OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Menopauza: milyen életkorban kezdődik az új időszámítás?

A menopauza általában 45 és 55 éves kor között fordul elő, de minden nőnél eltérő lehet, ezért nem létezik egyetlen, mindenkire vonatkozó szabály.

Menopauza: milyen életkorban kezdődik az új időszámítás?

Manapság a menopauza átlagosan 51 éves kor körül kezdődik. Nem egy pillanat alatt zajlik le, a fokozatos hormonális változás csupán egy átmeneti időszakot jelent, amely a perimenopauzás folyamattal kezdődik.

Az az igazság, hogy a nők többsége nincs felkészülve a változásokra. A változókor általában számos olyan fizikai tünettel jár, amelyekkel nehéz megbirkóznunk. De minél jobban felkészülünk a kihívásra, annál könnyebben vesszük majd az akadályokat.

Mi történik biológiai szempontból?

Az első szakasz (perimenopauza vagy premenopauza) egy évig is tarthat, míg az egész folyamat akár öt évig, amelynek végén a testünk működése teljesen megváltozik. A negyvenes évek közeledtével a petefészekben lévő tüszők száma folyamatosan csökkenni kezd. A test reakciója kezdetben a tüszők túlterhelése lesz, amely ösztrogéndominanciát eredményez. Ezután a jelenség megfordul, és az ösztrogéntermelés fokozatosan csökken, amíg a tüszők végleg eltűnnek. A folyamat végét a ciklus megszűnése jelenti.

Perimenopauza: mik az első tünetek?

A testünket hormonok irányítják, és csökkenésük nem csak a ciklus leállását okozhatja - azaz megszűnhet a természetes teherbeesés esélye - hanem más átmeneti és hosszabb ideig tartó fizikai tünetek megjelenését is, amelyek minden nő esetében különbözhetnek egymástól.

Amikor belépünk a 40-es éveinkbe, több tünet is megjelenhet: szabálytalan ciklusok, fájdalmasabb és hosszabb mestruáció, rosszabbodó premenstruális szindróma, emlőérzékenység, nehéz láb érzés, vízvisszatartás és fokozott ingerlékenység. A tünetek változatosak, és igen kellemetlenek lehetnek! A végére egy jó hír: a fogamzásgátló tablettát szedő nők lehet, hogy egyáltalán nem veszik észre ezt az átmeneti fázist.

Megváltozik az életünk a menopauza tünetei miatt?

Szerencsére léteznek olyan megoldások, melyekkel anélkül élhetjük meg a menopauzát, hogy a tünetei jelentősen befolyásolnák az életünket. Függetlenül attól, hogy hőhullámokkal küzdünk (konzultáljunk orvosunkkal), vagy egészségesebb életmódra törekszünk (ideje leszokni a dohányzásról, csökkenteni az alkoholfogyasztást, és egészségesen táplálkozni), többféle módszer közül választhatunk, hogy helyreálljon az egyensúly. A megfelelő étrend, a vitaminok és a minőségi alvás mind egy az új életmód részét képezik, amelynek az a célja, hogy újra jól érezzük magunkat a bőrünkben.

A nagy változás

A „menopauza” kifejezést először Charles de Gardanne francia orvos használta 1816-ban, de azóta már egy barátságosabb eufemizmussal illetik: „A nagy változás.” Bár továbbra is kevés beszélgetés folyik róla, és szinte tabutémának számít, a Vichynél úgy hisszük, ez egy újabb nagy lépés minden nő életében, amelyről igenis beszélni kell.

Honnan tudjuk, hogy menopauzába értünk?

Amint a perimenopauza zavaros időszaka véget ért, új időszámítás kezdődik. Egy teljes, periódus nélküli év után lezajlik a menopauza és elkezdődik a posztmenopauza szakasza instead. Bizonyos tünetek, például a hőhullámok és a hangulatingadozások eltűnnek. Helyettük más tünetek jelennek meg, melyek a csontritkulástól és a nemi vágy elvesztésétől kezdve egészen az alakunk megváltozásáig terjedhetnek.

Habár nincsenek bombabiztos megoldások az összes lehetséges tünet enyhítésére, nem mindenki szenved a mellékhatásoktól. És bár elkerülni nem tudjuk, ha megértjük, hogy valójában mi történik velünk, azzal máris megtettük az elsõ lépést annak érdekében, hogy elfogadjuk ezt az új életszakaszt.

Ikonikus termékeink

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrfeszesítő Nappali Krém - termékkép

Peri-Menopause / A változókor első szakaszától
Bőrtömörséget fokozó, nedvességgel feltöltő nappali arckrém

( 5 vélemény alapján )

PHYTOSCULPT feszesítő balzsam nyakra és arcra - termékkép

PHYTOSCULPT feszesítő balzsam nyakra és arcra

A feszesebb nyakért és formáltabb arckontúrért

( 20 vélemény alapján )

go to top