OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Magasabb a bőrrák kockázata menopauza alatt?

A menopauza során a test különböző szervei védtelenné válnak, ennélfogva kevésbé rugalmasan reagálnak a kívülről és belülről érkező káros hatásokra. A bőr testünk első védelmi vonala, ne habozzunk tehát nagy adag fényvédőt használni.

Magasabb a bőrrák kockázata menopauza alatt?

A menopauza érzékenyebbé teszi a bőrt a rákkal szemben

A keratinociták olyan sejtek, amelyek a bőr felszíni rétegének 90%-át teszik ki.

A bőrrák a leggyakoribb rosszindulatú daganat, évente több mint 1 millió új esetet regisztrálnak csak az Egyesült Államokban. Már jó ideje tudjuk, hogy a napfény döntő szerepet játszik a betegség kialakulásában. A napsugárzásnak való kitettség többnyire elkerülhető, tegyünk hát ellene!
Klinikai kutatások arra utalnak, hogy az ösztrogén részt vehet a bőrrák kialakulásában, mivel az ösztrogénreceptorok jelen vannak a bőr keratinocitáin.


A klinikai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a menopauza során alkalmazott orális fogamzásgátlás és a hormonterápia csökkentik a pattanásokat és a bőröregedést, míg más tanulmányok összefüggést találtak az orális fogamzásgátlók használata és a nem melanoma típusú bőrrák fokozott kialakulása között. Tehát jó lesz, ha vigyázunk, hogy mit szedünk be!

Egyszerű lépések a bőrrák megelőzésére

Mivel a rák (beleértve a bőrrákot is) kockázata egyre növekszik az életkorral, tanácsos nagyobb figyelmet fordítani a megelőzésre. Minél előbb, annál jobb. A rendszeres önvizsgálat és a bőrgyógyász által végzett dermoszkópia lehetővé teszi a gyanús elváltozások gyors azonosítását és kezelését. Itt a leheség, hogy felvegyük a telefont és időpontot egyeztessünk a bőrgyógyásszal. Hajrá!

Karolin Kopeć

A bőrrák legfontosabb kockázati tényezői a napfény, a korábbi leégések, a bőrrák családi anamnézise és a bőr típusa.

Mint mindig, de ebben az életszakaszban még inkább tanácsos rendszeresen és gyakorta alkalmazni a széles spektrumú fényvédő krémeket.

Használjunk SPF 30-50 krémeket minden ruhából kilátszódó bőrfelületen.

A legfontosabb tudnivalók

Bőrünk a korral veszít védekezőképességéből az ösztrogén szint változása miatt, és amenniyben családilag is érintettek vagyunk, érdemes különös figyelmet fordítani az alábbiakra:
  • megfelelő napvédelem
  • rendszeres látogatás a bőrgyógyásznál! A bőrgyógyászok szövetségének ajánlása alapján évente legalább egyszer ellenőrizztessük anyajegyeinket és bőrünket.

Legolvasottabb

Menopauza: milyen életkorban kezdődik az új időszámítás?

Arcápolás

Menopauza: milyen életkorban kezdődik az új időszámítás?

A menopauza általában 45 és 55 éves kor között fordul elő, de minden nőnél eltérő lehet, ezért nem létezik egyetlen, mindenkire vonatkozó szabály. Manapság a menopauza átlagosan 51 éves kor körül kezdődik. Nem egy pillanat alatt zajlik le: a fokozatos hormonális változás csupán egy átmeneti időszakot jelent, amely a perimenopauzás folyamattal kezdődik.

olvassa el a cikket

go to top

Skinconsult

BŐRGYÓGYÁSZOKKAL KIFEJLESZTETT ALGORITMUS,
AMELY A BŐRÖREGEDÉS LÁTHATÓ JELEIT ELEMZI

Bőrelemzés
1 perc
alatt

Csináljon egy szelfit

Töltse ki a profilját

Személyre szabott
bőrápolási tanácsok

v_woman-2.jpg
Finom vonalakErőssége
Szem alatti ráncokFókuszpont
Feszességvesztés

Fedezze fel: SkinconsultAI

circle1circle2circle3circle4