OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Kezdje a napot nyugodtan a következő meditációs tippekkel!

Hallott már a mindfulness meditáció jótékony hatásairól? Nem tudja, hogy hogyan is fogjon hozzá? Segítünk! Olvasson tovább, hogy megismerje ezt a hihetetlenül népszerű stresszcsökkentő technikát és megtudja, hogyan teheti napindító rutinja részévé!

Kezdje a napot nyugodtan a következő meditációs tippekkel!

Irányított meditáció: a bevezetés

Kezdjük néhány érdekességgel. A munkahelyi stressz miatt az alkalmazottak 46%-a érzi magát túlterheltnek, és ennek következtében közel egyharmaduk küzd alvási problémákkal[1]. Továbbá több, mint egyötödük állítja, hogy nem tesz rendszeresen a stressz ellen[2] -  ezért, ha esetleg még nem ismeri a meditációt, itt az ideje, hogy egy kicsit többet is megtudjon róla. A mindfulness meditáció segít csökkenteni a stresszt, javítani a munkahelyi hatékonyságot és támogatni a természetes alvási ciklust. Egyes kutatások összefüggést mutattak ki a rendszeres mindfulness meditáció, valamint a szorongás, és mentális betegségek jeleinek csökkenése között.[3]

[1] http://www.stress.org/workplace-stress/
[2] https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2014/stress-report.pdf
[3] http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1809754

Különböző meditációs technikák

Míg a hagyományos meditáció a csendre és a belső békére összpontosít, a mindfulness meditáció általában – hangosan vagy némán – ismételt mantrákra épül, melyeket a negatív, vagy visszatérő negatív gondolatok ellen dolgoztak ki, segítve az agynak, hogy a meditációt a pozitív gondolkodással társítsa. Ennek a technikának egy másik formája az irányított vizualizáció, amely arra késztet, hogy más megközelítésből lássuk a stresszes élethelyzeteket vagy körülményeket, amelyek szorongást okoznak a mindennapi életben.

Tegye az irányított meditációt a mindennapi élete részévé!

Mielőtt elkezdi, keressen egy olyan helyet, ahol nyugodtan, kényelmesen elhelyezkedhet. Próbáljon meg finom légzőgyakorlatokat végezni, és figyeljen a testtartására is, különösen, ha az íróasztalánál ülve végzi. Ne féljen kipróbálni többféle meditációtípust! Egyes irányított vizualizációk esetén fülhallgatóra lesz szüksége nyugtató zenével, más technikák pedig mantrák ismétlésére vagy akár a saját mantrája kidolgozására késztetik – az Ön feladata, hogy megtalálja melyik technika illik Önhöz leginkább!
Ha pedig aktívabban szeretné indítani a reggelt, Anna Khuade jóga szakértő a meditáció és a jóga kombinálását javasolja, hogy ezáltal rögtön ébredéskor szinkronba hozza a testét és a lelkét. Bármelyik meditációt választja is, azzal, hogy időt szakít magára egy kicsit minden reggel, a napi feladatai megkezdése előtt, rengeteget tehet a stressz vagy a felkészületlenség érzésének a leküzdéséért – még akkor is, ha valójában csak ennyi az önmagára szánt összes ideje aznap!

go to top