OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Previous

A FEJBŐR BETEGSÉGEI ÉS ÁPOLÁSA KOZMETIKUMOKKAL

Mint a test bármely területén, a fejbőrön is felléphetnek különböző betegségek és rendellenességek, melyek kezeléséhez szigorúan bőrgyógyászati felügyelet és megfelelő megoldás szükséges. A fejbőr betegségei alatt számos problémát értünk az eredetüktől függően.
A fertőzéses (bakteriális vagy gombás), autoimmun, gyulladásos (pszoriázis, lupus erythematosus) betegségek és a bőrrák kezdeti formái stb. teszik ki a leggyakoribb bőrbetegségek jelentős részét. A pszoriázis (pikkelysömör) a leggyakoribb fejbőrt érintő probléma, melyet gyakran összekevernek a súlyos korpás tünetekkel vagy a seborrheás dermatitisszel (akár az arcot is érintő hámló kórkép). Amellett, hogy a pszoriázis esztétikai problémát jelent (hámló foltok, kipirosodó bőr), sokszor komolyan befolyásolja a páciens életminőségét is. (Közel 5 millió embert érint az USA-ban.) Folyamatos viszketéssel jár.
Továbbá az érintett területeken gyakran alakul ki alopécia (psoriatic alopecia - kóros hajhullás): a haj nem növekszik ezeken a területeken. Egy gyakori rendellenesség, mely nehezen, de sikeresen kezelhető, a szülők által jól ismert fejtetű (Pediculosus capitis). Főként gyerekeknél jelentkezik. A fejbőr betegségeit tekintve sokféle gyógyszer alkalmazható (retinoid, szteroid, anthralin tartalmú kenőcsök, gombaölők, fényterápia, antibakteriális készítmények), melyeknél gyakran jelentkeznek különböző mellékhatások (a fejbőr kellemetlen érzete, nehezen kezelhető haj, a bőr elszíneződése...). Sok szempontból a kozmetikai termékek hozzájárulhatnak az igénybevett fejbőr komfortérzetének és esztétikai megjelenésének javulásához vagy helyreállításához, másrészt kíméletes, "fejbőr-barát" megoldást nyújtanak. Fontos megemlíteni, hogy a fejbőr egy olyan terület, ahol az allergiás reakciók igen erőteljesen jelenhetnek meg az arra érzékeny emberek esetén hajfestés közben. Ez azonban elkerülhető, ha követjük a gyártó utasításait.

EMLÉKEZTETŐÜL

Természetükből és funkciójukból adódóan a kozmetikai termékek célja nem a bőrbetegségek gyógyítása, de értékes segítséget nyújthatnak a gyógyszeres kezelések okozta mellékhatások ellensúlyozásában. A kíméletes, "fejbőr-barát" samponok, tonikok és maszkok jó szolgálatot tehetnek a beteg fejbőr számára.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_57_SCALP_DISEASES_HELP_FROM_COSMETIC_PRODUCTS.jpg