OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Previous

A korpásodás okozhat  hajhullást?

A korpásodás egy gyakori állapot

A korpásodás egy elég gyakori, kb. minden második embert érintő, férfiaknál gyakrabban előforduló probléma. Jellemző tünetei a hámló fejbőr és a viszketés. Okozhatják hormonális változások, genetika, betegségek, egyes hajápoló készítmények vagy nem elég alapos hajmosás is.

A fejbőrön nagyon sok szőrtüsző található, melyek egy egyedi mikrokörnyezetet alkotnak. A fejbőr felszínét alkotó sejtek folyamatosan termelődnek, megújulnak és hámlanak még normál fejbőr esetén is.

Súlyos korpásodás esetén ezek a sejtek nagyobb mértékben osztódnak. Ennek következtében a bőr legfelső rétegének, a stratum corneum felépítése megbomlik, nagyobb mennyiségű, nem megfelelően elszarusodott sejt válik le, melyek összetapadhatnak. Ez a folyamat határozza meg a korpás hámlás mértékét és kiterjedtségét.

A fejbőr mikrobákban gazdag terület

A fejbőr mikroorganizmusokban gazdag, melyet mikrobiomnak is nevezünk, főként Propioni, Staphylococcus baktériumokból és Malassezia gombából áll. A legújabb tanulmányok (2) szerint, a korpásodás hátterében a mikrobák közti egyensúly felborulása áll: a Staphylococcus túlsúlya a Propioni baktériumhoz képest és a Malassezia gomba elszaporodása vezet a korpásodás kialakulásához.

Korábbi vizsgálatok a Malassezia - egész pontosan a Malassezia Globoaresticta - gomba túlszaporodását tartják felelősnek a korpásodásért. A gomba fokozza a faggyúban található trigliceridek lebomlását, mely által olajsav termelődik, ami a felhám felső rétegébe jutva gyulladásos választ vált ki és a bőr sejtjeinek rendellenes hámlásához vezet. (3)

A kutatások azt is igazolták, hogy az egyik mikroba túlzott elszaporodása egy másik rovására oxidatív károsodásokat - gyulladást - okoz (4), mely a fejbőrbe továbbgyűrűzve hatással van a növekedésben lévő hajra és a hajszálat rögzítő hajhagymára. Ezt a folyamatot mind az átmeneti (katagén), mind a nyugalmi (telogén) fázisban igazolták egyes kutatások normál hajciklus esetén (5), valamint rendellenes anagén haj esetén (6), melynél a haj gyökérhüvely nélküli növekedését tapasztalták. Krónikus korpásodás összefüggésben lehet a hajhullás bizonyos mértékével vagy típusával, például az androgén alopéciával a legújabb kutatások szerint (7).

Hogyan kezelhető a korpásodás

A fejbőr ápolása kritikus fontosságú az egészséges haj érdekében. Egyrészt minimalizálni kell az egyes mikroorganizmusok (például a Malassezia gomba) elszaporodása miatt kialakult oxidatív stresszt, másrészt csökkenteni kell a fokozott faggyútermelést. Olyan korpásodás elleni készítmények használatát érdemes beilleszteni a mindennapi hajápolási szokásainkba, melyek aktív hatóanyagaik által egyszerre gátolják a gomba elszaporodását és csökkentik a faggyútermelést.

Referenciák:

1. Sommer, B., Overy, D. P. & Kerr, R. G. Identification and characterization of lipases from Malassezia restricta, a causative agent of dandruff. FEMS Yeast Res 15 (2015).
2. Xu, Zhijue; Wang, Zongxiu; Yuan, Chao; Liu, Xiaoping; Yang, Fang; Wang, Ting; Wang, Junling; Manabe, Kenji; Qin, Ou; Wang, Xuemin; Zhang, Yan; Zhang, Menghui (2016). "Dandruff is associated with the conjoined interactions between host and microorganisms". Scientific Reports. 6: 24877. 
3. Dawson TL (2006). "Malassezia and seborrheic dermatitis: etiology and treatment". Journal of Cosmetic Science. 57 (2): 181–2. PMID 16758556.
4. Bickers DR, Athar M. Oxidative stress in the pathogenesis of skin disease. J Invest Dermatol. 2006;126:2565–75.
5. Denizli H, Güler Özden M, Sentürk N, Bek Y. Trichogram findings in psoriasis and seborrheic dermatitis patients. Turk Klinikleri J Dermatol. 2017;27:61–8.
6. Stanimirović A, Skerlev M, Stipić T, Beck T, Basta-Juzbasić A, Ivanković D, et al. Has psoriasis its own characteristic trichogram? J Dermatol Sci. 1998;17:156–9.
7. Pitney L, Weedon D, Pitney M. Is seborrhoeic dermatitis associated with a diffuse, low-grade folliculitis and progressive cicatricial alopecia? Australas J Dermatol. 2016;57:e105–7.

A krónikus korpásodás időnként súlyosbíthatja a hajhullás bizonyos típusait.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_08_Can_dandruff_cause_hair_loss.jpg