OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Previous

HOGYAN VÉDJÜK A FEJBŐRT AZ UV-SUGÁRZÁSTÓL?

Röviden: a normál hajas fejbőr (nem kopasz fejbőr) sem teljesen védett az UV-sugaraktól, bár a haj természetesen valamennyi árnyékot jelent. Amikor az UV-sugarak függőleges helyzetben érik a fejbőrt, akkor a haj nem képes teljes mértékben elnyelni a sugarakat. A haj védőképessége különböző mértékű lehet (70-99 %), mely függ a vastagságától, a színétől, sűrűségétől, de a fejbőr nem minden részét óvja egyformán a napsugaraktól. Erős napsugárzás esetén a fejbőr is leéghet (majd barnulhat), bár ez kevésbé gyakran fordul elő, mint az arc vagy a test más területén, de néha kellemetlen lehet, fájdalmat okozhat fésülködés során. Az UV-hoz kapcsolódó, a bőrön megjelenő fluoreszkáló jelek, markerek gyakran megtalálhatóak a fejbőrön is, akárcsak a szőrtüszők közötti pigmentfoltok és szoláris elasztózis (az elasztin rostok felhalmozódása) is. Ezek a tények magyarázatot adnak arra, hogy egyes esetekben melanóma (bőrrák) akár a fejbőrön is kialakulhat, és ezért szükséges a bőrgyógyászati anyajegy-vizsgálat tetőtől talpig. Hasonló jelenség tapasztalható állatoknál a szőrrel fedett, napnak kitett területeken (például birkák esetén Ausztráliában), ahol melanóma alakult ki a gyapjúval fedett bőrfelületen.
A sapka, kalap viselésén kívül, a fejbőr (és haj) védelmére megfelelő, praktikus kozmetikai megoldások alkalmazása jóval összetettebb kérdés, mint a test más területein: az organikus napvédők - megfelelő mennyiségű - használata elnehezíti, zsírosítja, fénytelenné teszi a hajat. Ez egyben új, innovatív lehetőségeket is rejt magában, valószínűleg UV-elnyelő pigmentek használatára van szükség, melyek kevésbé hajlamosak a haj esztétikai megjelenésének megzavarására, ami a fejbőrre kifejlesztett termékek előfeltétele.




EMLÉKEZTETŐÜL

A normál hajas fejbőr (nem kopasz fejbőr) is ki van téve az UV-sugárzásnak, bár kevesebb mértékben, mint a test többi fedetlen része. Sok lehetőség rejlik még olyan innovatív fényvédő termékekben, melyek figyelembe veszik a haj esztétikai megjelenését is.

Tags:

A normál hajas fejbőr (nem kopasz fejbőr) sem teljesen védett az UV-sugaraktól, bár a haj természetesen valamennyi árnyékot jelent. Amikor az UV-sugarak függőleges helyzetben érik a fejbőrt, akkor a haj nem képes teljes mértékben elnyelni a sugarakat.
HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_55_SCALP_A_UV_PROTECTED_SKIN.jpg