OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Previous

Leggyakoribb kérdések a hajhullásról

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_01_Can_hair_loss_be_caused_by_menopause.jpg

A MENOPAUZÁTÓL HULLHAT A HAJAM?

IGEN

Sok nő tapasztalja a hajszálak elvékonyodását és a haj megritkulását (a kopasz foltok kevésbé jellemzőek) menopauza környékén. Az ebben az időszakban zajló hormonális változások a hajhullás egyik fő okai, különösen a genetikailag hajlam okozta és az androgén alopécia esetén. A legnagyobb változás menopauza során a csökkenő ösztrogén és progeszteron szint, ami miatt sok nő tapasztalja, hogy a haj elvékonyodik, meggyengül és lassabban növekszik. Ezzel egy időben a hormonok csökkentése miatt az androgének, különösön a tesztoszteron fokozott mértékben termelődik, ami a szőrtüszők összeszűkülését eredményezi, mely végül a haj hullásához vezet.
A menopauza során a hormonális változások mellett sok nőt érintenek más súlyosbító tényezők is, mint a fokozott stressz, a nem megfelelő táplálkozás, a mozgáshiány, egyes betegségek, a nem megfelelő hidratálás és az inszomnia. Bizonyos tápanyagok (különösen a B-vitamin, cink és omega 3 zsírsavak) fontosak a hormonok egyensúlyban tartásához és az egészséges haj fenntartásához, csökkent mennyiségük is okozhat hajritkulást. A megfelelő, vitaminokban (például B7-vitaminban, biotinban) gazdag étrendkiegészítők használatával csökkenthetjük a hajhullást. Fontos, hogy mindig konzultáljunk orvossal, aki vérvizsgálatokkal meg tudja állapítani, hogy mi húzódhat a hajhullás hátterében.

Source:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5582478/

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_02_Can_hair_loss_be_genetic.jpg

A HAJHULLÁST OKOZHATJA GENETIKA?

IGEN

Ezt a jelenséget androgén alopéciának, férfias típusú kopaszodásnak nevezzük. Ez a hajhullás egyik leggyakoribb oka nőknél és fériaknál egyaránt. Férfiaknál gyakrabban fordul elő. Amint neve is sugallja hátterében genetikai hajlam és a férfi nemi hormonok, azaz androgének állnak, ami férfiak esetén jobban megnyilvánul. Örökletes, de nem minden generációt érin

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_03_Can_hair_loss_cause_itchy_scalp.jpg

A HAJHULLÁSTÓL VISZKETHET A FEJBŐRÖM?

NEM

Leszámítva néhány ritka esetet a hajhullás miatt nem viszkethet a fejbőr. Ezzel szemben a fokozott viszketéssel járó betegségek mint a pszoriázis, övsömör és a seborrheás dematitisz okozhatnak hajhullást, mivel hatással vannak a hajszál struktúrájára és ellenállóképességére, ami emiatt elvékonyodik és töredezetté válik.
A viszketés miatti, gyakran intenzív vakarózás is fokozhatja a haj hullását az érintett területeken. Jó hír, hogy a haj normál módon növekszik újra, amint megszüntettük a problémát.

HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK OKOZHATNAK HAJHULLÁST?

IGEN

Tudományos körökben a visszafordíthatatlan hajhullást androgén allopéciának nevezik. Ez a hajhullás egyik leggyakoribb típusa, a férfiak 70 %-át, míg a nők 40 %-át érinti. Neve a férfi nemi hormonokra, az androgénekre utal, melyek nőkben is megtalálhatóak kis mennyiségben.
Az androgén alopécia vagy másnéven férfias típusú kopaszodás gyakrabban fordul elő menopauza idején, ami az időszak során fellépő hormonális változásokhoz köthető. Fogamzásgátlók szedése során és a szülés utáni időszakban is felléphet fokozott hajhullást, de általában ez visszafordítható és csak átmeneti állapot.

A HAJHULLÁS LEHET ÁTMENETI?

