OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

A szuperélelmiszerekről: mítosz és valóság

A legújabb étkezési trendeket elnézve, nagyon könnyen az információáradat áldozatává válhatunk. Ezért kiválogattuk Önnek szakértőink kedvenceiről a lényeget, hogy átfogó képet nyújthassunk!

A szuperélelmiszerekről: mítosz és valóság

Mik azok a szuperélelmiszerek?


Először is, érdemes megjegyezni, hogy a "szuperélelmiszer" kifejezés nem egy hivatalos, tudományos meghatározás. A szakértők azonban egyetértenek, hogy ez a kifejezés olyan élelmiszereket foglal magába, amelyek gazdagok antioxidánsokban, polifenolokban és más, öregedésgátló anyagokban, amelyek nem csak segítik a bőrt, de jótékony hatásúak lehetnek az általános egészségi állapotra is. És mi tesz egy élelmiszert szuperélelmiszerré és egy másikat kevésbé azzá? Az relatív. Általában a "szuper" vagy "csoda" élelmiszerek több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak a méretükhöz és / vagy a kalóriatartalmukhoz képest, mint a többi hasonló élelmiszer. A C-vitamin tartalmat tekintve, például a guajava többet tartalmaz, mint a narancs. A kivi ugyan kevesebb C-vitamint tartalmaz grammonként, de lenyűgöző E- és K-vitamin szinttel, valamint magas rosttartalommal dicsekedhet. Más szuperélelmiszerek, amelyek jó hatással vannak a bőrre például a fermentált fekete tea kivonat (más néven kombucha), amely erős anti-glikációs szerként működik a bőr ragyogásért, valamint az áfonya, amely gazdag polifenolokban és kilencszer több antioxidánst tartalmaz, mint a szőlő!

Mítoszok: korlátok és előnyök

Bár számos tanulmány megállapította, hogy a magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek rendkívüli módon képesek javítani az egészségi állapotot; amikor megpróbáljuk megérteni a szuperélelmiszerek lehetséges előnyeit, a legjobb, ha "szuper étrendkiegészítőként" gondolunk rájuk. Magától értetődik, hogy nincs az a szuperélelmiszer, amely helyre tudná állítani az egészségtelen életmód által okozott károkat, mint például a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a túl kevés testmozgás és/vagy a nem kiegyensúlyozott táplálkozás. Hogyan lehet a legtöbbet kihozni ezekből a különleges élelmiszerekből? A szuperélelmiszerek hatékonysága úgy tűnik összefügg a belőlük elfogyasztott mennyiségekkel, így a változatos étrend, amelynek a középpontjában a friss, nyers alapanyagok állnak elengedhetetlen. Nem tudjuk Ön, hogy van vele, de bármennyire is ismerjük az antioxidánsok jótékony hatásait, egy kiló áfonya elfogyasztása mégsem hangzik túl étvágygerjesztőnek! Ezeknek az erős hatóanyagokat tartalmazó élelmiszereknek a megfelelő mértékű, változatos fogyasztása a legjobb mód arra, hogy biztosítsa a teste számára a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre szüksége van a megfelelő működéshez. Élvezzen az Ön számára is elsőbbséget a megfelelő életmód!

A Szerkesztőség

go to top