OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Previous

HOGYAN ÉRINTI A FEJBŐRT A LÉGSZENNYEZÉS?

A szennyezett levegő alapvetően szálló por (2.5-10 μm méretű szilárd részecskék) és gázkomponensek (NO, O3, SO2, CO, CO2, különböző policiklusos aromás szénhidrogének stb.) keverékéből áll. A légszennyezés bőrre kifejtett hatását még alig vizsgálták, a fejbőrt pedig egyáltalán nem, ami egy új fejezetet jelenthet a bőrrel kapcsolatos kutatások során.
Röviden: a normál hajas fejbőr (nem kopasz fejbőr) nagy valószínűséggel ki van téve a légszennyezés hatásainak, főként a gáz halmazállapotú komponenseknek, mivel a szálló port feltehetően a hajtömeg megköti, így védelmet nyújt ezzel szemben. A könnyen terjedő gáz elemek viszont vélhetően elérik a fejbőrt, és hatást gyakorolnak a bőrfelszín fehérjéire és lipidjeire. Többségüknek oxidáló tulajdonsága van, akárcsak az ózonnak (O3), mely az ipari szennyezés egyik egyértelmű jele. A fejbőrben található lipidek nagy része telítetlen (szkvalén, más zsírsavak...), melyek hajlamosak oxidálódni és peroxidálódni, ezáltal megbízható markerei és modelljei a légszennyezésnek, amint ezt a L’Oréal Advanced Research kutató részlege nemrégiben publikálta. Mivel a lipidek oxidált formája negatív hatással van az élő szövetekre, a szennyezett levegő hatása az oxidált lipidek mennyiségével elemezhetővé válik. A fejbőrön napi szinten megtalálható nagy mennyiségű szkvalén és telítetlen zsírsavak az oxidációt okozó szennyezés logikus célpontjává válhatnak, melyet mexikói és shanghai-i lakosokon tapasztaltak is. Ehhez hasonló folyamat zajlik a normál fejbőr esetén is, figyelembe véve az oxidálódott lipidek gyulladást kiváltó tulajdonságát, ami a viszketéses reakció egyik okozója lehet a felhámban található koleszterol, fehérjék és szabad aminosavak mellett, melyek szintén érintve lehetnek az oxidációs folyamatok által.

EMLÉKEZTETŐÜL

Nagy valószínűséggel a légszennyezés hatással van a fejbőrre is, főként a gáz halmazállapotú elemek által, mint például az ózon. A fejbőrben található lipidek és fehérjék a legszembetűnőbb előrejelzői ennek a hatásnak. A samponok alkalmazása további távlatokat nyithat e téren.

Tags:

A normál hajas fejbőr (nem kopasz fejbőr) nagy valószínűséggel ki van téve a légszennyezés hatásainak, főként a gáz halmazállapotú komponenseknek, mivel a szálló port feltehetően a hajtömeg megköti, így védelmet nyújt ezzel szemben.
HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_54_IS_SCALP_CONCERNED_BY_AERIAL_POLLUTION.jpg