OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Previous

A FEJBŐRT IRRITÁLÓ FAKTOROK

A FOLYAMATOS IRRITÁCIÓNAK KITETT FEJBŐR - FIZIKA

A fejbőr egyik jellemzője, hogy rendszeresen külső hatások érik. Bár szinte az összes hajápoló készítmény tartalmaz lágyító összetevőket, a fejbőr folyamatosan, napi szinten ismétlődő dörzsölésnek van kitéve. Ez a néha intenzív súrlódás számos forrásból eredhet: erőteljesebb fésülködés, törölközés vagy samponozás.
A hajszálak külső, kemény hámrétege (kutikula) a fejbőrrel folyamatosan érintkezve erodálja a bőr legkülső rétegét, akár több mint 20-30 szarusejtet eltávolítva a dörzsölés nélküli samponozáshoz képest. Röviden: a test más területén lévő kíméletesebb bőr/bőr kontaktussal összehasonlítva, a haj/fejbőr találkozásánál egy általános súrlódó hatás jelenik meg. Ez a tulajdonság bizonyos esetekben akár hasznos is lehet (pl.: korpásodás esetén) azáltal, hogy eltávolítja a nem kívánt, elhalt sejteket. Azonban a test folyamatos dörzsölésnek kitett területein (például a tenyerek, talpak...) a bőr megvastagszik, mivel igazodik a bőrfelszín fokozott megújulásához. Ez történik a fejbőr esetén is.
Emellett a túlzott mértékű, túl meleg (100-150°C) hajszárítás kiszáríthatja a fejbőrt, ami viszketéshez és fokozott hámláshoz vezet.
Ezeknek a fizikai hatásoknak az összessége miatt kialakulhat egy kellemetlen érzet a haj ápolása közben. A gyengéd masszírozás vagy nyugtató, hidratáló, hűsítő hajpakolások használata értékes segítség lehet, hogy enyhítsük ezt az érzést.


EMLÉKEZTETŐÜL

A haj ápolása során mindig tartsuk szem előtt a kíméletességet.

A FOLYAMATOS IRRITÁCIÓNAK KITETT FEJBŐR - ANYATERMÉSZET

Az emberi fejbőr egy gazdag és összetett mikro-ökoszisztéma, mely napi szinten idéz elő sejtek közötti és idegi reakciókat. Felületét folyamatosan izzadtság, faggyú és egyéb melléktermékek fedik, melyek táplálják a bőrön lakó gazdag baktériumok és élesztő gombák alkotta mikrobális flórát.
A korpás állapot, mely a felborult ökoszisztéma eredménye, jól bemutatja ezeket a kapcsolatokat. Röviden: a fejbőr felszíne folyamatos impulzusnak van kitéve, melyre egy fokozott megújulási folyamattal (gyorsabb sejtmegújulás) válaszol. A szövettannál azt tapasztalták, hogy a bőr a korpás területeken más területekhez képest vastagabbá válik, a bazális réteg rendellenes és a stratum corneum (az epidermisz felső rétege) vastagabb, de lazább szerkezetű. Ez szinte minden alanyra, nemtől és etnikai hovatartozástól függetlenül jellemző.

EMLÉKEZTETŐÜL

Az emberi fejbőr tökéletesen modellezi a bőr ökoszisztémájának biokémiai, fiziológiás és mikrobiológiai interakcióit. Ennek felismerése utat nyit számos kozmetikai alkalmazás (tisztítók, ápolók, bőrnyugtatók, gombásodás-szabályzók stb.…) irányába.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_59_THE_SCALP_AGGRESSIONS_BRUN.jpg