OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Ki mit tud: A hialuronsav.

A szervezetben található hialuronsav többféle funkciót tölt be, és nélkülözhetetlen testünk egészséges működéséhez. Lássuk hol és hogyan működik.

Ki mit tud: A hialuronsav.

Hol található szervezetünkben a hialuronsav?


Testünk teljes hialuronsav tartalmának körülbelül 50% -a a bőrünkben található. A hialuronsav biztosítja bőrünk telt megjelenését, segít az öregedés jeleinek leküzdésében, de életkorunk előrehaladtával természetesen csökken a mennyisége.

A hialuronsav az egész testben megtalálható, hidratálja és visszatartja a vizet különböző szöveteinkben, miközben a tápanyagokat a extracelluláris mátrixszerkezeten keresztül szállítja.

A bőrszövet
tartalmazza testünkhialuronsav tartalékának50% - át

Jobban koncentrálódik Testünk bizonyos területein magasabb koncentrációban van jelen, mint például a csontokban, a porcokban, az ízületi folyadékban (amely csökkenti az ízületek közötti súrlódást mozgás közben), a kötőszövetben, a fejbőr szövetében, a vázszövetben, a szőrtüszőkben, az ajkakban, a szemekben, az ínyszövetben és a bőrünkben.

A hialuronsav párnázó és kenőanyagként is működik, növelve ízületeink, idegeink, hajunk, bőrünk és még szemeink nyomással szembeni ellenálló képességét is.

A hialuronsav biológiai tulajdonságai


A hialuronsav természetesen megtalálható a testben, és felbecsülhetetlen szövetségesünk a hidratáló képessége miatt, mivel saját súlyánál akár ezerszer több vizet képes megtartani, ami átlagosan körülbelül 15 kg-ot jelent. 
A poliszacharidok családjába tartozó glikozaminoglikánnak minősül, ami azt jelenti, hogy igazából egy olyan cukormolekula, amely sajátos szerkezete miatt vonzza a vizet és a nedvességet.

Hogyan működik a bőrünkben?


A hialuronsav a bőr egyik fő összetevője, amely a szövetek nyomással szembeni ellenállását növeli úgy, hogy vízzel ellensúlyozzák a nyomás erejét. Szöveteink hidratálásán kívül segíti a sejtek szabad mozgását és kölcsönhatásait is. Legnagyobb koncentrációban bőrünk felhámjában, a dermiszben található meg, de az epidermiszben is előfordul, miután kulcsfontosságú hidratáló elem [1].

Ezenkívül szivacsként megköti és tárolja a vizet a természetesen hidratáló molekulák számára is. A hialuronsav által a felhámban megtartott vízkészletet érdeme, hogy nem szárad ki az epidermisz, és bőrünk vízmennyisége is kiegyensúlyozott marad [2].

A hialuronsav életciklusa szervezetünkben


Az emberi test képes maga is előállítani a hialuronsavat, napi körülbelül 3 g HA-t termelve, ami a teljes készletünk egyharmadát teszi ki. Az átlagember szervezetében körülbelül 15 g hialuronsav található, elosztva testünk összes szövetében.

Egy átlagember
testében átlagban15 ghialuronsav
található

Egyharmadát napi körforgásban, vas segítségével lebontva, a májon keresztül kiválasztva, hogy legyen helye at újonnan szintetizált molekuláknak. 
Ezenkívül a legtöbb hialuronsavat a bőr megújulása során, hámlás miatt vesztjük. Itt a hialuronsav molekulák élettartama kevesebb, mint egy nap.

A hormonváltozások és az öregedés folyamata befolyásolja testünk hialuronsav előállító és megújító képességét, mely életkorunk előrehaladtával csökken [3].

A hialuronsav szervezetünkbe szérumok és krémek formájában történő beépítése a napi bőrápoló rutin keretében segíthet a csökkenő mennyiség pótlásában és stimulálhatja a hialuronsav természetes szintézisét a bőrben.
Tudományosan bizonyított tény, hogy a hialuronsav helyi alkalmazása után a bőr hidratáltabb és több nedvességet tartalmaz [4]. 

[1] Papakonstantinou, E. et al, 'Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging' in Dermato Endocrinology 4.3 (2012) pp. 253-258 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/]

[2] Papakonstantinou, E. et al, 'Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging' in Dermato Endocrinology 4.3 (2012) pp. 253-258 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/]
[3] Levin, J. et al, 'How Much Do We Really Know About Our Favorite Cosmeceutical Ingredients?' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 3.2 (2010) pp.22-41 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921764/]
[4] Jegasothy, S.M et al, 'Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 7.3 (2014) pp. 27-29 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970829/]

A Szerkesztőség

Ikonikus termékeink

go to top