#Foodspiration: 3 színes étel az Instagramról

Egészséges ételötleteket keres? Néha egy kép ezer szóval ér fel. Összegyűjtöttük az ezen a héten látott 3 legjobb képet az Instagramról.

Téli (és akár tavaszi, nyári vagy őszi) saláta


A saláta, a cékla és az édes burgonya miatt jó ez a saláta télre, de nyugodtan adhat még hozzá olyan összetevőket, amelyeket éppen a piacon talál! Raphaël Gruman dietetikus az egész évben kapható összetevők közül a béta-karotinban (aminek a narancssárga színét köszönheti) gazdag sárgarépát ajánlja. Emésztés után ez a pigment A-vitaminná átalakul, ami elengedhetetlen a kollagén termeléshez.[1] A hidratálás elengedhetetlen a gyönyörű bőrhöz, ezért Raphaël azt ajánlja, hogy magas víztartalmú gyümölcsöket és zöldségeket is adjon még az étrendjéhez, mint például a görögdinnye és a zeller.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032303/

A maradékok felhasználása: töltött édesburgonya

Ezt a rengeteg lassan feszívódó szénhidrátot tartalmazó ízletes receptet fogyaszthatja akár vacsorára, akár munkahelyi ebédre, mégpedig az édesburgonyának köszönhetően! Akárcsak a sárgarépa (lásd fent), az édesburgonya is a béta-karotinnak köszönheti világos narancssárga színét. Mi több, ennek a vitaminnak a lenyűgöző antioxidáns hatása maximalizálódik, ha étkezési zsírokkal együtt fogyasztják, így ez a recept nagyszerű módja a kókuszolaj az étrendbe való beépítésének. További jó pontokért főzze a paradicsomszószt friss paradicsomból! A készen kapható szószoknak általában magas a cukortartalma, a friss paradicsom pedig gazdag likopin antioxidánsban – amely bizonyítottan segít csökkenteni a leégés hatásait, valamint erős gyulladáscsökkentő is [2]

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/

Ínycsiklandó gyümölcstál

Szuper ötlet egy barátnőkkel töltött estére, ez a finom gyümölcstál pontosan olyan lenyűgöző, mint amennyire ízletes (csak tudni kell bánni a késsel!). Ha ragyogó és üde bőrt szeretne, Raphaël a mangót ajánlja - igen, kitalálta – a magas béta-karotin tartalma miatt. Míg a szőlő gazdag polifenol antioxidánsokban, amelyek segítenek küzdeni a szennyeződés, az UV-sugárzás és a füst által okozott károsodások ellen. Végezetül pedig, bár gyakran alulbecsülik, egy adott adag kiviben valójában több C-vitamin van – ami kulcsfontosságú a kollagénszintézisben -, mint ugyanannyi narancsban. Úgy tűnik, tényleg beigazolódik, hogy az vagy, amit megeszel![3] [4]

[3] https://draxe.com/top-10-vitamin-c-foods/
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/

A Szerkesztőség

Legolvasottabb