IGEN

Telogén effuviumnak vagy nyugalmi hajhullásnak nevezik a hirtelen, gyakran nagymértékű, szétszórtan jelentkező (diffúz) hajvesztést. Ekkor a nyugalmi (telogén) fázisban lévő hajszálak mennyisége akár több mint 30 %-kal is megnövekedhet. Gyakran akár 3 hónappal a kiváltó ok után jelenik meg.
A nyugalmi hajhullás gyakori oka lehet valamilyen súlyos trauma vagy betegség, fokozott stresszel járó élethelyzet (szeretett személy elvesztése), jelentős súlyvesztés vagy extrém diéta, szülés, környezeti hatások (például hőmérséklet változás, szennyezett levegő), nem kiegyensúlyozott táplálkozás, endokrin problémák, más fejbőrt érintő betegség vagy gyógyszerek szedése is. Nem örökletes, mindkét nemet és bármilyen korosztályt érintheti.
A diagnózis legtöbbször a hajhullás megjelenésének és korábbi állapotának felmérésével állítható fel, alkalmazható trichogram vagy ritkán biopszia is. Vérvizsgálat általában szükséges, hogy a hajhullás más okait kizárjuk. Ez a típusú kopaszodás átmeneti, azaz ha az okokat megszüntetjük a haj visszatér a természetes növekedési ciklusához.

SAPKA VAGY KALAP VISELÉSE OKOZHAT KOPASZSÁGOT?

NEM

Az általános hiedelemmel ellentétben, ha sapkát vagy kalapot hordunk nem fog hullani, kikopni a hajunk. Bár a sapka vagy kalap ellaposíthatja, dörzsölheti a hajat bizonyos területeken, nem tud olyan mértékű hatást kiváltani, hogy a szőrtüsző károsodjon. Normál esetben 50-100 hajszálat vesztünk naponta, tehát teljesen normális, ha pár hajszálat találunk a fejfedőnkben. Azonban fontos odafigyelni a sapka, kalap tisztán tartására, mert ha nincs megfelelően tisztítva okozhatja a fejbőr irritációját vagy fertőzését, amihez hajvesztés is társulhat.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_07_MY_FATHER_IS_BALD_WILL_I_BE_SO.jpg

AZ APÁM KOPASZ, ÉN IS AZ LESZEK?

IGEN/NEM

Az androgén alopécia vagy másnéven férfias típusú kopaszodás 2 tényezőtől függ:
A genetikaliag öröklött hajlamtól, ugyanakkor a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal (androgénekkel) szembeni fokozott érzékenységétől is.
Az öröklődésnek vitathatatlan szerepe van a kopaszodásban, de nem csak ez befolyásolja. Ezért a családtagok különböző mértékben érintettek, így ha az apa kopasz, nagy a valószínűsége, hogy az utódai is öröklik, de nem biztos.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_08_DOES_BALDNESS_STRIKE_ONLY_MEN.jpg

A KOPASZODÁS CSAK A FÉRFIAKAT ÉRINTI?

NEM

A hajhullás vagy kopaszodás nőkre és férfiakra egyaránt jellemző, azonban nem egyenlő mértékben érinti a különböző nemeket a leggyakoribb típusú, androgén okokra visszavezethető hajvesztés. A férfias típusú hajhullás vagy androgén alopécia a szőrtüszők androgénekkel szembeni túlérzékenységére vezethető vissza, mely gyakran örökletes hajlammal párosul, így férfiaknál fokozottabban fordul elő, másként alakul ki mint nőknél. A férfi típusú kopaszodás esetén a hajvesztés koronasszerű mintázat szerint a halántékok felől indul, majd érinti a fejtetőt, végül a hajvesztetté váló foltok összeérnek, és csak a halánték alatti területen, valamint a tarkón marad haj.
Ezzel szemben a női típusú hajvesztésnél a hajtömeg megritkul, a hajhullás főként a fejtetőn lévő választékot érinti.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_09_HAVING_A_HAIR_CUT_FORTIFIES_HAIR.jpg

A HAJVÁGÁS ERŐSÍTI A HAJAT?

NEM

Ez egy mítosz csupán. A haj a hajszálból és a hajgyökérből áll. A hajgyökér a dermiszbe ágyazódva termeli a hajszálakat. A hajszálat elhalt sejtek alkotják. Amit a hétköznapokban hajnak hívunk, az igazából egy élettelen szerkezet. A hajvágásnak nincs hatása a hajszálak növekedésére vagy fejlődésére.