OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Previous

Hogyan kezelhető a hajhullás szülés után?

Mi áll a szülés utáni hajhullás hátterében?

Várandósság során nagyon nagy mértékben termelődik ösztrogén, ami miatt folyamatosan olyan jelzést küld a szervezet a szőrtüszők számára, hogy lépjenek be a hajciklus növekedési (anagén) fázisába. Így a hajszálak "megragadnak" ebben a fázisban. Szülés után a hormonok visszarendeződnek, az ösztrogénszint csökken, aminek következtében sok hajszál lép át egyszerre a nyugalmi (telogén) fázisba, ez pedig fokozott hajvesztést eredményez szülés után kb. 2-3 hónappal. Ez nevezik telogén efflúviumnak, a nőknél jelentkező hajhullás egyik leggyakoribb oka.

Habár szülés után a hajhullás akár több hónapig is eltarthat, ez egy teljesen normális és átmeneti folyamat.

Szerencsére az esetek többségénél a hajhullás átmeneti, szülés után 6-8 hónappal a haj normál módon újra növekedésnek indul. Bár ez a típusú hajhullás nem igényel gyógyszeres kezelést, a vasban és vitaminokban gazdag étrend segítheti a hajvesztés lassítását és a hajnövekedést.
Az Amerikai Szülészeti Társaság például a következő vitaminok és ásványi anyagok fogyasztását javasolja:

  • B-vitamin komplex és/vagy biotin (B7-vitamin)
  • Vas
  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • Cink
  • Omega 3 és Omega 6 zsírsavak: a halak és a lenmagolaj amellett, hogy sok vitamint tartalmaznak, jótékony hatással vannak az egészséges haj számára szükséges zsírsavak optimális mennyiségének megtartására.

Csökkentsük a stresszt

Az ösztrogénszint csökkenése mellett a gyakran fellépő stressz és alváshiány is okozhatja a haj hullását. A relaxációs technikák vagy légzésgyakorlatok segíthetnek a problémán. A könnyű, mérsékelten megterhelő, rendszeres testmozgás is ajánlott.
A szülés utáni depressziót sem szabad figyelmen kívül hagyni, fontos, hogy forduljunk orvoshoz vagy szakemberhez, ha szülés után hetekkel vagy hónapokkal később is nyomasztó vagy szorongó érzéseink vannak.

Ápoljuk, formázzuk kíméletesebben hajunkat

A haj hosszától függetlenül jobb, ha kerüljük a túl erőteljes fésülködést és hajformázást, valamint a túl szoros hajviseletet (lófarok, konty, fonás), hogy megelőzzük a haj fokozottabb hullását. Az agresszívebb kezeléseket (kevésbé kíméletes hajfestékek, hajvasaló, dauer stb.) szintén ritkábban vagy egyáltalán ne alkalmazzunk.

Az egészséges haj az egészséges fejbőrnél kezdődik. A szakemberek, bőrgyógyászok ásványi olajokban (például mandulaolajban) gazdag hajápoló maszkokat vagy tonikokat javasolnak az erősebb hajért és a hajnövekedés serkentéséért.

A B-vitaminban gazdag hajhullás elleni samponok szintén segíthetnek.

Orvost igénylő problémák

Habár a hajhullás természetes része a szülés utáni regenerációnak, ha hosszabb ideig fennáll a probléma, érdemes felkeresni orvost, bőrgyógyászt.

Az esetek többségében a hajhullás nem állandósul, de ha orvosi probléma áll a háttérben (mint például vashiány vagy a pajzsmirigy működési zavara), akkor orvosi kezelés szükséges, ösztradiol pótlást, hormonális fogamzásgátlók szedését, vas tartalmú étrendkiegészítőket javasolhat orvosunk. Egyes kezelések nem alkalmazhatóak szoptatáskor, vitaminok szedése, szakember javaslata alapján, lehetséges.

Tags:

Habár szülés után a hajhullás akár több hónapig is eltarthat, ez egy teljesen normális és átmeneti folyamat.

A szülés utáni hajhullás egy teljesen normális tünete a hormonok változásának.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_14_How_to_treat_post_partum_alopecia.jpg