OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

A fermentált élelmiszerek: bízzon bennünk, a bőrének csak a javára válhatnak!

Persze, az elnevezésük alapján nem hangzanak különösen vonzónak, de higgyen nekünk, amikor azt mondjuk, hogy érdemes odafigyelni az erjesztett ételekre, ha javítani szeretné az általános egészségi állapotát.

A fermentált élelmiszerek: bízzon bennünk, a bőrének csak a javára válhatnak!

Elmagyarázzuk miről szól a legújabb egészséges élelmiszerekkel kapcsolatos trend, valamint bemutatjuk a szerintünk legjobb erjesztett élelmiszereket, amelyeket Ön is beépíthet az étrendjébe.

Mik az erjesztett élelmiszerek?

Először is, nem olyan ijesztőek, mint amilyennek hangzanak! Annak ellenére, hogy hírnevüket a legújabb étkezési trendeknek köszönhetik, melyekben az életmód szakértők mostanában oly sokat áradoznak róluk, az erjesztett élelmiszerek valójában már közel ezer éve világszerte ismertek, különleges pácolási és párolási módszereik révén, amelyek ösztönözik a nélkülözhetetlen tápanyagok és jó baktériumok kialakulását. A mai napig, az erjesztett élelmiszerek jelen vannak a koreai, dél-afrikai, bolgár és magyar konyhában is, a savanyú káposzta, a lassi és a kimchi révén, hogy csak néhányat említsünk az ebbe a kategóriába tartozó legnépszerűbb ételek közül. Az ízük a savanyútól a keserűn át sokféle lehet, de egy dolog mindegyikre igaz! A különböző, lehetséges, egészségügyi jótékony hatásuk a fogyástól egészen a javuló bőrminőségig.

Hogyan erjesztik az élelmiszereket, és mik az előnyeik?


Lehet, hogy nem hangzik ismerősen az "erjesztett" kifejezés – legalábbis az egészséges életmóddal kapcsolatosan - de mi a helyzet a probiotikumokkal? Az erjedési folyamat az alapvető probiotikus tápanyagok felgyorsult növekedését eredményezi, erre a joghurtok a legismertebb példa. Az eredmény pedig – a megnövekedett jótékony baktérium szint a tápcsatornában - javítja az emésztést és erősíti az immunrendszert. Mindez pedig étrendkiegészítők nélkül!

Melyik erjesztett élelmiszert érdemes bevezetnie az étrendjébe?

Mi a közös ezekben a különböző erjesztett termékekben? Az, hogy bevezetnek egy "kezdő kultúrát", amely lassan ösztönzi ezeknek a jó baktériumoknak a szaporodását, és ezzel a termék természetes szénhidrátjait és cukrait nélkülözhetetlen vitaminokká és ásványi anyagokká alakítja. A kapott tápanyagok 'fokozottak' vagyis a bennük lévő természetes vitaminok és ásványi anyagok még hatékonyabbá válnak. A kimchiben, például a káposzta amúgy is magas C-vitamin szintje az egekbe szökik, elősegítve a bőr teltségét a fokozott kollagéntermelés révén. A tempeh (ami erjesztett szójababból készül) pedig kiváló fehérjeforrás, amely szintén fokozza a kollagéntermelést. A szokásos hús vagy hal tempehvel vagy misoval helyettesítve nagyszerű módja ennek két terméknek az étrendbe iktatására. Desszertként pedig? Egy nagyszerű D-vitamin forrás, a Kaukázusi kefir, amely segít serkenti a haj, a bőr és a körmök növekedését. Irány a konyha!

go to top