getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = HU Test : 'HU/'

OK

OKCancel

Köszönjük

Bezárás
mediacachable:1

10 perces ételek: C-vitaminban gazdag ételek a ragyogó bőrért

10 perces ételek: C-vitaminban gazdag ételek a ragyogó bőrért
  • KEDVENCEM

Olyan ételeket keres, amelyek segítenek új lendületet adni a bőrének? Nézze meg ezeket a C-vitaminban gazdag, alapvető fontosságú összetevőket az üde és ragyogó bőrért!

Miért fontos a C-vitaminban gazdag étrend a bőr számára?

Mindannyian tudjuk, hogy a szerveztünk számára fontos az egészséges táplálkozás, de a C-vitaminban gazdag összetevők szintén fontosak a bőr számára. Kutatások kimutatták, hogy a bőrre helyileg alkalmazott C-vitamin sok mindenben segíthet a hiperpigmentációtól kezdve az UV-sugárzás által okozott bőrkárosodás jelein át[1][2], különösen akkor, ha fényvédővel együtt használják.[3] Sőt, tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin segít növelni a kollagén termelést, ami a bőr teltségéért és fiatalos megjelenéséért felelős .[4]

Ezek a lenyűgöző jótékony hatások teszik a C-vitamint kulcsfontosságú összetevővé a bőr üde és ragyogó megjelenésének szempontjából. Természetesen a C-vitamin nem csak egy trendi bőrápoló összetevő, hanem az egészséges táplálkozás alapvető része is. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a bőre élvezhesse a C-vitamin jótékony hatásait, belülről és kívülről is táplálnia kell!

A C-vitaminban gazdag összetevők elkészítése és tárolása

Mi hát a legjobb módja a C-vitaminban gazdag összetevők főzésének és tárolásának? Általánosságban elmondható, hogy a C-vitaminban gazdag összetevőket a lehető legkevesebb ideig kell főzni magas tápanyagtartalmuk megőrzése érdekében.[5]

A narancsról köztudott, hogy nagyon magas a C-vitamin tartalma. Hogy miért? A színe miatt! A narancsok lenyűgöző béta-karotin (a narancsszínű pigment, ami a színét adja) tartalma azt jelenti, hogy jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaznak. Főzéskor valószínűleg nem nyerünk belőlük többet, mint egy nagy pohár narancsléből. Raphaël Gruman dietetikus elmondja, hogy a narancsok termocentrikusak, vagyis a bennük található vitaminok és ásványi anyagok rendkívül érzékenyek a fényre és a hőre, ezért a legjobb nyersen fogyasztani őket, ha lehetséges!

A paradicsom szintén sok C-vitamint tartalmaz. A gyorsan elkészíthető, házi paradicsomszósz sokkal egészségesebb, mint a boltban kapható változat, amelyek általában magas cukortartalmúak. De ne főzze ezt se túl, mert a túl sok hő ennek a zöldségnek is jelentősen csökkenti a C-vitamin tartalmát: készítsen darabos, rövid ideig forralt szószt!

Végezetül pedig, a sárgarépa - amely a narancshoz hasonlóan a béta-karoténnak köszönheti a színét - nemcsak C-vitamint tartalmaz, hanem kiváló pro-vitamin-forrás is, amely az öregedés látható jelei elleni küzdelemben használt. Ebből is a nyers a legjobb, a legtöbb C-vitaminért próbálja meg reszelve vagy apróra szeletelve salátákhoz adni. Vagy hummushoz a gyors és egészséges tízóraiért. Ha inspirációt keres az e heti menü összeállításához, gondoljon ezekre az antioxidánsokban gazdag ételekre, amelyek közül több remek C-vitamin forrás is.

Sources:
[1] Telang, P. ‘Vitamin C in Dermatology’ in Indian Dermatology Online Journal 4.2 (2013) pp. 143-146 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/]
[2] Fitzpatrick R.E., Rostan E.F. ‘Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage’ in Dermatological Surgery 28.3 (2002) p. 231-236 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11896774]
[3] Darr, D., Dunston, S. et al, ‘Effectiveness of antioxidants (vitamin C and E) with and without sunscreens as topical photoprotectants’ in Acta dermato-venereologica 76.4 (1996) pp. 264-268 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8869680]
[4] Boyera, N. Galey, I. and Bernard, B.A. ‘Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts’ in Internet Journal of Cosmetic Science 20.3 (1998) pp. 151-158 [Accessible at:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18505499]
[5] http://www.livestrong.com/article/547867-what-does-cooking-do-to-vitamin-c/: See quote from Office of Dietary Supplements at the National Institute of Health.

Ikonikus termékeink

  • FRESH SHOT ANTIOXIDÁNS INTENZÍV ARCÁPOLÓ FÁRADTSÁG ELLEN

    LIFTACTIV

    FRESH SHOT ANTIOXIDÁNS INTENZÍV ARCÁPOLÓ FÁRADTSÁG ELLEN

    Szérum

    A kisebb ráncok csökkenhetnek. A bőr kipihentnek, tonizáltnak, feszesebbnek látszik. Az arcszín ragyogóbb lehet.

  • Legolvasottabb

    Az "urban ageing" jelenség

    Slow life

    Az "urban ageing" jelenség

    Milyen hatással van az arcbőrre a városi környezet? Az olyan tényezők, mint  pl. a dohányzás, a szmog és a stressz, melyekkel a városokban nap mint nap szembe kell néznünk - összefoglaló nevén az exposome - szoros kapcsolatban állnak a bőr idő előtti öregedésével. Milyen megoldást kínál erre a Vichy?

    olvassa el a cikket

    go to top