen diagnosztizálható az orvosok által.

  • Tény #1: Háziorvosunk segíthet a menopauza megállapításában a hőhullámok vagy hangulatingadozások, és szükség esetén vérvizsgálat alapján.
  • Tény #2: A menopauza megerősítéséhez nem szükséges vérvizsgálat.
  • Tény #3: Nőgyógyászunk a fizikai változások (hőhullámok, hüvelyszárazság, menstruáció szabálytalansága) alapján meg tudja állapítani, ha menopauzában járunk.
  • Tény #4: A vérvizsgálat hasznos lehet, ha minden más tényezőt is figyelembe veszünk.

FORRÁS:


1. www.cngof.fr/menopause

Legolvasottabb

Menopauza: milyen életkorban kezdődik az új időszámítás?

Arcápolás

Menopauza: milyen életkorban kezdődik az új időszámítás?

A menopauza általában 45 és 55 éves kor között fordul elő, de minden nőnél eltérő lehet, ezért nem létezik egyetlen, mindenkire vonatkozó szabály. Manapság a menopauza átlagosan 51 éves kor körül kezdődik. Nem egy pillanat alatt zajlik le: a fokozatos hormonális változás csupán egy átmeneti időszakot jelent, amely a perimenopauzás folyamattal kezdődik.

olvassa el a cikket

go to top

Skinconsult

BŐRGYÓGYÁSZOKKAL KIFEJLESZTETT ALGORITMUS,
AMELY A BŐRÖREGEDÉS LÁTHATÓ JELEIT ELEMZI

Bőrelemzés
1 perc
alatt

Csináljon egy szelfit

Töltse ki a profilját

Személyre szabott
bőrápolási tanácsok

v_woman-2.jpg
Finom vonalakErőssége
Szem alatti ráncokFókuszpont
Feszességvesztés

Fedezze fel: SkinconsultAI

circle1circle2circle3circle4