OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Nyaralási emlékek: ne hozzon haza magával barna foltokat!

Várja már a nyaralást? Ha igen, akkor ideje a fényvédelemre is gondolni! Olvasson tovább és elmagyarázzuk, hogyan védje meg a bőrét a napsugárzással összefüggésbe hozható sötét foltoktól!

Nyaralási emlékek: ne hozzon haza magával barna foltokat!

What are dark spots?

A legtöbben a nyaralás előtti heteket álmodozással töltjük: a napsütésről, a tengerről, a homokról és arról, milyen gyönyörű is lesz majd a bőrünk a napozástól - de sajnos nem biztos, hogy csak egy szép lebarnult bőrszínt ér majd el! Ha hosszú ideig, nem megfelelően védi a bőrét a napon, akkor az arcszíne foltossá vagy pöttyössé válhat, ami egyfajta hiperpigmentáció, amit napfoltok néven is emlegetnek.

A napsütés által okozott sötét foltok a túlzott napsugárzás következményei.[1] Mi történik a bőr felszíne alatt, amikor ezek a sötét foltok elkezdenek kialakulni? Ha túl sok időt töltünk a napon, a szervezet növeli a melanin termelését, azét a pigmentét, amely védi a bőrt az UV-sugárzással kapcsolatos károsodástól. Az anyajegyekhez vagy a szeplőkhöz hasonlóan sötét foltok akkor fordulnak elő, amikor ezek a melanin csomók összekötődnek. Noha nem ártalmasak a bőrre, ezek a sötét foltok negyven éves korunktól kezdve hajlamosak megjelenni, amikor a napsütés által okozott egyéb károsodások jelei is megmutatkoznak. Más szóval, a megelőzés jobb, mint a gyógyítás - ezért kezdje el védeni a bőrét most, mielőtt még túl késő lenne!

[1] Brenner, M., & Hearing, V. J. (2008). The protective role of melanin against UV damage in human skin. Photochemistry and photobiology, 84(3), 539-549.Legjobb tippjeink a bőr hiperpigmentációja elleni védelméért


Mi lehet az első lépés a sötét foltok elhárítására? Megbizonyosodni róla, hogy az Ön bőrtípusának megfelelő fényvédelmet választotta!

Rendkívül világos arcbőr esetén válassza az SPF 50+ fényvédőt! Világos és közepes bőrűeknek legalább 30 SPF-es fényvédőt kell használnia. Sötétebb bőrszín esetén megúszhatja SPF 15 fényvédővel is, de függetlenül a faktorszámtól, nyáron nagyon fontos, hogy rendszeresen újra felvigye a bőrére a fényvédőt! Az év többi szakaszában, legalább SPF15 fényvédőt kell viselni az egész évben jelen lévő UVA-sugárzás elleni védelem érdekében!

Általános szabályként: az SPF faktorszámának felszorzása az idővel (percben), amennyi után az arcon láthatóvá válnak a napsugárzás által kiváltott jelek, jó módszer arra, hogy kiszámolja, mikor kell újra felvinnie a fényvédőt a bőrére.[2] Strandon vagy medenceparton újra fel kell vinnie a fényvédőt, amint kijön a vízből. Ez lehet, hogy soknak hangzik, de mivel az UVA-sugarak – amelyek a bőr lebarnulásáért okozzák[3] – felelősek a bőr öregedésért is, érdemes bíznia bennünk!

[2] http://www.webmd.com/beauty/news/20080708/8-burning-questions-about-sunscreens?page#1
[3] http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/is-a-tanning-bed-safer-than-sunlightA Szerkesztőség

go to top