OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Szakértőink tippjei: hogyan harcoljunk a hajhullás ellen

Hajunk, a bőrünkhöz hasonlóan védőfunkciót lát el, véd a környezeti ártalmakkal szemben. Továbbá fontos meghatározója mindennapi megjelenésünknek, hiszen az egészséges, dús hajzat önbizalmat is ad viselőjének. Ezért kiemelten fontos, hogy megfelelően ápoljuk hajunkat. Amikor azt tapasztaljuk, hogy az átlagosnál több hajszál jelenik meg a mosdóban, ruháinkon vagy a padlón, akkor valamiféle változás zajlik a szervezetünkben, így első lépésként mindenképpen fel kell tárnunk ennek okait.

A HAJHULLÁS LEHETSÉGES OKAI

A hajhullás férfiaknál gyakoribb, de nőknél is előfordulhat az androgén típusú, hormonális eredetű hajhullás. Míg a férfiaknál általában családi öröklődést is mutatva, akár teljes kopaszsághoz is vezethet, a nőknél típusos, általában a fejtetőre, a homloktájra lokalizálódó hajritkulást eredményez. Ugyanakkor a hajhullás mára egyfajta civilizációs betegséggé nőtte ki magát, a kiváltó okai között pedig megtalálhatóak a különböző hiánybetegségek, valamint a hormonális problémák. A nyomelemek hiánya – vas, cink, szelén – nagy szerepet játszanak a hajhullásban, de amennyiben hajhullásunk erre volt visszavezethető, akkor ahogy a nyomelem szint helyreáll, a hajhullás megszűnik. Vannak olyan betegségek, például a pajzsmirigy működésének zavarai, amelyek szintén hajhullást eredményeznek. A szervezetben előforduló gócok, például gennyes fog, mandula-, epehólyag-gyulladás, is okozhat hajhullást. Nem ritka, hogy a gócok nem a haj diffúz megritkulásával járnak, hanem foltos kopaszságot okoznak. Ilyenkor a haj körülírt területen teljesen kihullik, később, az esetek többségében visszanő a haj, de újra kiújulhat a hajhullás. Egyes gyógyszerek szedése során is gyakran észlelünk hajhullást. Ezek közül legismertebb a daganatok kezelésére alkalmazott szerek hatása. Ilyen kezelések következtében, általában teljes kopaszság lép fel, de a haj a terápia befejezése után visszanő, néha még sűrűbb és erősebb szálú is lesz, mint előtte.

MIT TEHET A HAJHULLÁS ELLEN?

Első lépés a hajdiagnosztika, a hajhullás okának megállapítása. Amikor a páciensek hajhullással fordulnak a bőrgyógyászat munkatársaihoz, akkor TrichoScan vizsgálatot alkalmaznak: egy ujjbegynyi területen levágják a beteg haját és a számítógép segítségével 3 nap múlva kielemzik a haj növekedését. A TrichoScan scennerrel készítenek egy trichogramot, amin látják, hogy mennyi hajszál van növekedési és mennyi nyugvó fázisban. A vizsgálat eredményéből következtetni lehet arra, hogy milyen típusú hajhullással állnak szemben, hogy hiánybetegség vagy hormonális változások állnak-e a betegség háttérben. Normális körülmények között 100 szál hajból 85 van növekedési fázisban, 15 pedig alvó fázisban. Amennyiben ezek a számok megváltoznak, akkor kóros hajhullásról beszélhetünk. A hajhullás kezelése a kiváltó oknak megfelelően történik. Az esetleges gócok szanálása, az étkezési problémák, vitamin-, ásványianyag-hiány rendezése, androgén alopecia esetében cinkadagolás, koffeintartalmú sampon, hajszesz javíthat a tüneteken. A helyi kezelésben általában jó hatásúak a fejbőr vérbőségét fokozó szerek, mert javítják a szőrtüszők vérellátását, ezáltal a tápanyagellátást.

Nagyon fontos azonban, hogy a teljes kopaszságon már nagyon ritkán lehet segíteni, főleg akkor, amikor már a szemöldök és a szempilla is kihullott. Ez általában visszafordíthatatlan folyamat, de ha valaki időben megy el orvoshoz és sikerül feltárni és kezelni a kiváltó okokat, akkor megállítható a hajhullás.

A Szerkesztőség

Ikonikus termékeink

Aminexil Clinical 5 - hajhullás ellen nőknek

Aminexil Clinical 5 - hajhullás ellen nőknek

( 3 vélemény alapján )

Energiát adó sampon

Energiát adó sampon

( 123 vélemény alapján )

ENERGIÁT ADÓ HAJERŐSÍTŐ BALZSAM

ENERGIÁT ADÓ HAJERŐSÍTŐ BALZSAM

( 57 vélemény alapján )

Densi-Solutions Hajdúsító sampon - termékkép

Densi-Solutions
Hajdúsító sampon

A sűrűbb, erősebb hajért.

( 3 vélemény alapján )

Densi-Solutions Hajdúsító balzsam - termékkép

Densi-Solutions
Hajdúsító balzsam

A sűrűbb, erősebb hajért.

( 3 vélemény alapján )

go to top